Aleš Žontar, zmagovalec 1. Istrskega maratona. Foto: Radio Koper
Aleš Žontar, zmagovalec 1. Istrskega maratona. Foto: Radio Koper
Daniela Da Forno
Daniela Da Forno je bila prva med udeleženkami. Foto: Radio Koper

trski maraton. 42-kilometrsko progo iz Kopra do Pirana in nazaj je prvi pretekel Aleš Žontar (2:31:34), med ženskami pa Italijanka Daniela Da Forno (3:11:14).

Organizatorji so želeli privabiti simbolično število tekačev – 2014, toda prijav je bilo bistveno več in zaradi ozke trase so število omejili na 2.500 maratoncev, ki so prišli iz številnih držav.

Slovenska atletinja Žana Jereb je na maratonu v Rotterdamu zasedla sedmo mesto in s časom 2:35:57 izboljšala osebni rekord ter dosegla normo za evropsko prvenstvo avgusta v Zürichu. Zmagala je Etiopijka Abebech Afework (2:27:50). V moški konkurenci je bil najhitrejši Kenijec Eluid Kipchoge (2:05:00).

Tekači so se merili na različnih razdaljah, ob tem pa je bilo še veliko spremljevalnih dogodkov.

Proga maratona je bila speljana tako, da se je tekačem slovenska Istra predstavila v najlepši luči, obenem pa je razgibana proga s 370 metri vzponov sodila med zahtevnejše.

Dogodek so obširno spremljali na spletni strani Radia Koper.

Štart je bil pri Taverni v središču Kopra, nato pa so maratonci ob obali tekli proti Izoli, skozi predor v Strunjansko dolino, sledil je še en predor do Portoroža in prek marine ter plaže čez Bernardin do Pirana, kjer so tekli prek Tartinijevega trga in palače Benečanke po krajšem vzponu do cerkve sv. Jurija. Ob obzidju so se spustili proti Fiesi. Po 300 metrih vzpona po granitnih kockah in gozdni stezi nad klifi so se prek Strunjanske doline vrnili v Izolo in ob morju do Kopra.

Istrski maraton ima tudi svojo himno. Napisal jo je Rudi Bučar: