Zmagovit začetek olimpijske zime v režiji smučarskih skakalk in skakalcev napoveduje tudi uspešne igre na Kitajskem, do katerih je samo še dva meseca in nekaj dni. Foto: EPA
Zmagovit začetek olimpijske zime v režiji smučarskih skakalk in skakalcev napoveduje tudi uspešne igre na Kitajskem, do katerih je samo še dva meseca in nekaj dni. Foto: EPA

A udaren in zmagovit začetek sezone 2021/22 s strani slovenskih zimskih športnikov napoveduje veliko uspešnejše igre, kot so jim jih naračunali pri Gracenotu.

Največ medalj, kar 45, od tega 22 zlatih, Gracenote napoveduje Norveški, s čimer bi ta nordijska država izboljšala rekord iz Pjongčanga leta 2018, kjer je osvojila 39 kolajn. Med športniki izpostavlja zlasti biatlonca Johannesa Thingnesa Boeja ter smučarsko tekačico Therese Johaug.

Sorodna novica Olimpijske medalje dobile podobo

Nato na lestvici najuspešnejših držav zimskih iger na Kitajskem na drugem mestu sledi Rusija; ruski športniki bodo tudi v Pekingu nastopali pod nevtralnimi simboli, skupno pa naj bi osvojili 33 kolajn, od tega 13 zlatih.

Skupno je na virtualnem seznamu dobitnic olimpijskih medalj 27 držav, Slovenija pa je trenutno na 23. mestu s tremi bronastimi kolajnami.

V Južni Koreji srebrna in bronasta medalja Slovencev

Olimpijske igre v Pekingu bodo od 4. do 20. februarja 2022. Na preteklih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018 je Slovenija osvojila dve kolajni. Biatlonec Jakov Fak je bil srebrn na 20 km, deskar Žan Košir pa je v paralelnem veleslalomu osvojil bronasto medaljo. Slovenija je rekordno število kolajn sicer osvojila na igrah 2014 v Sočiju, od koder se je domov vrnila s kar osmimi medaljami.

Kandidatov 53, OKS pa upa na 45 Slovenk in Slovencev

Po zaslugi risov je Slovenijo v Sočiju zastopalo 66 športnic in športnikov, v Pjongčangu pa kar 71, a zdaj hokejske reprezentance ne bo v Pekingu. Foto: EPA
Po zaslugi risov je Slovenijo v Sočiju zastopalo 66 športnic in športnikov, v Pjongčangu pa kar 71, a zdaj hokejske reprezentance ne bo v Pekingu. Foto: EPA

Na seznamu kandidatov za slovensko reprezentanco za zimske olimpijske igre je trenutno 53 kandidatov, seznam končnih potnikov pa bo znan v drugi polovici januarja. Namestnik vodje slovenske odprave Borut Kolarič pričakuje, da bo Slovenija na igre v Peking pospremila okoli 45 športnikov.

Slovenijo je na zimskih igrah pred slabimi štirimi leti v Pjongčangu zastopalo skupaj rekordnih 71 športnikov, med njimi je bila tudi moška hokejska reprezentanca. A risom se ni uspelo še tretjič zapored uvrstiti na igre, zato bo reprezentanca za Peking 2022 manj številčna.

V njej bodo tako prevladovali športniki pod okriljem Smučarske zveze Slovenije (SZS), ki bo končne potnike lahko potrdila po 16. januarju, ko se izteče obdobje za zbiranje kvot.

Še strožji protikoronski ukrepi kot v Tokiu

Sorodna novica Olimpijski slalom med spektaklom in bojkotom

Na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) medtem nadaljujejo priprave za organizacijo odprave. Tako kot na prestavljenih poletnih olimpijskih igrah Tokio 2020 se tudi v Pekingu obetajo številni ukrepi za zajezitev pandemije koronavirusa, ki bodo krojili življenje vseh sodelujočih na igrah. V nasprotju s Tokiem pa znajo biti kitajski ukrepi še strožji.

"Tokio je bil dober test izvedbe zdravstvenega mehurčka, ki zna biti v Pekingu še bolj nepredušen," je poudaril Kolarič. Prireditelji bodo tokrat zagotavljali vse prevoze, tudi drugih možnosti za prosto gibanje bo manj. "Od trenutka, ko boš stopil vanj, boš dejansko voden po mehurčku," je dodal namestnik slovenske odprave za Peking 2022.

Brez predolimpijskega preizkusa prizorišč

Sorodna novica Uradno: Brez navijačev iz tujine na zimskih olimpijskih igrah

Znova se bo izvajalo vsakodnevno testiranje vseh sodelujočih, ki bodo tudi obvezani že pred začetkom iger redno poročati o svojem počutju. Za vstop v mehurček pa bo ob negativnem testu pogoj tudi ali polno cepljenje ali pa 21-dnevna karantena.

Za sodelujoče pri pripravi slovenske odprave je tokrat drugače tudi to, da že lep čas ni bilo mogoče opraviti pregleda olimpijske infrastrukture v živo. "Nazadnje smo bili na Kitajskem novembra 2019, torej še pred izbruhom pandemije, ko tudi še ni bilo vseh objektov," je izpostavil Kolarič.