Slovenci so po slabi predstavi na Švedskem, kjer so gladko izgubili (28:24), v Zlatorogu pokazali precej boljši obraz, kar je občinstvo po koncu tekme znalo nagraditi z aplavzom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so po slabi predstavi na Švedskem, kjer so gladko izgubili (28:24), v Zlatorogu pokazali precej boljši obraz, kar je občinstvo po koncu tekme znalo nagraditi z aplavzom. Foto: www.alesfevzer.com
Dragan Gajić
Dragan Gajić, ki je bil z 71 goli najboljši strelec januarskega svetovnega prvenstva v Katarju, je znova dokazal, da je v življenjski formi. Z Montpellierjem, kjer igrajo tudi Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Kavtičnik in Borut Mačkovšek, je blizu naslovu francoskega prvaka. Montpellier ima namreč pet krogov pred koncem tri točke prednosti pred PSG-jem. "Prihajajoči četrtek igramo takoj s Parizom. Ob zmagi bi končali zadevo. Ob porazu pa imamo še vedno točko prednosti. Pritisk je na Parižanih. Mi bomo imeli za seboj polno dvorano, 9.000 navijačev. Igrali bomo zagotovo agresivno obrambo 5-1 ali 4:2, da poskušamo ustaviti njuna najboljša igralca Mikkela Hansna in Daniela Narcissa. Na juriš in videli bomo, kaj bo to prineslo," je o boju za naslov povedal Gajić. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Dolenec
Jure Dolenec se je takole prebijal skozi švedsko obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Denić: Vse sem že poskušal, le bičal jih še nsiem
Slovenski rokometaši v Celju iztržili točko

Gajić je pokazal jeklene živce, ko je že po izteku igralnega časa v Zlatorogu izkoristil sedemmetrovko za 28:28 proti močni Švedski. "Odločil sem se za najbolj preverjeno varianto, ki sem jo uporabil proti Mattiasu Anderssonu na teh dveh tekmah. Tudi če bi zgrešil, si ne bi nič očital, saj sem naredil vse, kar je bilo v mojih močeh," je razmišljal Gajić, s 13 goli prvi strelec tekme.

Aplavz za Slovence v Zlatorogu
Slovenija je tako še korak bliže uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem. A še na začetku drugega polčasa je pri zaostanku petih golov (15:20) kazalo slabo. Slovenci so nato strnili vrste in s srčno igro izvlekli točko. Več kot 3.000 gledalcev v Zlatorogu je po koncu njihovo borbenost nagradilo z aplavzom.

Točka je pomembna za vzdušje v moštvu
"Mislim, da smo imeli pet do osem odličnih minut v drugem polčasu, ki bi jih lahko še malo potegnili, a nam je malo zmanjkalo moči, da bi popolnoma preobrnili izid. Glede na to, koliko energije smo vložili v lov za Švedi, smo si zaslužili točko. Ta točka je pomembna za vzdušje, saj smo prekinili niz slabših predstav. Zdaj sta pred nami še tekmi s Slovaško in Latvijo. Mislim pa, da lahko že na Slovaškem končamo zadeve, saj smo boljši za en razred. Vsekakor moramo biti samozavestni. Drugo mesto v skupini ni pod vprašajem," je zatrdil Gajić.

Ob idealni tekmi bi lahko Švede premagali za pet
Slovenija je ob polčasu zaostajala za tri zadetke (13:16), a kot pravi Jure Dolenec, med odmorom v slačilnici ni bilo kakšnega povišanega tona: "Med polčasom smo vedeli, da je še vse odprto, ker v današnjem rokometu trije goli ne pomenijo veliko. V nadaljevanju smo jih ujeli hitro, a jih nato nismo mogli do konca zlomiti. Prepričan pa sem, da če bi odigrali idealno tekmo, bi jih lahko premagali tudi za pet golov. Tokrat seveda ni šlo za popolno tekmo, daleč od tega, a smo garali in dali vse od sebe. In na ta način bomo tudi napredovali. Vsekakor v prihodnje pričakujem več od našega napada. Mislim, da smo sposobni igrati bolje in hitreje na vseh ravneh. Delali bomo še naprej, da bomo jutri boljši. Smo si pa s to točko praktično že zagotovili uvrstitev na prvenstvo, kar pa je tudi zelo pomembno."

Mogoče preveč s srcem, pa premalo s pametjo
Selektor Boris Denić po tekmi ni natančno vedel, zakaj je v igri reprezentance toliko nihanj. Po slabi tekmi na Švedskem so se namreč Slovenci tudi v Zlatorogu sploh v prvem polčasu precej mučili v napadu. "Datum je tak, da so fantje v svojih klubih v top formah. Morali bi priti, narediti en, dva treninga in odigrati dve tekmi vrhunsko. Zakaj ni tako, ne vem, a nekaj ne 'štima'. preveč smo bili v krču. Mogoče smo igrali malo preveč s srcem, pa premalo s pametjo. Kakor koli, malo nam je zmanjkalo. Kar pa je najpomembneje, 'skvačkali' smo točko, jaz fantom čestitam, zaslužili so si jo in to je to. Občinstvo nas je bodrilo, pomagali so fantom maksimalno in jaz se jim tudi zahvaljujem."

Nismo več lovci, ampak plen
Nato pa je Denić o nihanjih dodal: "Taki smo, imamo vzpone in padce. Ko mislimo, da smo najmočnejši, smo najranljivejši. Mi moramo imeti malo strahu, moramo se malo bati. Takrat smo najboljši. Ko čredo ovac napade volk, gre skupaj. Isto je pri nas. Stalno moramo biti v obrambni preži. Je pa tudi dejstvo, da mi nismo več lovci, ampak smo plen. In težko se znajdemo v tej vlogi. Zdaj je na nas, da te kvalifikacije korektno pripeljemo do konca."

M. Žvižej: Če bomo pravi, ne bo nobenih težav
Krožni napadalec Miha Žvižej pa je zadovoljen, da je reprezentanca pokazala, da še zna igrati: "Predvsem v drugem polčasu smo se dobro postavili v obrambi in zabili tiste lahke gole. To je naša igra. Na postavljeno obrambo se namreč preveč mučimo. Če nam ne steče 'kontra', imamo probleme proti vsaki reprezentanci. V drugem polčasu smo ustavili njihove strele, malo globlje smo jih pritisnili in mislim, da je na koncu to preobrnilo tekmo." Pred tekmama s Slovaško in Latvijo pa ni želel napovedati (gladkih) zmag. "Mi se zavedamo, da smo močnejši kot oba tekmeca. Nekih napovedi o zanesljivih zmagah pa nima smisla dajati, ker smo se že opekli proti Belorusiji in Ukrajini. Če bomo pravi, ne bomo imeli nobenih težav. Upam, da bomo vsi zdravi, da suvereno dobimo tiste štiri točke in da gremo na Poljsko," je sklenil mlajši izmed bratov Žvižej.

10. junija prva zaključna žoga v Prešovu
Slovenija bo imela prvo zaključno žogo, da tudi teoretično potrdi pot na Poljsko, 10. junija, ko se bo v Prešovu pomerila s Slovaško. Če bi se slučajno kaj zalomilo, pa jo 13. junija v Velenju čaka še "popravni" izpit proti Latviji. Oba nasprotnika je sicer v teh kvalifikacijah že gladko premagala, tako da uvrstitev na evropsko prvenstvo res ne bi smela biti vprašljiva.

Aleš Vozel, @vozela1

Denić: Vse sem že poskušal, le bičal jih še nsiem
Slovenski rokometaši v Celju iztržili točko