Udeleženca slavnostne prireditve v Mariboru sta bila tudi veleposlanik Indije v Sloveniji Sarvajit Čakravarti in priznani strokovnjak jezika hindi Arun Mišra. Foto: Marko Vanovšek
Udeleženca slavnostne prireditve v Mariboru sta bila tudi veleposlanik Indije v Sloveniji Sarvajit Čakravarti in priznani strokovnjak jezika hindi Arun Mišra. Foto: Marko Vanovšek

Dogodka so se udeležili mednarodni gostje in visoki predstavniki slovenske znanosti ter Zveze društev upokojencev Slovenije. Andrej Fištravec, župan Maribora, je povedal, da so vzhodne prakse na zahodu močneje prisotne že več desetletij in da lahko družbe medsebojno dopolnjujejo na miroljuben način, kar je v današnjih časih še posebej pomembno. Udeleženca slavnostne prireditve sta bila tudi veleposlanik Indije v Sloveniji Sarvajit Čakravarti in priznani strokovnjak jezika hindi Arun Mišra.

Kot je povedal Sri Višvaguruji Mahamandalesvhar Paramhans Mahesvaranada, utemeljitelj sistema joga v vsakdanjem življenju, je joga namenjena vsem ljudem, ne glede na starost, prepričanje in vero. "Joga ni religija, ampak pot k socialnemu, duhovnemu in telesnemu zdravju," je poudaril avtor iz Indije. Dodal je, da je joga univerzalna in namenjena vsemu človeštvu.

Indijski premier Narendra Modi je jogo letos na novo umestil na svetovni zemljevid z mednarodnim dnem joge 21. junija. "Pomembno pa je, da ohranjamo kakovost izvorne joge in tudi ajurvede, za kar si dejavno prizadeva indijski premier," je poudaril Višvaguruji.

Dejan Dinevski, predsednik Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor, je povedal, da pri njih vadi jogo 1.500 ljudi, sicer pa se dejavnosti izvajajo v 91 krajih po vsej Sloveniji. Joga je izjemnega pomena za ohranjanje zdravja ne le ljudi, ampak tudi narave. Zato neprofitna društva po vsej državi sodelujejo v okoljevarstvenih in človekoljubnih dejavnostih.