Darko Cingesar je na tekmi proti Estoniji dosegel sedem golov. Foto: EPA
Darko Cingesar je na tekmi proti Estoniji dosegel sedem golov. Foto: EPA
Vujović: Nikoli ne bom popolnoma zadovoljen
Slovenski rokometaši v drugem polčasu razbili Estonce

na kvalifikacijski tekmi za EP 2020 v Talinu visoko slavili (20:31). Varovanci Veselina Vujovića zasedajo prvo mesto v skupini 4.

Najbolj zaslužna za slovensko zmago sta Darko Cingesar, s sedmimi goli najboljši strelec slovenske izbrane vrste. Gol manj je dosegel Dean Bombač.

V prvem polčasu mučenje Slovencev
Tekmo so Slovenci dobro odprli, povedli so s 5:8, a so se Estonci vrnili in jih ujeli (7:8). Pri tem izidu so gostitelji imeli priložnost za izenačenje, a so k sreči zgrešili prazna slovenska vrata. Slovenci so imeli precej težav v napadu, tako da so Estonci z njimi dolgo držali korak. V zadnjih minutah tega dela igre pa so Slovenci zaigrali bolje, prebili so estonsko obrambo, prebudil se je tudi vratar Urban Lesjak in na odmor so odšli s petimi goli prednosti (11:16).

Razpoložena Cingesar in Bombač
Gostje so v drugem polčasu hitro znižali zaostanek (13:16), za ohranitev prednosti pa je Dean Bombač uspešno izvedel sedemmetrovko (13:17). Estonci so se spet približali na tri gole zaostanka, a jih je nato presenetil Bombač, ki je zadel za 15:19. Razliko je po lepi podaji Bombača na +5 zvišal Darko Cingesar (15:20). Dvojica je lepo sodelovala tudi v 40. minuti, Cingesar je dosegel svoj peti gol, Slovenija pa je vodila že za šest (15:21). A prednost se je višala, Bombač je v 44. minuti Sloveniji zagotovil že sedem golov naskoka (16:23), s Cingesarjem pa se je izenačil tudi po številu doseženih golov. A Cingesar je v 46. minuti ubežal Bombaču, ko je dosegel nov gol, Slovenija je vodila za 8 (16:24). Ko je Bombač zabil sedemmetrovko, je Slovenija vodstvo le še povišala (16:25).

V 52. minuti pa je Cingesar s sedmim golom Sloveniji zagotovil dvomestno prednost (17:27). Svoja vrata je zaklenil Klemen Ferlin, Estonci niso uspeli zatresti slovenske mreže. Slovenska prednost je konstantno naraščala, najvišja pa je znašala v 59. minuti, ko je Jure Dolenec zadel za 31:19.

Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala aprila prihodnje leto, ko se bo dvakrat pomerila z Nizozemsko, junija pa jo čaka še gostovanje v Latviji in domača tekma z Estonijo. Na evropsko prvenstvo se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin in štiri najboljše tretje.
Vujović zadovoljen z zadnjo letošnjo reprezentančno akcijo
"Na začetku prvega polčasa smo imeli določene težave, predvsem zaradi tega, ker smo zastreljali dve sedemmetrovki in zgrešili nekaj čistih strelov. Polčas smo zaključili s petimi goli prednosti, v drugem pa povsem prevladovali. Čestitam mojim varovancem, med celotno tekmo so imeli pravi pristop in prejeli le dvajset golov, kar je v današnjem rokometu zelo malo. Zadovoljen končujem zadnjo reprezentančno akcijo v tem letu in se že veselim novega srečanja z mojimi varovanci v začetku januarja prihodnje leto, ko nas čakata dve prijateljski tekmi s Francijo. Upam, da se bodo pripravam pridružili tudi vsi poškodovani igralci," je povedal selektor Veselin Vujović.

Dean Bombač je dodal: "Po skoraj dveh letih sem sem vrnil v reprezentanco, a najbolj pomembno je, da smo zmagali. V začetku tekme je bilo izenačeno, nikakor nismo našli načina, da zlomimo odpor motiviranih gostiteljev. V nadaljevanju je naša igra le stekla, po vodstvu s štirimi ali petimi petimi goli smo povsem prevzeli vajeti igre v svoje roke in zasluženo zmagali."

Kvalifikacije za EP 2020, skupina 4:
ESTONIJA - SLOVENIJA
20:31 (11:16)

Estonija: Aleksejev 1, Varusk, Muuga 1, Jaanima 3, Johansson 2, Sillaste 2, Celminš 1, Toom 3, Hiiend 1, Oberg, Roosna, Rooba 3 (2), Lees, Voika, Pärt 3, Varul.

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 2, Verdinek, Henigman, Janc 3, Dolenec 1, Cingesar 7, Cehte 3, Gaber 2, Zarabec 3 (2), Šoštarič 2, Ovniček, Bombač 6 (2), Malus 2, Suholežnik.

Sedemmetrovke: 2/3, 4/6
Izključitve: 12 min; 6 min

LATVIJA - NIZOZEMSKA
29:25 (17:11)

Vrstni red: Slovenija 4, Nizozemska in Latvija po 2, Estonija 0 točk.

Vujović: Nikoli ne bom popolnoma zadovoljen
Slovenski rokometaši v drugem polčasu razbili Estonce