Žan Luka Zelko. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Luka Zelko. Foto: www.alesfevzer.com

"Danes se je končal EP, na katerem sem za las zgrešil prvo deseterico, ampak sem zadovoljen s tem, da sem osvojil olimpijsko normo Sloveniji in sebi za OI v Parizu. Moram reči, da sem si danes otežil sicer kar lahko delo. Bogu hvala, da sem se za zadnji plov skoncentriral in odjadral vrhunsko. Rezultat je tukaj, norma je v žepu, zdaj se osredotočam na OI. Sem vesel in ponosen, je pa za mano naporen dan," je sporočil Mariborčan.

Sklepni dan EP-ja so večinoma zaznamovali čakanje na veter, številne prekinjene regate in zahtevno jadranje. Zelko je bil po predzadnjem regatnem dnevu EP-ja v zelo dobrem položaju, na sedmem mestu. S tem je bil drugi med evropskimi državami brez norme. Na tem EP-ju so namreč podelili še dve normi evropskim državam.

Mariborčanu današnja prva plova nista šla po načrtih, saj je med prvim dobil kazenski obrat za na koncu 43. mesto. Med drugim je veter spremenil smer za 30 stopinj, Zelko pa ga je končal na 35. mestu. Kazalo je že, da se mu sanje o nastopu na OI ne bodo uresničile.

Sledil je še zadnji plov tega EP-ja, v katerem je Zelko odjadral odlično in ga končal na osmem mestu, kar je bilo dovolj za skupno 11. mesto med evropskimi jadralci. S tem je osvojil tudi drugo mesto med evropskimi državami brez olimpijske norme, pred njim je bil le jadralec iz Izraela.

Nekaj dodatne nervoze je pri Zelku dolgo povzročal tudi podatek, da so morali za veljavno kvalifikacijo na OI odjadrati najmanj šest regat. Do današnjega finalnega nastopa je bilo opravljenih le pet regat, kar pomeni, da jih je bilo dovolj za veljavnost prvenstva, potrebne so bile štiri regate, ne pa tudi za OI.

EP je namreč že prvi dan zaznamovalo slabo vreme in pomanjkanje vetra, s čimer so izvedli le en plov v ženski konkurenci. Naslednji dan niso izpeljali nobenega plova, šele tretji dan EP-ja so izpeljali vse predvidene regate. Zelko je v svoji skupini končal na šestem in petem mestu ter je bil s tem v skupni razvrstitvi na četrtem mestu.

Po novem dnevu brez nastopa je predzadnji dan EP-ja Zelko končal na 12. mestu, kar je bil do finalnega dne njegov najslabši rezultat na tem prvenstvu. Naslednji dve preizkušnji je končal na osmem in četrtem mestu ter nazadoval na skupno sedmo, a je vendarle zdržal v boju za OI.

Med člani sta na EP-ju nastopila tudi slovenska mladinca Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič, prvi je tekmovanje končal na 52., drugi pa na 102. mestu.

V ženskem razredu ilca 6 je prav tako mladinka Alenka Valenčič končala preizkušnjo na 27. mestu, Lin Pletikos pa na 43. mestu. Obe sta jadrali v zlati skupini.