Luka Žvižej je ambasador dneva slovenskega športa. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Žvižej je ambasador dneva slovenskega športa. Foto: www.alesfevzer.com

To bo hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. Organizatorji želijo, da bi bilo v tistem tednu okrog 200.000 aktivnih udeležencev.

Po vsej Sloveniji bodo na ta dan potekali športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100 metrov po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS-ja kolesarimo skupaj in še mnogi drugi. Osrednja prireditev se bo na dan slovenskega športa odvijala na Trgu republike, kjer bo postavljen največji športni poligon s pestro paleto vadb in dejavnosti,

Častni pokrovitelj praznika je predsednik Borut Pahor, ki bo na ta dan med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu, dva dni prej pa bo, kot napoved dogodkov, Slovenijo obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

"Obisk predsednika Moka Bacha je v času koronavirusa še posebej pomemben dogodek. Bo tudi edinstvena priložnost, da Bacha po štirih letih, ko je bil prvič pri nas, spomnimo na obljubo, ki je še ni izpolnil. Da našo vlado in predsednika države še dodatno prepriča, da nameni športu pri nas dodatno finančno pomoč, saj je Slovenija na repu po financiranju v svetu," je izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

"Pridružujemo se peščici držav, ki imajo praznik športa. Naš vzor je Japonska, ki ima dela prost dan, če je praznik med vikendom, pa je prost dan prvi naslednji ponedeljek. Letos si želimo, da bi v tednu športa sodelovalo 200.000 ljudi, lani jih je bilo prek 150.000. Udeležba je nagrada za sodelujoče, saj se gibanje investicija za prihodnje. Ko enkrat nekoga prepričaš, da je gibanje dobro za zdravje, je cilj dosežen," je povedal podpredsednik OKS-a Janez Sodržnik.

Ambasador praznika športa je rokometaš Luka Žvižej, ki pojasnjuje, kako najmlajše spodbujati pri telesni aktivnosti. "Ključno je, da jim pomagamo z znanjem in izkušnjami, da jih spodbujamo, v njih vzbudimo tekmovalnost, vendar jih naučimo tudi pravil in discipline," pravi Žvižej.

Poslanci državnega zbora so 18. junija letos s 74 glasovi za in enim proti podprli nov praznik. Ta se bo od letos naprej obeleževal na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja. Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.