Fotografija za zgodovino. Slovenski rokometaši z bronastimi medaljami svetovnega prvenstva. Bravo fantje in kapo dol! To je druga medalja za slovenski rokomet, saj je bila Slovenija leta 2004 srebrna na domačem evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Fotografija za zgodovino. Slovenski rokometaši z bronastimi medaljami svetovnega prvenstva. Bravo fantje in kapo dol! To je druga medalja za slovenski rokomet, saj je bila Slovenija leta 2004 srebrna na domačem evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Borut Mačkovšek
Borut Mačkovšek je oba gola dosegel v končnici, tudi zmagovitega za 31:30. Slovenci so se tako z obrestmi oddolžili Hrvatom za poraz (31:25) pred štirimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji, prav tako v boju za bron. Foto: Reuters
Marko Bezjak
Organizator slovenske igre Marko Bezjak je bil razglašen za igralca tekme. Foto: Reuters
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Hrvaška
Analiza po koncu tekme Slovenija - Hrvaška
Podelitev bronastih medalj slovenskim rokometašem
Zadnjih 10 minut tekme Slovenija - Hrvaška

In to na kakšen način! Slovenci so po slabem prvem polčasu (13:18) v 40. minuti zaostajali že za osem golov (16:24) in kazalo je, da je tekma v sloviti dvorani Bercy v Parizu odločena.

Izenačenje Cingesarja, odločilni gol Mačkovška
A sledil je neverjeten preobrat. Hrvati, ki so v petek igrali težki polfinale z Norveško, so padali iz minute v minuto, Slovenci pa rasli. V dramatični končnici je Darko Cingesar izenačil na 29:29, nato pa je odločilni gol na začetku zadnje minute dosegel Borut Mačkovšek. Za igralca tekme je bil izbran Marko Bezjak. Slovenija se tako veseli zgodovinske prve medalje v ekipnih športih na svetovnih prvenstvih.


Slovenski rokometaši bodo v nedeljo ob 14.30 prispeli na letališče v Zagrebu. Sprejem za reprezentanco pa bo nato v ponedeljek ob 17.00 pred mestno hišo v Ljubljani.


Tekmo z golom odprl Bezjak

Slovenija je dobro odprla tekmo, saj je Marko Bezjak zabil za 1:0. Predtem je prvo žogo ubranil tudi Matevž Skok. Hrvati so izenačili po Luku Cindriću, a je za novo vodstvo poskrbel Matej Gaber. Po zapravljenih napadih na obeh straneh je Domagoj Duvnjak izenačil na 3:3. V hrvaških vratih je že na začetku nekaj obramb nanizal Ivan Stevanović.

Štrlek dvakrat zapored za 5:3
V 8. minuti pa prvo vodstvo Hrvatov, potem ko je protinapad zaključil Manuel Štrlek. Isti igralec je malo pozneje povišal na 5:3. Slovenci so imeli v napadu precej težav z visoko hrvaško obrambo 6-0, ki jo je nato le prebil Kavtičnik (4:5).

Vujovićeva minuta odmora ni pomagala
A to je bil le "preblisk". Slovenci so namreč zapravili naslednja dva napada, kar so Hrvati izkoristili, tako da so z goloma Stipeta Mandalinića in Zlatka Horvata v 11. minuti ušli na 7:4. Selektor Veselin Vujović je moral vzeti minuto odmora. Po njej je Nik Henigman, ki je zamenjal Boruta Mačkovška, znižal na 8:9 (18.). A sledila sta dva hrvaška gola za 11:8 v 19. minuti.

Kljub dnevu počitka manj so bili Hrvati "živahnejši", medtem ko Slovenci nikakor niso našli pravega ritma. In ko je Marko Mamić v 21. minuti zabil za 12:8, je navijače Slovenije upravičeno lahko zaskrbelo. Malo pozneje je Henigman z "bombo" le znižal na 12:9.

Hrvaška na odmor s +5
Slovenska igra tako v obrambi kot tudi v napadu je škripala, v njej ni bilo žara. Očitna je bila nekakšna zakrčenost. Tako je Luka Šebetić v 26. minuti poskrbel za +4 (15:11), malo pozneje pa za 16:11. Slovencem je manjkalo "dinamita", medtem ko so Hrvati kazali veliko več želje. Luka Cindrić je s svojim četrtim golom Hrvatom priboril najvišjo prednost 18:12, nato pa je Jure Dolenec postavil izid polčas 18:13.

