Predstavili so tudi medalje za paraolimpijske igre. Foto: Reuters
Predstavili so tudi medalje za paraolimpijske igre. Foto: Reuters

Medalje bodo simbolizirale dvojno vlogo Pekinga kot olimpijskega mesta. Odličja so poimenovana Tong Šin, kar pomeni "skupaj kot eno". Razkrili so jih na slovesnosti z imenom Združeni v skupno prihodnost, ki je bila del dogajanja ob okrogli številki 100 dni do začetka iger.

Medalje so sestavljene iz petih krogov, na ta način so spomnili na tradicionalne kitajske obeske iz žada. Prireditelji pa dodajajo, da so krogi tudi simboličen prikaz olimpijskega duha, ki naj združuje ljudi po vsem svetu.

Do začetka iger je še 100 dni. Foto: Reuters
Do začetka iger je še 100 dni. Foto: Reuters

Zgled tudi po igrah 2008
Kitajski prireditelji so, kot je sporočil organizacijski komite iger Bocog, pri snovanju podobe medalj zadržali klasiko in se držali načela o preprostem oblikovanju. Za zgled so vzeli tudi podobo medalj poletnih iger v Pekingu leta 2008 in tako poudarili, da bo to mesto prvo doslej gostilo tako zimske kot poletne olimpijske igre.

Na sprednji strani medalj sta vgravirana olimpijski simbol petih krogov ter napis v angleščini "XXIV. Olympic Winter Games Beijing 2022", v krogih pa so vzorci z zimskimi podobami ledu, snega in snežink. Na drugi strani pa je v središču logotip iger v Pekingu, uradno polno ime iger v kitajskih pismenkah ter na enem od zunanjih krogov še angleški naziv športne discipline, za katero bo posamezna medalja podeljena.