Gostitelj večera je bil predsednik RZS-ja Franjo Bobinac, akademije pa so se udeležili številni visoki gosti, med drugim predsednik Evropske rokometne zveze Michael Wiederer, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ...

Gostitelj večera, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, v družbi reprezentantov. Luka Žvižej (drugi z leve) in Uroš Zorman (prvi z desne) bosta v četrtek v Zlatorogu na poslovilni tekmi tudi uradno končala bogati karieri. RZS je podelil bronaste, srebrne in zlate plakete. Foto: BoBo

Poskušamo biti konkurenčni najboljšim na svetu
"Med vsemi kolektivnimi športi ima le rokomet kolajno z evropskih in svetovnih prvenstev in je trikrat nastopil na poletnih olimpijskih igrah. Poskušamo še naprej biti konkurenčni najboljšim na svetu. Včasih zmanjka denarja, na srečo pa ima RZS pokrovitelje in najuglednejša slovenska podjetja za seboj, ki so v rokometu prepoznala tisto panogo, na
kateri gradijo svoje usluge in storitve," je dejal Bobinac.

Vodstvo Rokometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Bobincem in selektorjem članske reprezentance Veselinom Vujovićem. Foto: BoBo

Bobinac: Klubi največje bogastvo
"Upam, da bo država v prihodnje namenila več sredstev v vrhunski šport in rokomet tu ni izjema. Verjamem, da bomo prebili led in spremenili davčno zakonodajo na področju športa in bo bistveno bolj razvojno naravnana kot do zdaj,"
je še dodal Bobinac, ki je večkrat poudaril, da so prav klubi največje bogastvo slovenskega rokometa, saj vzgajajo vrhunske igralce in igralke, dosežki reprezentance pa so ogledalo njihovega izjemnega dela.

Wiederer Bobincu predal 44 let star dokument o prvem nastopu Slovenije
Prvi mož Evropske rokometne zveze Wiederer je v kratkem nagovoru poudaril, da je Slovenija s svojim delovanjem in pobudami ogromno prispevala k razvoju evropskega rokometa, ter Bobincu izročil 44 let star dokument o prvem samostojnem nastopu Slovenije iz leta 1975 v sklopu turnirja Alpe Adrie.

Rokometna zveza Slovenije praznovala 70. rojstni dan

Minister Pikalo je v imenu slovenske vlade RZS-ju iskreno čestital za častitljiv jubilej in dodal, da je bilo v teh 70 letih v rokomet vključenih na tisoče ljudi, ki so vselej delovali v skladu s pravimi vrednotami, kot sta spoštovanje in ferplej.

Gabrovec: Občudujem zanos, rezultate in organizacijo
"V rokometu predvsem občudujem zanos, dosežene rezultate in organizacijo zveze. Če primerjamo proračune naše in drugih zvez, potem je RZS pravi 'palček'. Poljska zveza ima na voljo kar 30 milijonov evrov, naša zveza pa zgolj 1,3 milijona, navkljub temu pa se naša reprezentanca zaradi pravega nacionalnega zanosa povsem enakovredno kosa z njo in drugimi močnejšimi reprezentancami,"
je dejal predsednik domačega olimpijskega gibanja Gabrovec, ki upa, da bo slovenska moška izbrana vrsta drugo leto znova nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu. RZS je prejela tudi častno listino OKS-a.

Prisotni zdajšnji in nekdanji reprezentanti
Na dogodku so bile poleg znanih obrazov slovenskega političnega, gospodarskega in športnega življenja tudi številne rokometne legende, kot so Alenka Cuderman, Renato Vugrinec, Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič in številni drugi, tudi vsi člani slovenske izbrane vrste, ki se v tednu EHF-a pripravljajo za petkovo prijateljsko tekmo z Nizozemci v Ormožu in nedeljsko s Srbi v Mariboru.

Med gosti tudi Rutenka in Dušebajev

Prišel je tudi Sergej Rutenka. Foto: BoBo

Slavnostne akademije so se udeležili tudi številni nekdanji selektorji, kot so Marta Bon, Niko Markovič, Matjaž Tominec, Kasim Kamenica, Tone Tiselj in številni drugi, navzoča sta bila tudi nekdanji slovenski in beloruski reprezentant Sergej Rutenka ter Španec Talant Dušebajev, ki bosta v četrtek v Celju nastopila na poslovilni tekmi Uroša Zormana in Luke Žvižeja.

Največji uspeh srebro in bron reprezentance
RZS je na praznovanju častitljivega jubileja v sliki in besedi predstavil zgodovino slovenskega rokometa in največje uspehe. V teh sedmih desetletjih je največje uspehe dosegel po slovenski osamosvojitvi 1991, za največja pa je zagotovo poskrbela moška reprezentanca, ki je na domačem evropskem prvenstvu 2004 osvojila odličje srebrnega leska, na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017 pa je bila bronasta. Moška reprezentanca je do zdaj edina ekipa v zgodovini slovenskih kolektivnih športov z žogo, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah, in sicer v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016.

Evropski naslov za Celje in Krim
Po zvezdah so posegli tudi slovenski rokometni klubi, predvsem rokometaši Celja Pivovarne Laško in rokometašice Krima Mercatorja, ki so osvojili najimenitnejšo klubsko tekmovanje na stari celini – Ligo prvakov oziroma prvakinj. Celjska ekipa je na rokometni Mont Blanc stopila v sezoni 2003/03, ljubljanska pa v sezonah 2000/01 in 2002/03. Pred osamosvojitvijo so najgloblje sledi pustili rokometaši ljubljanskega Slovana, ki so v sezoni 1979/80 osvojili naslov državnega prvaka v nekdanji Jugoslaviji. V naslednji sezoni so se prebili v veliki finale evropskega pokala državnih prvakov, kjer so morali priznati premoč tedaj vzhodnonemškemu Magdeburgu.