Boris Denič (levo) je prvič samostojno vodil člansko reprezentanco. Pred tem je bil pomočnik Kasima Kamenice, Mira Požuna in nazadnje Zvonimirja Serdarušića (desno). Foto: Tina Uršič
Boris Denič (levo) je prvič samostojno vodil člansko reprezentanco. Pred tem je bil pomočnik Kasima Kamenice, Mira Požuna in nazadnje Zvonimirja Serdarušića (desno). Foto: Tina Uršič
Boris Denič
Boris Denič je pri Slovanu, s katerim se je poleti razšel, uspešno vzgajal mlade igralce. Med drugim tudi Miho Žvižeja, ki je prvi reprezentančni izbor na mestu krožnega napadalca. Foto: MMC RTV SLO

Remi Portugalcev s Poljaki dokazuje napredek Portugalcev, ne pa nazadovanje Poljakov, ki še vedno sodijo v evropski in svetovni vrh. In še vedno so favoriti skupine.

43-letni Ljubljančan, ki je v igralskih časih branil vrata Slovana, Bologne, AFP Dobove in slovenske reprezentance, je prevzel breme začetka kvalifikacij, potem ko je Zvonimir Serdarušić po le letu dni odstopil s položaja. Zmagi nad Portugalsko in Ukrajino sta dobri popotnici, a pot do evropskega prvenstva v Srbiji leta 2012 bo še naporna. "Danes vsi igrajo dober rokomet. Avtsajderji so redki," opozarja Denič.


Ognjeni krst na klopi slovenske reprezentance ste uspešno prestali. Kako bi ocenili srečanji s Portugalsko in Ukrajino?
Pričakoval sem dve težki tekmi, kar se je tudi uresničilo. Portugalci napredujejo iz leta v leto, mi smo se še malo lovili, a kljub temu nam je uspelo. Žal mi je le, da nismo zmagali z višjo razliko. Ukrajinci igrajo drugače. So močnejši in višji kot Portugalci. A mi smo s hitro igro in našo individualno ter kolektivno kakovostjo našli recept tudi zanje. Na koncu se je celo pokazalo, da je bila ta tekma lažja kot v Celju. Če potegnem črto, potem fantom lahko samo čestitam za zmagi.


V reprezentanco ste znova poklicali nekatere igralce, ki se jim je prejšnji selektor Zvonimir Serdarušić nekako odpovedal. Denimo, Jureta Natka in Boštjana Kavaša. Tekmi sta pokazali, da se z njihovim vpoklicem niste zmotili, kajne?
Ne bi dejal, da se je nekdo nekomu odpovedal. Takrat so bolje delovali drugi. Tako pač je v reprezentanci. Fantje so zdaj pokazali, kaj zmorejo.

Poleg tega ste dali priložnost novincem, kot sta Saša Barišič in Andraž Podvršič. Razmišljate še o kakšnem novem igralcu?
Na to vprašanje ne morem odgovoriti, ker sem nehal opravljati funkcijo vršilca dolžnosti selektorja.

A najbrž pričakujete, da boste kmalu postali tudi selektor ...
Eno so pričakovanja, drugo pa je, kaj se bo dejansko zgodilo. Stvar je v rokah predsedstva RZS-ja.

Če so bili pred začetkom kvalifikacij Poljaki postavljeni v vlogo favoritov za 1. mesto v skupini, potem njihov remi (27:27 ) na Portugalskem dokazuje, da morda le niso tako močni, kot se zdi. Je Slovencem dosegljivo tudi prvo mesto v skupini 3?
Remi Portugalcev s Poljaki dokazuje napredek Portugalcev, ne pa nazadovanje Poljakov, ki še vedno sodijo v evropski in svetovni vrh. In še vedno so favoriti skupine. Boj za vstopnici, ki vodita na evropsko prvenstvo, bo potekal prav do konca. Ne smemo namreč pozabiti, da so Portugalci v mladinski konkurenci drugi na svetu. In če pogledamo tudi druge skupine, potem vidimo napredovanje tudi nekaterih drugih reprezentanc, kot je, denimo, Avstrija, ki je premagala Islandijo (28:23). To govori o tem, da danes vsi igrajo dober rokomet. Avtsajderji so redki.

Kakšna je vaša vizija razvoja slovenske reprezentance?
Kot delavec v rokometu lahko odgovorim, da bi bilo smiselno oblikovati B-reprezentanco, zelo smiselni bi bili tudi ponedeljkovi reprezentančni treningi. Vse to je seveda povezano s financami, s katerimi pa v teh kriznih časih vemo, kako je. Gre predvsem za to, da bi v tej B-reprezentanci mlade igralce pripravljali na preskok iz mlajših selekcij v člansko, ki je izjemno zahteven.

Kdaj lahko spet upamo na medaljo na kakšnem velikem tekmovanju?
Ko bo prišla generacija, kot je bila tista leta 2004. Trenutno nimamo toliko kakovostnih igralcev kot takrat. Pot do njih se začne v klubih, v mlajših selekcijah, skratka vzgojiti jih moramo.

Mladi z dvema medaljama v zadnjih dveh letih obetajo ...
Obetajo, a za kadetsko in mladinsko raven pravim, da se igrajo rokomet. Preskok med člane pa je zelo zahteven.

Bi koga od mladih upov izpostavili?
Nobenega, saj je reprezentanca celota. Vsak potrebuje soigralca, da lahko kaj naredi.

Remi Portugalcev s Poljaki dokazuje napredek Portugalcev, ne pa nazadovanje Poljakov, ki še vedno sodijo v evropski in svetovni vrh. In še vedno so favoriti skupine.