Nikola Karabatić in Daniel Narcisse. Si bosta 31. januarja okrog vratu obesila novo zlato medaljo? Foto: Reuters
Nikola Karabatić in Daniel Narcisse. Si bosta 31. januarja okrog vratu obesila novo zlato medaljo? Foto: Reuters
Ivano Balić
Ivano Balić je vodja hrvaške reprezentance. Foto: Reuters
Karol Bielecki
202 cm visoki Poljak Karol Bielecki je bombarder z zunanjih položajev. Foto: EPA
Bo Spellerberg
Danska (na sliki Bo Spellerberg) se je z zadnjih 4 evropskih prvenstev vrnila z medaljo. Foto: EPA

Francija, Hrvaška, Poljska in Danska je vrstni red prvih štirih ekip na lanskem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem. Zdi se, da se razmerja sil v letu dni niso bistveno spremenila. Še vedno je živ spomin na zagrebški finale, v katerem so Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer, Didier Dinart in druščina na koncu zmleli gostitelje s 24:19.

Fernandez: Motiva nam ne manjka
Leto dni pozneje so Francozi močnejši še za "razbijača" Bertranda Gilla, ki se vrača v reprezentanco. Francija je na zadnji pripravljalni tekmi premagala olimpijske podprvake Islandce s 35:25. Fernandez je bil s 5 zadetki najboljši strelec. V Avstriji bodo naskakovali tretji naslov v dveh letih, kar bi bil izjemen dosežek. "Zelo smo motivirani za to enkratno priložnost. Trdo bomo delali za evropski naslov," je izkušeni Fernandez razblinil lažno upanje tistih, ki so morda računali, da je trikolore minila lakota po lovorikah.

Hrvatom do kompleta manjka evropski naslov
Hrvaška se v Avstriji utegne počutiti kot doma, sploh v prvem delu, ko bo igrala v Gradcu. Varovanci Lina Červarja po naslovu svetovnih (2003) in olimpijskih prvakov (2004) lovijo še edini manjkajoči naslov. Resda v moštvu ni več nekaterih prekaljenih asov, kot so Petar Metličić, Davor Dominiković ali Mirza Džomba, zato pa so mladi levi Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar in Jakov Gojun željni dokazovanja. Seveda so niti igre še vedno trdno v rokah maestra Ivana Balića. Med pripravami sta se lažje poškodovala Blaženko Lacković in Tonći Valčić, a do ključnih tekem bosta pripravljena.

Wenta: Naš cilj je zlato
Sijajna poljska generacija na čelu s Karlom Bieleckim, bratoma Lijewski, Slawomirom Szmalom in odličnim selektorjem Bogdanom Wento je pripravljena za nov odmeven izid. Wenta brez ovinkarjenja napoveduje: "Zavedamo se, da bo šla vsaka tekma na nož, a naš cilj je zlata medalja." Manjkal bo poškodovani Grzegorz Tkaczyk, reprezentančno upokojitev pa je preklical Mariusz Jurasik.

Wilbeka skrbi le poškodba Knudsna
Danci branijo naslov iz Norveške. So homogena ekipa z nosilci igre, ki igrajo v dveh najmočnejših ligah na svetu, španski in nemški. Danska ima eno najtrših obramb, ki ji poveljuje izjemni vratar Kasper Hvidt. Selektorju Ulriku Wilbeku nekaj sivih las povzroča le poškodba kolena krožnega napadalca Michaela Knudsna, izjemno pomembnega rokometaša tako v obrambi kot v napadu.

Med reprezentance, ki se bodo borile za medalje, velja prišteti še Španijo, Srbijo, Nemčijo in Islandijo, seveda pa vedno lahko kdo preseneti. Mogoče tokrat Slovenija, ki mora najprej opraviti s težko predtekmovalno skupino, nato pa bo razmišljala o visokih mestih ...

TORKOV SPORED, 1. krog

SKUPINA C:
Torek ob 18.30: NEMČIJA - POLJSKA
Ob 20.30: ŠVEDSKA - SLOVENIJA ( prenos na TVS 2)

SKUPINA A:
Torek ob 18.10: RUSIJA - UKRAJINA
Ob 20.10: HRVAŠKA - NORVEŠKA

SKUPINA B:
Torek ob 18.15: DANSKA - AVSTRIJA
Ob 20.15: ISLANDIJA - SRBIJA

SKUPINA D:
Torek ob 18.15: ŠPANIJA - ČEŠKA
Ob 20.15: FRANCIJA - MADŽARSKA