Slovenskim rokometašem, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili četrto mesto, se ni uspelo desetič v zgodovini uvrstiti na prvenstvo stare celine. Foto: Aleš Fevžer
Slovenskim rokometašem, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili četrto mesto, se ni uspelo desetič v zgodovini uvrstiti na prvenstvo stare celine. Foto: Aleš Fevžer

Kar se tiče današnje tekme, lahko Belorusom čestitam za uvrstitev na evropsko prvenstvo, odgovornost je povsem moja. Kaj to pomeni, bomo videli v prihodnjih dneh. Zdaj so prevroče glave, da bi kaj povedal. Ta stvar naj za zdaj ostane v zraku.

Boris Denič
Beloruski rokometaši
Beloruski rokometaši so v ključnih trenutkih, ko se je lomila tekma, ostali zbrani. Boris Puhovski je slovensko mrežo zatresel kar desetkrat, izjemno pomembni za beloruski uspeh pa so bili trije zadetki Maksima Baranova v končnici srečanja. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denič
Boris Denič je po tekmi poudaril, da ni jezen, temveč besen. Foto: Aleš Fevžer
Žvižej, Denič in Rutenka po tekmi v Stožicah
Razočaranje v Stožicah - rokometaši brez EP-ja

Na prvenstvo na Danskem sta se torej iz slovenske skupine uvrstili Belorusija in Islandija. Slovenci so v prvem polčasu vodili že za pet zadetkov, nato pa so še pred odmorom nasprotniku dovolili preobrat (17:18).

Na prvenstvu tudi brez Nemčije
Po zadnjih nedeljskih kvalifikacijskih tekmah so zdaj znani vsi potniki za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Danskem. Poleg gostiteljice in branilke naslova Srbije so si nastop zagotovile tudi Španija, Makedonija, Češka, Črna gora, Francija, Norveška, Hrvaška, Madžarska, Švedska, Poljska, Islandija, Belorusija in Avstrija. Kot najboljša tretjeuvrščena izbrana vrsta bo na prvenstvo odpotovala tudi Rusija. Poleg Slovenije na Danskem presenetljivo ne bo tudi reprezentance Nemčije.


"Premagati Slovenijo je velik dosežek!"

V nadaljevanju so Belorusi strnili vrste v obrambi, blestel je vratar Vitalij Čarapenka, ki je z izjemnimi obrambami Slovencem, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili 4. mesto, onemogočil uvrstitev na EP. "Ves čas smo verjeli v taktiko, ki smo jo izbrali. Na začetku smo igrali slabo predvsem v napadu, Slovenija je zadela kopico zadetkov iz protinapada, a do konca tekme smo vztrajali z izbrano taktiko, kar se nam je obrestovalo. Premagati Slovenijo v Ljubljani je velik dosežek," je pot do zmage v Stožicah pojasnil Sergej Rutenka.

Bilbija in Miha Žvižej blestela v prvem delu
Slovenci so tekmo začeli odlično, napade so zaključevali prek krožnih napadalcev, Belorusi v uvodnih minutah niso imeli odgovora na razpoložene slovenske napadalce. Miha Žvižej je iz protinapada zadel za 7:4, a so se v 17. minuti z delnim izidom 3:0 Belorusi vrnili in izenačili na 7:7. Varovanci Borisa Deniča so nato znova stopili na plin, blestel je predvsem Nenad Bilbija, s štirimi zadetki najučinkovitejši strelec prvega polčasa, ki je zadel tudi za najvišjo prednost svojega moštva (+5; 14:9).

Še pred odmorom preobrat Belorusov
Sledil je popoln mrk gostiteljev. Slovenci so v napadu precej popustili, Belorusi so dobro pokrivali krožnega napadalca, žoga je od rok do rok potovala prepočasi. Gostje so izkoriščali in kaznovali napake Slovencev, s postavitvijo 6-0 je imela domača obramba veliko težav. V prvem polčasu sta beloruska vratarja (Kazimir Kotlinski in Čarapenka) zbrala sedem obramb, Primož Prošt je v slovenskih vratih zbral dve obrambi več. Najnevarnejši Belorus je bil Boris Puhovski, ki je mrežo zatresel sedemkrat.

