Foto:
Foto:
Celjani so si po koncu tekme dali duška. V ospredju Rutenka, Zorman in Kokšarov.
Christianu Bergeju (v sredini) je celjska obramba dovolila štiri zadetke.
Renato Vugrinec, Miro Požun in Dejan Perič v tesnem objemu.
Miro Požun in Sergej Rutenka s prestižnim pokalom.
Sergej Rutenka je znova rešetal nemški gol.
Miladin Kozlina (desno) zaustavlja Marcina Lijewskega.

Celjanom je uspel zgodovinski uspeh, saj so postali prva slovenska moška ekipa, ki je stopila na vrh Evrope. Varovanci Mira Požuna so večji del tekme nadzirali položaj in nikoli niso dovolili, da bi Nemci povedli za šest golov - takšna je bila zaloga s prve tekme. Flensburg je v 2. polčasu dvakrat povedel za štiri gole, a so pivovarji obakrat odbili juriš.

V prvem polčasu večji del izenačeno
Celjani so odlično začeli srečanje, saj so po dveh zadetkih Rutenke in Zormana v 5. minuti povedli s 3:1. Domači so na začetku delovali precej nervozno, tako da tudi ob igralcu več niso znali premagati Perića. V 8. minuti so izenačili na 4:4, potem ko je Christiansen še tretjič zadel s sedemmetrovke. Bolj kot to pa je skrbela poškodba Kokšarova, ki je po trčenju s Strygerjem ob pomoči soigralcev odšepal na klop. A na srečo se je trdoživi Rus kmalu vrnil na parket in v 13. minuti znižal izid na 7:6.

Pivovarji so tudi v nadaljevanju prvega polčasa uspešno branili prednost s prve tekme. Flensburg je sicer večji del vodil, toda nikoli več kot za dva zadetka. V 23. minuti je tako Rutenka s petim golom izenačil na 11:11. Kljub temu da je bil v 26. minuti že drugič izključen Kozlina, so Celjani prek Vugrinca in Zormana dosegli dva zadetka. V 28. minuti so pivovarji po dolgem času (Kokšarov) spet povedli, izid polčasa pa je nato postavil Berge.

Flensburg je dvakrat povedel za štiri zadetke
Drugi polčas se je slabo začel za pivovarje. Flensburg je prek Christiansena in Jensna ušel na 18:15, ob tem pa je s krvavečim obrazom na klop odšel še Rutenka. Celjani so imeli nato sicer prednost dveh igralcev, ki pa je niso najbolje izkoristili, saj so domači ohranili vodstvo treh golov. Belorus se je kmalu vrnil in znižal na 18:20, Kokšarov pa nato še na 19:20. V 41. minuti znova težki trenutki za varovance Mira Požuna: pri izidu 22:20 sta bila izključena Kokšarov in Oštir, kar so Nemci s pridom izkoristili in tri minute kasneje nevarno povedli s 24:20.

Drseči celjski voz je nato ustavil Rutenka, ki je z dvema zadetkoma znižal na "varnih" 24:23. Ko je Perić v 49. minuti obranil sedemmetrovko Strygerju in Zorman nato izenačil na 24:24, se je zdelo, da nihče ne more več odvzeti naslova Celjanom. Toda to je bil račun brez krčmarja, saj so Nemci v 55. minuti znova vodili s + 4 (28:24). Levji delež pri tem je imel domači vratar Beutler, ki je zaklenil vrata. Celjski strateg Miro Požun je vzel minuto odmora, s čimer je zadel v polno. Njegovi varovanci so namreč zadeli štirikrat zapored in v 59. minuti izenačili na 28:28. Dvomov ni bilo več, slavje se je začelo.

 Flensburg - CELJE P. L.  30:28 (15:15)
                                       
                                       
Christiansen 11 (4) Rutenka      11 (5)
Stryger       5     Vugrinec      7    
Berge         4     Kokšarov      4 (1)
Klimovets     3     Zorman        4
Boldsen       2     Brumen        2
Lijewski      2
Jeppesen      2
Jensen        1


Sedemmetrovke:  4/6; 6/6
Izključitve: 10 min; 12 min

Uspeh, ki ga pred sezono ni nihče pričakoval
Celjani so največji uspeh dosegli v sezoni, ko tega ni nihče pričakoval. Rokometni "strokovnjaki" so mladi ekipi napovedovali velike težave že v predtekmovalni skupini, kjer pa so pivovarji osvojili prvo mesto, potem ko so na zadnji tekmi v "starem" Golovcu ugnali prav Flensburg.

