Rokometaši so takole proslavljali skupaj z navijači. Foto: EPA
Rokometaši so takole proslavljali skupaj z navijači. Foto: EPA
Renato Vugrinec
Renato Vugrinec je prebil hrvaško obrambo in dosegel enega od svojih petih golov. Foto: EPA
Peter Metličić
Za Petra Metličića je bila tekma hitro končana. Foto: EPA
Polfinale 2004: Slovenija premagala Hrvaško
Zadnjih 5 minut tekme Slovenija - Hrvaška v Ljubljani

Polfinalna sobota domačega evropskega prvenstva je prinesla pravo poslastico. Slovencem so nasproti stali veliki tekmeci in takratni svetovni prvaki Hrvati. Prizorišče: ljubljanska dvorana Tivoli, ki je že uro pred tekmo pokala po šivih. 6.500 gledalcev je ustvarilo izjemno, a športno ozračje, v katerem ni bilo prostora za žalitve ali izzivanje na račun nasprotnega moštva.

Pajovič nesrečno zadel Metličića v oko
Prvič je zavrelo v 5. minuti, ko je Aleš Pajovič v obrambi s prstom nesrečno zadel oko Petra Metličića, ki je moral po zdravniško pomoč. Sledil je nekajminutni premor, med katerim so padale ostre besede, vendar so se strasti kmalu umirile. Hrvatje so v 12. minuti predvsem po zaslugi Mirze Džombe, ki je v prvih 20 minutah dosegel šest golov, povedli s +2 (5:3). Slovenski rokometaši se niso vdali in le minuto pozneje izenačili na 5:5, v 15. minuti pa prek Ognjena Backoviča spet povedli s 7:6. Slovenska igra je bila v prvem polčasu odlična, saj so dosegali gole tudi v trenutkih, ko so imeli igralca manj na igrišču. Končnica prvega dela je povsem pripadla varovancem Toneta Tislja, ki so si s fanatično igro priigrali dva gola prednosti (15:13), kar je bila lepa spodbuda pred drugim polčasom.

Hrvaška od -5 do -1
Drugi polčas so Slovenci začeli fantastično: z goli Vida Kavtičnika, Tomaža Tomšiča in Boštjana Ficka so prednost v 35. minuti povišali na pet golov prednosti (18:13). Hrvatje so bili v teh trenutkih povsem izgubljeni in nemočni, prvi gol so dosegli šele v 36. minuti, potem ko so imeli igralca več na igrišču. Slovenija je v 43. minuti vodila z 22:17, nato pa so se prikradle krizne minute. Renato Vugrinec, ki je do tedaj pokazal velemojstrsko predstavo, je z dvema tehničnima napakama tekmecu omogočil dva nasprotna napada, ukrajinska sodnika sta za nameček izključila še enega slovenskega igralca, tako da je Hrvaška z goli Džombe in dobrimi obrambami Maria Kelentriča v 48. minuti znižala na 21:22.

V videoposnetkih desno si oglejte zadnjih 5 minut tekme in prispevek Iva Milovanoviča.

Kavtičnikov izstrelek v pravem trenutku
Tisljevi varovanci so si znova priigrali dva gola prednosti, kar pa ni bilo zagotovilo za končno zmagoslavje. Tudi po vodstvu s tremi goli v 55. minuti (25:22) so domači privrženci trepetali za usodo svojih rokometašev. Strah je bil upravičen, saj so Hrvati le minuto zatem znižali na 24:25, a je že v naslednjem napadu Kavtičnik s pravim "izstrelkom" gledalce znova spravil na noge in povišal na 26:24.

Fickova bomba "raznesla" Tivoli
Zadnjo minuto so slovenski rokometaši začeli z golom prednosti (26:25) in igralcem manj, saj je bil izključen Aleš Pajovič. Napete trenukte je prekinil Ficko, ki se je dvignil z več kot 9 metrov in zadel levi zgornji kot hrvaških vrat za končnih 27:25. Slovenija si je s tem priigrala zgodovinski finale, v katerem je sicer gladko izgubila z Nemci (30:25), a srebro je bilo enako zlatu. Hrvaška je pol leta pozneje postala olimpijski prvak ...

"Te tekme se spomnim, ko se srečam s starimi rokometnimi prijatelji ali pa ob gledanju kakšnega srečanja. Zadetek je bil zame netipičen. Je pa bil to zagotovo eden od vrhuncev moje karere. Posebej je bilo lepo, ker smo uspeh dosegli pred domačimi navijači," se je za MMC tekme spomnil Boštjan Ficko, ki je lani aktivno kariero sklenil v dresu Merkurja. Zdaj končuje študij na Fakulteti za upravo, preizkuša pa se tudi v vlogi televizijskega komentatorja rokometnih tekem.

EP 2004, POLFINALE
SLOVENIJA
- HRVAŠKA 27:25 (15:13)

Kavtičnik     6  Džomba      12      
Vugrinec 5 Balić 5
Tomšič 4 Kaleb 3
Ficko 3 Lacković 2
Backovič 2 Valčić 2
Simonovič 2 Zrnić 1
Zorman 2
Kastelic 1
Lubej 1
Pajovič 1

Sedemmetrovke: 4/4: 4/5
Izključitve: 16 min; 8 min
RK: Bedekovič 53.
Polfinale 2004: Slovenija premagala Hrvaško
Zadnjih 5 minut tekme Slovenija - Hrvaška v Ljubljani