Bertoncelj je bil najboljši na konju z ročaji, Teja Belak pa prva na preskoku. Foto: www.alesfevzer.com
Bertoncelj je bil najboljši na konju z ročaji, Teja Belak pa prva na preskoku. Foto: www.alesfevzer.com

Povratnik po zdravstvenih težavah, zaradi katerih ni tekmoval vse od aprila, je bil tako kot v kvalifikacijah tudi v finalu pred vsemi drugimi tekmovalci na konju. Za finalno sestavo je prejel oceno 13,650. Drugi je bil domačin Ferhat Arican z oceno 13,550, bron si je pritelovadil Ahmet Önder z oceno 13,450.

"Končno. Sodniki mi na koncu niso priznali ene prvine. Tako startna kot končna ocena nista odraz vaje, ki sem jo naredil. Drugače je bila zelo dobra, kar pri meni šteje. Najpomembneje mi je bilo, da sem po dolgem času tekmoval. Želel sem si dokazati, da sem v pravi formi, tako fizično kot psihično, kar je velikokrat še pomembneje. Domov se vračam z nasmeškom. Izkupiček tekme sta dve narejeni vaji, današnja je bila brez večjih napak. Takšen je bil tudi načrt. Vse drugo je nepomembno. Razen nasmeška na obrazu, ki seveda šteje zelo veliko," je bil dobre volje Bertoncelj.

Teja Belak je slavila tretjič letos, pred tem je bila maja najboljša na svetovnem pokalu v Osijeku, junija pa na evropskih igrah v Minsku. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Belak je slavila tretjič letos, pred tem je bila maja najboljša na svetovnem pokalu v Osijeku, junija pa na evropskih igrah v Minsku. Foto: www.alesfevzer.com

"S preskokom sem zelo zadovoljna. Oba skoka sta mi uspela zelo lepo, vidi se, da sem v formi še s prejšnjih tekem. Na bradlji sem danes imela malo težav, tako da sem zaradi padca in brez težine elementa zasedla sedmo mesto. Na gredi sem naredila lepo vajo brez večjih napak, a spet brez vezave, tako da je bilo že v izhodiščni oceni osem desetink manj. Od preskoka vedno pričakujem največ, ker imam na tem orodju največje cilje in možnosti. Druga orodja zdaj vseeno delam malo več. Preskok dajem malo na stran zaradi svetovnega prvenstva, na katerem se želim oktobra prek mnogoboja uvrstiti na olimpijske igre," pa je bila po koncu dneva zadovoljna Teja Belak.

Slovenski uspeh na preskoku je z drugim mestom dopolnila Tjaša Kysselef. Reprezentančni kolegici Belakova in Kysselefova sta bili najboljši že v kvalifikacijah, na istih mestih pa sta končali tudi v finalu. Belakova je prejela oceno 14,100, Kysselefova pa 13,425.

Za četrto medaljo dneva je poskrbel Rok Klavora, ki je bil tretji na parterju, za bron je prejel oceno 13,800. Tako kot v kvalifikacijah je na prvem mestu končal Hrvat Aurel Benović (14,500), drugi je bil Turek Mustafa Arca (14,050).

Drugi slovenski finalist na parterju Luka Terbovšek je zasedel sedmo mesto (13,300).
Na dvovišinski bradlji se je izkazala povratnica po poškodbi ramena Lucija Hribar, ki je z oceno 10,650 zasedla četrto mesto. Teja Belak je na tem orodju končala na sedmem mestu (9,950). Zlate medalje se je razveselila domačinka Nazli Savranbasi (12,250).

V drugem delu finalnih nastopov so nastopile še štiri Slovenke. Belakova je bila z oceno 11,800 druga na gredi, Adela Šajn pa na istem orodju z oceno 10,650 sedma. Zmagala je Kanadčanka Audrey Rousseau (12,500).

Na parterju je slovenski dosežek dneva uspel Šajnovi, ki je bila četrta, za svojo sestavo je prejela oceno 12,050. Kysselefova je bila peta z oceno 11,850. Najboljša na tem orodju je bila Turkinja Sanli Göksu Sanli (12,400).