Luka Žvižej je zabil uvodne štiri slovenske gole, skupno pa je bil z šestimi zadetki ob Draganu Gajiču najboljši strelec Slovenije v Minsku. Foto: EPA
Luka Žvižej je zabil uvodne štiri slovenske gole, skupno pa je bil z šestimi zadetki ob Draganu Gajiču najboljši strelec Slovenije v Minsku. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca
Slovenska moška reprezentanca se je po osmešenju s Slovaško, ko se ni uvrstila na SP na Hrvaškem, znova prebila na veliko rokometno tekmovanje. Foto: MMC RTV SLO
MIro Požun
Miro Požun, ki je leta 2004 s Celjem slavil v Ligi prvakov, se je zmagovito poslovil od slovenske reprezentance. Foto: EPA
Uroš Zorman
Uroša Zormana in soigralce čaka čez sedem mesecev naslednji veliki izziv kariere. Foto: MMC RTV SLO
Požun je opravil nalogo
Rokometaši z zmago na evropsko prvenstvo

S tekmo v Minsku se s klopi moške članske reprezentace dokončno poslavlja 65-letni trener Požun, ki naj bi ga zamenjal sloviti Zvonimir Noka Serdarušić. Slovenci so prvo tekmo dobili z 38:26, zato jim je za uvrstitev na EP zadoščal tudi poraz z 12 goli razlike, pri čemer bi morali doseči vsaj 26 zadetkov. Tokrat so slovenski rokometaši do šeste zmage v kvalifikacijah prišli v drugem polčasu, ko so si priigrali odločilno prednost 4 golov, nato pa so trdno držali vajeti igre vse do konca.

Izenačen polčas pripadel gostom
Slovenci so povedli z dvema zadetkoma Luke Žvižeja, nato so Belorusi naredili delni izid 4:0, a je starejši izmed bratov Žvižej hitro izenačil na 4:4. Vse do konca 1. polčasa so sledile izmenične serije golov na obeh straneh in izmenjavanje v vodstvu, nobena reprezentanca pa si ni mogla priigrati zajetnejše prednosti. Ob koncu je Boštjan Kavaš zadel za 18:17, v zadnjih trenutkih pa je gostiteljem zmanjkalo časa in izenačujoči zadetek Andreja Kurčeva je bil kljub protestom razveljavljen.

Sloveniji zadnja tekma
Uvod polčasa je znova pripadel Slovencem, ki so hitro pobegnili na 4 gole prednosti (22:18), a se uporni Belorusi niso predali. Ko bi lahko gostitelji izenačili, pa sta 'udarila' najbolj razpoložena slovenska igralca Gajič in Žvižej (oba po 6 golov). Do konca srečanja so Požunovi izbranci skrbno branili prednost in se pričakovano ter preprečljivo uvrstili med najboljših 16 reprezentanc stare celine.

IZJAVI PO TEKMI:

Sebastjan Skube: "Motivacija je bila izredna. Želeli smo se na vsak način uvrstiti na evropsko prvenstvo, hkrati pa je bila to zadnja Mirova tekma, kar je bil še dodaten motiv za nas reprezentante."

Miro Požun: "Če je konec dober, je vse dobro. Vso tekmo smo diktirali tempo in nadzirali tempo, tako da uvrstitev na EP ni bila niti za trenutek vprašljiva. Zahvaljujem se vsem sodelavcem in tistim, ki so nam stali ob strani, da smo popravili napako iz Slovaške."

Sedemkrat na EP-ju in domače srebro
Slovenija je doslej sedemkrat nastopila na zaključnem turnirju stare celine, manjkala je le na evropskem prvenstvu v Italiji leta 1998. Največji uspeh je dosegla leta 2004, ko je na domačih tleh osvojila kolajno srebrnega leska. Na Hrvaškem leta 2004 je bila peta, v Švici leta 2006 osma, na Portugalskem leta 1994, v Španiji leta 1996 in na Norveškem leta 2008 deseta, na Švedskem leta 2002 pa dvanajsta.

16 udeleženk evropskega prvenstva
Na EP 2010 so se uvrstili: Avstrija (gostiteljica), Danska (branilci naslova), Švedska, Rusija, Srbija, Islandija, Norveška, Hrvaška, Nemčija, Francija, Češka, Španija, Ukrajina, Poljska, Madžarska in Slovenija. Žreb skupin bo v sredo zvečer na Dunaju.

SKUPINA 5, 8. krog:

BELORUSIJA - SLOVENIJA 32:36 (17:18)


Kurčev 9 (1) Gajič 6 (1)
Barzenkov 5 L. Žvižej 6 (2)
Baranov 3 Cehte 5
Prakapenija 3 Natek 4
Babičev 2 Skube 4
Citov 2 Bilbija 3
Gromiko 2 Mlakar 3
Kazanevski 2 Kavaš 2
Puhovski 2 (1) Dobelšek 1
Kalijasnov 1 Miklavčič 1
Šilovič 1 Zorman 1
BLR SLO
Sedemmetrovke: 2/3 3/4
Izključitve (min): 12 14


IZRAEL - NEMČIJA 21:40 (12:17)

Lestvica:                          
NEMČIJA * 8 8 0 0 +110 16 točk
SLOVENIJA * 8 6 0 2 +72 12
BELORUSIJA 8 4 0 4 +20 8
IZRAEL 8 2 0 6 -47 4
BOLGARIJA 8 0 0 8 -154 0
* - na prvenstvu

Na EP, ki bo januarja 2010 v Avstriji, potujeta prvi dve reprezentanci.
Požun je opravil nalogo
Rokometaši z zmago na evropsko prvenstvo