Rokometaši Vardarja so letos že slavili v Ligi Seha in v makedonskem pokalu, zdaj pa so prvič v klubski zgodovini v vitrino spravili lovoriko za naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Rokometaši Vardarja so letos že slavili v Ligi Seha in v makedonskem pokalu, zdaj pa so prvič v klubski zgodovini v vitrino spravili lovoriko za naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Nikola Karabatić
Nikola Karabatić in soigralci so morali priznati premoč Vardarju. Foto: EPA
Blaž Blagotinšek in Laszlo Nagy
Blaž Blagotinšek in Laszlo Nagy sta z Veszpremom zasedla tretje mesto. Foto: EPA
Vardar po dramatični končnici prvič evropski prvak

Junak skopskega kluba je bil Ivan Čupić. Hrvaški rokometaš je odločilni zadetek dosegel ob koncu igralnega časa. 13 sekund pred koncem je PSG začel akcijo za izenačenje. Nikola Karabatić je podal proti Danielu Narcissu, ki se je dvignil s črte devetih metrov in prek makedonskega bloka žogo poslal za hrbet Arpada Šterbika. Sedem sekund je še ostalo Vardarju, trener Raul Gonzalez pa je vzel tajmavt. Akcijo je začel Alex Dujshebaev. Uwe Gensheimer je bil v obrambi neodločen in je okleval, ali naj pokrije Španca ali desno krilo, kjer je bil Čupić. Dujshebaev je slabo Nemčevo postavitev izkoristil in podal soigralcu, ki je s krila premagal Thierryja Omeyerja.

Večino prvega polčasa so ritem narekovali rokometaši Vardarja in v 20. minuti so povedli za tri gole. Tri minute pred koncem prvega dela jih je bogati PSG, ki ima letni proračun kar 17,5 milijona evrov, ujel, prav ob koncu pa je Luka Stepančić po podaji Nikole Karabatića, ki je pred tem uspešno odigral tudi v obrambi in ukradel žogo, ostal sam in zadel za vodstvo Parižanov.

Tudi drugi del so bolje začeli rokometaši iz Skopja, ki so po treh minutah povedli za tri. Zatem so se prebudili Parižani, ki so v 52. minuti z golom Gensheimerja izenačili. Pri vodstvu s 23:21 je imel Vardar napad, potem ko je Nikola Karabatić dobre tri minute pred koncem streljal prek vrat. PSG se je vrnil v igro. Najprej je na 22:23 znižal Nedim Remili. Zatem je Luka Cindrić preigral Luko Karabatića, ki ga je nepravilno zaustavil in si prislužil dvominutno kazen, zaradi česar so Parižani do konca tekme igrali z igralcem manj. Vseeno so ubranili napad, ko je bil s krila neuspešen Timur Dibirov. Izenačil je Narcisse, zmago pa je priigral Čupić.

Dibirov je bil s sedmimi goli prvi strelec tekme, Nikola Karabatić pa jih je za PSG, pri katerem Gorazd Škof ni dobil priložnosti, dal pet.

Veszprem zasedel tretje mesto
Mali finale se je končal z zmago madžarskega prvaka, ki si je odločilno prednost priigral sredi drugega polčasa. Veszprem je v 47. minuti povedel za pet golov (27:22), lepo zalogo v zadetkih pa zanesljivo zadržal do konca tekme. Od treh slovenskih rokometašev v majici madžarskega prvaka je Dragan Gajić dosegel dva gola, medtem ko se Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč nista vpisala med strelce.

V madžarski ekipi je bil najučinkovitejši Islandec Aron Palmarsson z osmimi goli, po šest so jih dosegli Španec Cristian Ugalde ter Madžara Laszlo Nagy in Mate Lekai. Pri poražencih je Francoz Timothey N'Guessan dosegel šest zadetkov.

Finale:
PSG - VARDAR
23:24 (12:11)
N. Karabatić 5, Narcisse in Hansen po 4, Abalo in Remili po 3, Gensheimer in Stepančić po 2; Dibirov 7, Čupić, Cindrić in Borozan po 3, Šiškarev, Canellas in Dujshebaev po 2, Abutović in Marsenić po 1.

Tekma za tretje mesto:
VESZPREM - Barcelona
34:30 (18:17)
Palmarsson 8, Lekai, Nagy in Ugalde po 6, Nilsson 5, Gajić 2, Ancsin 1; N'Guessan, Entrerrios in Rivera po 5, Arino 4, Jallouz in Lazarov po 3, Mem, Morros de Argila, Syprzak in Tomas po 1.

Vardar po dramatični končnici prvič evropski prvak