Odločitev je oznanil predsednik MOK-a Jaques Rogge. Foto: Reuters
Odločitev je oznanil predsednik MOK-a Jaques Rogge. Foto: Reuters
Južna Koreja
Razglasitev organizatorja zimskih olimpijskih iger leta 2018 so v Pjeongčangu sprejeli z valom navdušenja. Foto: Reuters
Pjeongčang
Pestro je bilo tudi pod skakalnicami v Pjeongčangu. Foto: Reuters
Marienplatz
Na Marienplatzu v Münchnu so odločitev MOK-a sprejeli z globokim razočaranjem. Foto: EPA
Pjeongčang dobil zeleno luč za ZOI

Vsak kandidat je imel pred 103 člani volilne komisije približno uro časa, da še zadnjič prepriča volivce. Po mnenju strokovnjakov je bil rahli favorit južnokorejsko mesto, ki je kandidiralo že tretjič zapored.

63 od 95 navzočih glasov
Korejski kandidat je za zmago v prvem krogu dobil večino glasov (63) od 95 navzočih delegatov, kar je pomenilo, da prvič po letu 1995, ko je Salt Lake City uspešno kandidiral za igre leta 2002, ni bilo glasovanja v drugem ali tretjem krogu. Nemški kandidaturi so namenili 25 glasov, francoski pa zgolj sedem. Korejci so do zdaj neuspešno kandidirali za igre v letih 2010 in 2014.

Vabljeni k branju:
- Predstavitve vseh kandidatov

Pjoengčang je prejel absolutno večino glasov. V prvem krogu je imelo pravico za glasovanje 95 delegatov, kar pomeni, da je zmago prineslo 48 glasov. Če v prvem krogu ne bi bil znan zmagovalec, bi tega dal drugi krog glasovanja, v katerem bi se pomerili mesti, ki sta v prvem krogu prejeli največ glasov.

Potrdili so tihega favorita
"Nikoli se nismo predali. Vedno znova smo poskušali, poslušali vaše nasvete in se držali naših načrtov. Verjamem, da mi ne bo treba še enkrat stati pred vami v tej vlogi. Ljudje v moji domovini so čakali deset let in mislim, da smo si zaslužili priložnost, da gostimo igre," je v zadnjem nagovoru pred glasovanjem dejal Kim Džin Sun, nekdanji guverner province Gangvon, kjer leži olimpijsko mesto, ter bil očitno uspešen pri prepričevanju delegatov. Glasovanje MOK-a je tako potrdilo tihega favorita, potem ko so na prejšnjih dveh člani krovne športne organizacije morda nekoliko presenetljivo odločili v korist Sočija (za zimske igre leta 2014) ter Ria de Janeira (za letne igre 2016).

V Nemčiji veliko razočaranje
Na drugi strani so bili prevej razočarani v nemškem taboru, ki je želel v München prvič v zgodovini pripeljati tako poletne kot zimske igre (poletne so Bavarci gostili leta 1972). "Danes je odločala tretja kandidatura. Pjeongčang je nov trg, ima nova obzorja, jasno je, kam so želeli usmeriti igre," je po porazu dejal vodja nemške kandidature Bernhard Schwank. Pri tem je namignil na slogan Korejcev, ki so za igre kandidirali z geslom Nova obzorja in izpostavili, da že tretjič skušajo priti do iger. Nemec Thomas Bach je kot podpredsednik MOK-a, a tudi predsednik nemškega olimpijskega komiteja, čestital uspešnejšim Korejcem: "Seveda smo razočarani, sem smo prišli zmagat. A zmaga ni vse, poraz pa tudi ne pomeni konca sveta. V prihodnosti se bomo še bolje pripravili."

Dozdajšnji prireditelji zimskih olimpijskih iger:
1924
Chamonix (Francija)
1928 St. Moritz (Švica)
1932 Lake Placid (ZDA)
1936 Garmisch-Partenkirchen (Nemčija)
1948 St. Moritz (Švica)
1952 Oslo (Norveška)
1956 Cortina d'Ampezzo (Italija)
1960 Squaw Valley (ZDA)
1964 Innsbruck (Avstrija)
1968 Grenoble (Francija)
1972 Saporo (Japonska)
1976 Innsbruck (Avstrija)
1980 Lake Placid (ZDA)
1984 Sarajevo (Jugoslavija)
1988 Calgary (Kanada)
1992 Albertville (Francija)
1994 Lillehammer (Norveška)
1998 Nagano (Japonska)
2002 Salt Lake City (ZDA)
2006 Torino (Italija)
2010 Vancouver (Kanada)
2014 Soči (Rusija
2018 Pjeongčang (Južna Koreja)

Pjeongčang dobil zeleno luč za ZOI