Kajakaš Žan Jakše je zmagovalec svetovnega pokala v Tacnu. Foto: Nina Jelenc
Kajakaš Žan Jakše je zmagovalec svetovnega pokala v Tacnu. Foto: Nina Jelenc
Urša Kragelj je za odrom za zmagovalke zaostala 1,36 sekunde. Foto: BoBo/Stane Klemenc
Berčič: Kanuisti v Sloveniji smo na zelo visokem nivoju
Jakše presenetljivi zmagovalec med kajakaši

Jakše, ki je poskrbel za 13. slovensko zmago v Tacnu, je bil v petek v kvalifikacijah za enajst stotink hitrejši od Čeha Jirija Prskavca, tretji pa je bil Francoz Mathieu Biazizzo, ki je zaostal 2,19 sekunde. Martin Srabotnik je bil na koncu 5., Peter Kauzer 11., Niko Testen pa 18.

Pri kanuistkah je šla zmaga z Jessico Fox v Avstralijo, druga je bila njena rojakinja Rosalyn Lawrence z zaostankom 5,15 sekunde, tretja pa Slovakinja Sona Stanovska s 7,92 sekunde zamude.

Med deseterico je bila tudi ena Slovenka, in sicer Eva Alina Hočevar, ki je bila na koncu 6. Lea Novak je končala na 17., Nina Bizjak pa na 24. mestu.

Berčič, Savšek in Kragljeva za stopničkami
Sobotni del so organizatorji uspešno izpeljali. Zmagal je nemški kanuist Sideris Tasiadis. Najboljši Slovenec je bil Anže Berčič na četrtem mestu.

Vsi štirje slovenski kanuisti so se prebili v finale. Berčič je z 'ničlo' zaostal tik za odrom za zmagovalce in postavil svoj izid sezone. Imel je 3,39 sekunde slabši čas od najboljšega. Benjamin Savšek, ki je bil v polfinalu najhitrejši, a je imel zaradi dotika drugi čas, je imel tudi v finalu dve kazenski sekundi. Aktualni svetovni prvak je končal na petem mestu. Za zmagovalcem Tasiadisom je zaostal štiri sekunde. Sedmi je bil brez kazenskih sekund Jure Lenarčič, ki je prvič letos veslal v finalu, vožnja pa se je popolnoma ponesrečila Luki Božiču, ki je zgrešil ena vrata in je bil deseti.

"Finalna vožnja je bila v redu, zgornji del je bil zelo hiter, čoln mi je lepo tekel. V spodnjem delu pa sem imel težave z vodo, potem sem začel paziti na dotike, saj so bili količki nizko. Ampak če potegnem črto, sem zadovoljen s četrtim mestom. Upam, da bo šlo tako naprej," je dejal Berčič, Savšek pa dodal: "Žal mi je. Več sem pričakoval od domače tekme. Pričakoval sem, da bom na stopničkah. To je bila moja želja. V sezoni sem se veliko posvečal temu nastopu, ampak se mi v spodnjem delu ni izšlo, zadnje kombinacije sem slabo odveslal. Če bi šlo za kako drugo progo, bi bil s petim mestom zadovoljen, na domači progi pa ostaja grenak priokus."

Drugo mesto je zasedel Alexander Slafkovsky. Slovak je bil v polfinalu prvi, v finalu pa si je odločilen zaostanek za zmagovalcem privozil v zgornjem delu. V cilju je bil 0,68 sekunde počasnejši od Tasiadisa. Tretje mesto je zasedel še en Nemec Franz Anton, ki je odprl finale.

Foxova prvič letos ni zmagala
Med kajakašicami je bila prvič letos poražena Jessica Fox, aktualna svetovna prvakinja in prepričljivo vodilna v svetovnem pokalu. Avstralka je, ko je pod Šmarno goro že močno deževalo, začela zelo hitro, a je v spodnjem delu proti zmagovalki Avstrijki Corinni Kuhnle izgubila precej časa. Tretje mesto je zasedla še ena Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Četrta je bila najboljša Slovenka Urša Kragelj, ki je bila v spodnjem delu zelo hitra, nekaj časa pa je izgubila zgoraj. Za Kunhlejevo je zaostala 6,52 sekunde. Eva Terčelj, ki je zbrala kar osem kazenskih sekund, je bila osma.

Berčič: Kanuisti v Sloveniji smo na zelo visokem nivoju
Jakše presenetljivi zmagovalec med kajakaši