Nikola Karabatić najbrž pozna recept za boj z Islandci. Foto: Reuters
Nikola Karabatić najbrž pozna recept za boj z Islandci. Foto: Reuters
Islandski rokometaši
Islandski rokometaši so bili po nepričakovani izgubi točke proti Avstriji prejšnji četrtek precej poklapani, teden pozneje pa so veliko boljše volje. Foto: EPA
Lino Červar
Lino Červar bo lahko znova računal na bučno podporo hrvaških navijačev. Foto: Reuters

Islandci, ki so se po slabem začetku (remija proti Srbiji in Avstriji) v nadaljevanju tekmovanja z zmagami proti Danski, Rusiji in Norveški ter neodločenim izidom proti Hrvaški brez poraza nekoliko presenetljivo uvrstili med najboljše štiri, želijo z galskimi petelini poravnati račune iz Pekinga. Takrat so v finalu klonili s 23:28.
Karabatić: Imamo še dovolj energije
Na Dunaju pričakujejo kar veliko islandskih navijačev, ki se mrzlično potegujejo za prosta mesta na letalih in lovijo vstopnice. "Islandija igra zelo dobro. Po olimpijskih igrah so še napredovali. Moramo biti pozorni," pred podcenjevanjem svari francoski zvezdnik Nikola Karabatić. "Mislim, da smo blizu naši najboljši formi. Smo na 80 odstotkih, na Dunaju pa bomo še boljši, saj imamo še dovolj energije," dodaja nekdanji najboljši rokometaš na svetu.

Islandci so v polfinalu igrali že leta 2002, ko so na koncu osvojili 4. mesto. Pri Francozih, za katere bo to že sedmi zaporedni polfinale na velikih tekmovanjih, bo poškodovanega Bertranda Gilla (ahilova tetiva) zamenjal Xavier Barachet.

Goluža: Poljaki nimajo kaj izgubiti
V hrvaškem taboru je po blesteči četrtkovi zmagi proti Dancem znova zavladala evforija, a se "ognjeni" zavedajo, da jim proti Poljakom ne bo lahko. "Skozi vseh 60 minut nismo imeli šibke točke. Na koncu smo igrali, kot bi bili najbolj izkušeno in ne najmlajše moštvo na prvenstvu," je tekmo proti Dancem opisal selektor Lino Červar, ki je v sredo napovedal, da se po EP-ju poslavlja od stolčka.

Njegov pomočnik Slavko Goluža pa se je že ozrl proti Poljakom. "Gotovo bo to težka tekma, v kateri se nam tekmeci lahko zoperstavijo z agresivno obrambo 6-0. V napadu igrajo hitro in okretno. Bielecki je prišel v pravo formo in verjamem, da nam bo precej težko. Lahko celo rečem, da so rahli favoriti, saj nimajo kaj izgubiti," je za spletno stran hrvaške javne televizije HRT izjavil Goluža.

Eden glavnih adutov Poljakov, ki bodo prvič igrali v polfinalu evropskega prvenstva, imajo pa izkušnje s podobnih tekem na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, bo odlični vratar Slawomir Szmal.

Polfinale, sobota ob 14.00:
FRANCIJA - ISLANDIJA

Ob 16.30 (prenos na TV SLO 2):
POLJSKA - HRVAŠKA

Tekma za 5. mesto, sobota ob 11.30:
ŠPANIJA - DANSKA

Nedelja ob 15.00:
TEKMA ZA 3. MESTO

Ob 17.30 (prenos na TV SLO 2):
FINALE