Le kratek slovenski preblisk; Hrvaška ušla na +8
Drugi polčas je z golom odprl Gaber (18:14), na drugi strani pa je Skok ubranil poskus Mamića, kar je v protinapadu izkoristil Miha Zarabec za 18:15. A temu sta po dveh izgubljenih žogah Slovencev sledila dva gola Hrvatov za 20:15. Poleg tega se je razigral še vratar Stevanović, ki je ubranil strela Dolencu in Gabru. Na drugi strani je Štrlek v 38. minuti povišal na 21:15. A to še ni bilo vse. Po izgubljeni žogi Zarabca je Duvnjak v protinapadu zabil za rekordno prednost +7 (22:15) v 39. minuti. Vujović je moral svoje varovance poklicati k sebi, a ni pomagalo, saj je Tin Kontrec prednost Hrvaške povišal na +8 (24:16).

Slovenija v 50. minuti prišla na –4
Zadnja četrtina sprva ni prinesla spremembe razmerja moči. Hrvati so s čvrsto obrambo in raznovrstno igro v napadu držali nekaj golov prednosti. Trije zaporedni goli Blaža Blagotinška s črte so Slovenijo "približali" na 21:26, a je temu sledil hiter gol Štrleka (27:21). Slovenci so nato z zadetki Gašperja Marguča in Bezjaka znižali le na –4 (27:23), tako da je hrvaški selektor Željko Babić v 50. minuti svoje varovance poklical k sebi.

Izjemen finiš Slovenije in velika zmaga
Sledila je izključitev Mačkovška, ki pa ni zaustavila Slovenije. Jan Grebenc je s svojim tretjim golom v 54. minuti namreč zabil za –3 (26:29). Hrvati so očitno postali zelo utrujeni. Njihova igra v napadu se je ob agresivni slovenski obrambi skorajda ustavila. Po novi obrambi Urbana Lesjaka je Darko Cingesar v protinapadu zabil za 27:29, Mačkovšek pa je malo pozneje Slovenijo približal le na -1 (28:29). Babić je dobre tri minute pred koncem spet vzel minuto odmora. A po njej so Hrvati zapravili napad, Cingesar pa je izenačil na 29:29. Kakšna vrnitev Slovenije! To še ni bilo vse. Vratar Lesjak je ubranil še poskus Štrleka, na drugi strani pa je Mačkovšek zabil odločilni gol (31:30). Sledil je še zadnji hrvaški napad, a se je Slovenija ubranila. Slovensko slavje v Bercyju se je lahko začelo.

V nedeljskem finalu Francija proti Norveški
Zastor bo nad svetovno prvenstvo padel v nedeljo, ko se bosta za naslov svetovnega prvaka pomerili Francija, ki naskakuje že šesto zlato medaljo in tudi brani lovoriko, in Norveška, ki je s prebojem v finale dosegla največji uspeh. Dvoboj se bo začel ob 17.30.


Svetovno prvenstvo v rokometu, Pariz

Tekma za tretje mesto:
SLOVENIJA
- Hrvaška 31:30 (13:18)

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Henigman 2, Marguč 4 (3), Kavtičnik 1, Janc 2 (1), Dolenec 2, Cingesar 4, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 4, Grebenc 3, Zarabec 1, Mačkovšek 2.

Hrvaška: Stevanović, Pešić, Mihić, Duvnjak 4, Stepančić 1, Gojun, Matulić, Horvat 4 (1), Kontrec 1, Mandalinić 1, Štrlek 6, Musa, Jotić, Mamić 1, Šebetić 5, Cindrić 7.

Sedemmetrovke: 4/4; 1/1
Izključitve: 4 min; 6 min


Finale, nedelja ob 17.30:
FRANCIJA - NORVEŠKA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Vsi vrhunci tekme Slovenija - Hrvaška
Analiza po koncu tekme Slovenija - Hrvaška
Podelitev bronastih medalj slovenskim rokometašem
Zadnjih 10 minut tekme Slovenija - Hrvaška