25.ljubljanski maraton je dokončno odpovedan zaradi razmaha pandemije covida-19. Foto: BoBo
25.ljubljanski maraton je dokončno odpovedan zaradi razmaha pandemije covida-19. Foto: BoBo

Direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar je sporočil kar pričakovano novico, da ob razmahu drugega vala pandemije in zaostrovanju protikoronskih ukrepov odpovedo 25. ljubljanski maraton.

Zmagal virus SARS-CoV-2
"Borba, borba in še enkrat borba nam kljub vsemu ni prinesla zmage nad virusom in ukrepi NIJZ-ja. Do konca smo se trudili, da vendarle izpeljemo letošnjo prireditev, upoštevajoč vse ukrepe, ki so bili pogoj za pridobitev dovoljenja. Še več, dodali smo še vrsto novih, ki bi zaščitili tako udeležence kot tudi organizatorje in izvajalce našega maratona. Težko je reči, ali je to za nas poraz ali zmaga. Mnenja so deljena. Zagotovo pa je v tej bitki zmagal virus SARS-CoV-2.

Žal je drugi val in vse večje naraščanje okuženih z virusom sovpadlo z našim standardnim terminom Ljubljanskega maratona in nam onemogočilo varno izvedbo prireditve. Dolgo časa smo kolebali, kaj narediti in kakšno odločitev sprejeti, da bi Maraton vendarle izpeljali v dobrobit ljubiteljev teka in tekaških prireditev. Menim, da smo tako v organizacijskem odboru kot v izvedbeni ekipi naredili vse, da izpeljemo letošnji Maraton tudi pod nemogočimi pogoji in ukrepi, vendar smo na koncu vseh izčrpanih možnosti ocenili nepredvidljivo situacijo in sprejeli končno odločitev po odpovedi Ljubljanskega maratona," so prireditelji zapisali na spletni strani maratona.

Namesto teka po ulicah samo virtualni maraton
Vplačano prijavnino bodo tekači dobili povrnjeno do konca meseca oktobra. Ob tem ljubljanski prireditelji ponujajo udeležbo na Virtualnem Ljubljanskem maratonu – prijavo so podaljšali do ponedeljka, 19. oktobra. Virtualni Ljubljanski maraton (10, 21 in 42 kilometrov) lahko prijavljeni tekači opravijo med petkom, 23. oktobra, in nedeljo, 1. novembra.