Izjemno izenačen dvoboj v drugem delu
V uvodnih minutah drugega polčasa so bili gledalci v Stožicah priča strelskemu postu, Slovenci so v igri z igralcem več zapravili kopico napadov in niso izkoristili lepih priložnosti za rezultatski pobeg. Srečanje je bilo izjemno izenačeno, nobeni izmed reprezentanc se ni uspelo odlepiti za več kot gol razlike, to je šele dobrih deset minut pred koncem tekme uspelo Maksimu Babičevu, ki je zadel za 27:29. Prednost Belorusov ni trajala dolgo, v manj kot minuti sta jo izničila Bilbija in Vid Kavtičnik (29:29).

Čarapenka in Baranov odločila tekmo
Sledila je prava drama, Slovencem se nikakor ni uspelo odlepiti od nasprotnika, Belorusi so bili ves čas nevarni, v ključnih trenutkih sta breme na svoja ramena prevzela Puhovski in Sergej Rutenka, v končnici pa sta bila za zmago Belorusov zaslužna predvsem dva - vratar Čarapenka je zaklenil svoja vrata, tri minute pred koncem je ob izidu 32:32 ubranil strel Mihi Žvižeju, nato še Gajiću, na drugi strani igrišča pa je bil za slovensko obrambo nerešljiva uganka Maksim Baranov, ki je dosegel zadnje tri zadetke za svojo reprezentanco.

Denič: Nisem jezen, temveč besen!
"Dejstvo je, da se nismo kvalificirali na veliko tekmovanje, kar za nas gotovo ni v redu. Očitno se bo treba usesti in nekatere stvari razčistiti," je po tekmi dejal slovenski selektor Boris Denič, ki je poudaril, da ni jezen, temveč besen. "Kar se tiče današnje tekme, lahko Belorusom čestitam za uvrstitev na evropsko prvenstvo, odgovornost je povsem moja. Kaj to pomeni, bomo videli v prihodnjih dneh. Zdaj so prevroče glave, da bi kaj povedal. Ta stvar naj za zdaj ostane v zraku," je še dodal in sklenil: "Vsekakor smo imeli svoje priložnosti, povedli smo s petimi zadetki razlike, a Belorusi so se vrnili. To ni naivna reprezentanca. Videlo se je, da je bila sezona preveč naporna za naše igralce, čeprav jim ni zmanjkalo energije. Nekatere stvari se danes niso poklopile in prišel je poraz."

Kvalifikacije za EP, skupina 6, 6. krog:
SLOVENIJA - BELORUSIJA (Stožice)
33:35 (17:18)

Slovenija: Bilbija 7, Kavtičnik 5, Dolenec 4 (3), Gajić 4, M. Žvižej in Skube po 3, Gaber 2, Dobelšek, Bezjak, Špiler, L. Žvižej in Zorman po 1.

Belorusija: Puhovski 10, Baranov, S. Rutenka (2) in D. Rutenka 5, Babičev 4, Šilovič 3, Kjazev 2, Brouka 1.

Sedemmetrovke: 3/3; 3/5
Izključitve: 4 min.; 8 min.


ISLANDIJA - ROMUNIJA
37:27 (14:15)

Lestvica:
ISLANDIJA 6 5 0 1 +21 10 BELORUSIJA 6 4 1 1 +9 9 ----------------------------------- SLOVENIJA 6 2 1 3 +13 5 ROMUNIJA 6 0 0 6 -43 0

Kar se tiče današnje tekme, lahko Belorusom čestitam za uvrstitev na evropsko prvenstvo, odgovornost je povsem moja. Kaj to pomeni, bomo videli v prihodnjih dneh. Zdaj so prevroče glave, da bi kaj povedal. Ta stvar naj za zdaj ostane v zraku.

Boris Denič
Žvižej, Denič in Rutenka po tekmi v Stožicah
Razočaranje v Stožicah - rokometaši brez EP-ja