V osmini finala jih je čakal španski znanec Ademar Leon. Prva tekma se je končala katastrofalno, saj so Španci zmagali z 38:25 in pred povratnim srečanjem je bilo čutiti le redke iskre upanja iz tabora slovenskih prvakov.

Na povratni tekmi pa so na srečo rokometašev iz mesta ob Savinji zelo slabo in raztrgano igro prikazali Španci in po zmagi s 34:21 so se presenetljivo napredovanja veselili 11-kratni slovenski državni prvaki. Celjani so nato zlahka opravili z nemškim Lemgom in kot prvi v sezoni porazili najdražje rokometno moštvo španski Ciudad Real.

Ta uspeh jim je uspel dvakrat v enem tednu, s finalnim uspehom nad Flensburgom pa so pivovarji le potrdili, da jim v prenovljeni Ligi prvakov nihče ni bil kos. S tem so tudi izboljšali dosežek Kolinske Slovana, ki je leta 1981 igral v finalu tedanjega Pokala državnih prvakov, kjer pa je izgubil z Magdeburgom.

Zaščitni znak je obramba 5-1
Celjsko moštvo je pot k naslovu stlakovalo z obrambo 5-1. Ključna moža v tej postavitvi sta vratar in kapetan Dejan Perić ter Edvard Kokšarov, ki igra na mestu enice.

Pri zaustavljanju nasprotnikov so se izkazali še Marko Oštir, Miladin Kozlina in Jure Natek. V napadu so z raznovrstnostjo in improvizacijo glavno breme nosili zunanji igralci Renato Vugrinec, Uroš Zorman in najboljši strelec letošnje Lige prvakov Sergej Rutenka, ki je dosegel 117 zadetkov.

Po sezoni klub zapuščajo Vugrinec (Magdeburg), Milosavljević in Perić, ki naj bi po devetletnem igranju v Celju odšel k Barceloni. Novopečeni slovenski reprezentant Rutenka pa bo verjetno končal v Ciudad Realu.

Tone Turnšek, predsednik Celja Pivovarne Laško: "V tej sezoni smo prikazali daleč najlepši rokomet na Stari celini in končno zmagali v tem največjem evropskem klubskem tekmovanju. To smo dosegli na izjemen način in izjemno ponosen sem na svoje fante. Danes in jutri se bomo veselili, to so zaslužili igralci, stroka, navijači in vsi naši simpatizerji."

Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "Niti največji optimisti se niso nadejali našega zmagoslavja v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Po vseh letošnjih predstavah nam nihče ne more oporekati, da si ga tudi nismo zaslužili. Ponosen sem na svoje fante, ki so se vso sezono in še posebej na zadnji finalni tekmi borili kot levi. Tekmec nas je nekajkrat spravil v hude težave. Vedel sem, da lahko pridejo na pet golov, na šest pa nikoli. Najprej se bomo malce veselili, nato pa se posvetili pokalnemu slovenskemu tekmovanju, ki ga nismo osvojili že dve leti."

Dejan Perič, kapetan Celja Pivovarne Laško: "Enkratno. Intimne sanje vseh celjskih rokometašev in naših navijačev so se končno uresničile. To je ob rojstvu sina zagotovo najsrečnejši dogodek v mojem življenju."

Sören Stryger, igralec Flensburg-Handewitta: "Zelo sem razočaran, saj nam je iz rok spolzela velika priložnost. Poraz s šestimi goli na prvi tekmi nam je naložil težko nalogo. Nekajkrat smo bili blizu, vendar nam je odlična celjska ekipa to onemogočila. Težko je loviti prednost, ko imaš za tekmeca tako kakovostno igralce, kot so Rutenka, Vugrinec in predvsem vratar Perić. Čestitke za njihovo zmagoslavje."