Sobota je namenjena najmlajšim. Foto: BoBo Foto:
Sobota je namenjena najmlajšim. Foto: BoBo Foto:
V Ljubljani zaradi maratona številne cestne zapore

Uradno odprtje največje športnorekreacijske prireditve v Sloveniji bo ob 18.00 na Gospodarskem razstavišču s predstavitvijo elitnih tekačev na vrhuncu dogodka – teku na 42 km. Od 11.00 naprej bodo teki predšolskih otrok, sledili bodo teki različnih starostnih kategorij osnovnošolskih otrok, ob 16. pa bodo tekli še srednješolci. Poleg uličnih tekov za osnovne (2 km) in srednje šole (3,5 km) so v soboto pripravili tudi promocijski tek (600 m in 1.600 m), Lumpi tek (200 m) in Fun tek (3,5 km).

Organizatorji želijo, da bi v nedeljo izboljšali rekordna časa proge, ki sta na 42 km v lasti Etiopijca Limeniha Getachewa iz leta 2015 (2:08:19) in Kenijke Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009 (2:25:24). Za letos napovedujejo časa prvouvrščenih pod 2:07 pri moških in pod 2:24 pri ženskah. Prav tako pa se potegujejo za mednarodni zlati znak najvišjega ranga. Predlani je bil Ljubljanski maraton prvič v kategoriji bronastih maratonov Mednarodne zveze maratonov (AIMS), lani pa so pridobili srebrni predznak.

Nagradni sklad v Ljubljani je ostal na ravni zadnjih let, 222.000 evrov, v kar so poleg denarnih nagrad vključeni tudi nastanitve, prehrana in prevozi. Denar delijo zgolj za teka na 42 in 21 km, pri zadnjem je bilo to lani prvič in je šlo sicer za neprimerno manjše zneske kot za maraton; za absolutne uvrstitve so prvi trije dobili 400, 200 in 100 evrov.

Andrej Razdrih, pobudnik maratona in predsednik organizacijskega odbora, je pojasnil, da je tudi proračun maratona ostal na ravni tistih iz zadnjih let, ko je bil med 1,4 in 1,6 milijona evrov, od tega mesto Ljubljana prispeva 200.000 evrov že vrsto let, med 500.000 in 600.000 se dobi iz prijavnin, večino preostalega denarja pa prispevajo pokrovitelji.

Osrednja tema letošnje prireditve je "čista moč" kot povezava med tekom in električno energijo, saj bo društvo Rdeči noski dobilo v uporabo avtomobil glavnega pokrovitelja maratona glede na sproščeno energijo udeležencev. Energetski izračun je s posebnim modelom opravil Institut "Jožef Stefan". Stane Merše, vodja centra za energetsko učinkovitost na tem inštitutu, je dejal, da izračun omogoča predstavo o energetskem potencialu človeškega telesa. Rdeči noski bodo tako dobili v uporabo električno vozilo za leto dni, glede na lansko udeležbo na maratonu pa bi preračunana vložena energija pomenila okoli 50.000 prevoženih kilometrov.

V Ljubljani zaradi maratona številne cestne zapore