Mina Markovič in Janja Garnbret sta blesteli v Švici. Foto: BoBo
Mina Markovič in Janja Garnbret sta blesteli v Švici. Foto: BoBo
Domen Škofic
23-letni Domen Škofic je napovedal, da plezalne "krone" ne bo dal zlahka iz rok. Foto: BoBo
Garnbretova zmagala v Švici
J. Garnbret: Sproščenost ključ do zmage

Janja Garnbret je zmagala, Mina Markovič in Domen Škofic pa sta za popolni slovenski dan v Švici poskrbela z drugima mestoma.

Aktualna svetovna prvakinja Garnbretova je ubranila lani osvojeno zmago na tem prizorišču in z zmago začela obrambo naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. 18-letnica je lani v svetovnem pokalu dosegla štiri zmage.

Garnbretova je bila v finalu najprepričljivejša. Zmago je slavila na najlepši mogoči način v športnem plezanju - z osvojenim vrhom smeri. Blizu je bila tudi nova evropska podprvakinja Markovičeva, ki je padla tik pod vrhom, tako da je skočila in se dotaknila zadnjega oprimka, a ji ga ni uspelo zadržati. Priznali so ji oprimek 42+.

Tretje mesto je pripadlo evropski prvakinji v disciplini Belgijki Anak Verhoeven, s katero si je Garnbretova delila tretji dosežek polfinala. Belgijka (37+) je padla pet oprimkov nižje kot Markovičeva, ki je bila peta po polfinalu. Vodilna po polfinalu, južnokorejska predstavnica Jain Kim, ni bila kos Slovenkama in je padla še nižje v smeri (33+) za končno četrto mesto.

Le Desgranges boljši od Škofica
Boljši od Škofica je bil le Francoz Romain Desgranges, novi evropski prvak v disciplini. Škofic je za las, z osmim mestom polfinala, ujel finale, v katerem je kot prvi finalist v steni pokazal zelo prepričljivo predstavo.

Splezal je čez previsni del in padel v zgornjem delu stene, pod vrhom, na oprimku 37. Desgranges, šesti po polfinalu, je za štiri oprimke izboljšal Škofičev dosežek, a se prav tako ni dotaknil vrha smeri. Desgranges in Škofic sta letvico postavila previsoko, saj njunih dosežkov v steni nihče izmed finalistov ni izboljšal.

Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Ukrajinec Fedir Samoilov, vodilni po polfinalu, ki je v finalu dosegel višino 35+, enako kot Nemec Jan Hojer, ki pa je zaradi slabšega polfinalnega izida zasedel četrto mesto.

Škofic je s tremi lanskimi zmagami lani prvič v karieri, kot prvi Slovenec v moški konkurenci, postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.
Naslednja tekma se bo že čez štiri dni začela v Chamonixu v Franciji, kjer sta lani Garnbretova in Škofic zmagala.

Garnbretova zmagala v Švici
J. Garnbret: Sproščenost ključ do zmage