Slovenija (na fotografiji kapetan Uroš Zorman) se je z zmago zelo približala nastopu na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija (na fotografiji kapetan Uroš Zorman) se je z zmago zelo približala nastopu na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Poljska
Jure Natek je v 41. minuti s svojim petim golom poskrbel za vodstvo Slovenije z 20:19 Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dragan Gajič
Gajič - z osmimi zadetki prvi strelec tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rokometaši ugnali Poljake

Ob reprezentančnem rokometnem krstu v Stožicah Slovenija pred 12.500 gledalci nekoliko oslabljenega tekmeca pričakovano ni mogla zlomiti pred koncem. Izenačeno je bilo ves čas - Slovenija je vodila največ za tri gole, Poljska za dva. Na koncu sta odločila zadetka Dragana Gajiča (z osmimi goli prvi strelec tekme) in Sebastiana Skubeta. Toda prvo ime tekme je vendarle vratar Matevž Skok s 16 obrambami, 13 v drugem polčasu. V soboto bo Slovenija proti Poljski igrala še v gosteh.

Z obrambo 3-2-1 do hitrega vodstva
V prvem polčasu je slovenska reprezentanca vodila od 1. do 26. minute. Uresničila je obljube o agresivni obrambi 3-2-1 in po zadetku Jureta Natka povedla s 5:2. Matevž Skok, ki je zamenjal poškodovanega Gorazda Škofa, je ubranil sedemmetrovko Tomaszu Tluczinskyju. Ob igralcu več se je ponudila priložnost za še višje vodstvo, toda pobudo so prevzeli Poljaki, ki so zadevali predvsem s krilnih položajev. Ob delnem izidu 0:3 so gostje v 27. minuti povedli z 11:12, kapetan Uroš Zorman pa je nato končal krizne minute. Marko Bezjak je v zadnjih sekundah prvega polčasa izenačil na 14:14. Tluczinsky je do polčasa dosegel pet golov.

Prebujeni Tkaczyk
Čeprav Matevž Skok v prvem delu ni bil preveč razpoložen, mu je selektor Boris Denič zaupal, kar se je izkazalo za pametno potezo, saj je vratar Gorenja s serijskimi obrambami zaklenil vrata. Dragan Gajič je v 34. minuti poskrbel za novo slovensko vodstvo (16:15), toda nato se je spet ustavilo. Z igralcem več je Slovenija zapravila napad, Grzegorz Tkaczyk, ki se je prebudil v drugem polčasu, pa je Poljski prvič prinesel dva gola prednosti (16:18). Naslednje minute so bile spet slovenske. V 40. minuti se je po dolgem času med strelce vpisal Natek (18:19), Matej Gaber je s prvim reprezentančnih zadetkom izenačil, Natek pa z novim golom dvignil gledalce na noge (20:19).

Gajič z osmimi goli prvi strelec
Naslednji si je aplavz sredi drugega polčasa prislužil Uroš Zorman po lepi akciji z igralcem manj. Zaporedna zadetka Gajiča sta prinesla vodstvo dveh golov (24:22), izenačen izid 10 minut pred koncem (25:25) pa je obetal napeto končnico, ki jih je mlada stoženska dvorana po zaslugi Uniona Olimpije videla že veliko. V njej Denič ni mogel računati na Marka Bezjaka, ki se je poškodoval. Živci so bili napeti, Gajič je zgrešil sedemmetrovko, ki bi lahko pomenila vodstvo dveh golov, in Poljaki so izenačili na 28. Gajič je vrnil s svojim osmim golom, 30. gol na tekmi pa je sredi 29. minute zabil Skube, ki zaradi izključitve na koncu ni igral. Matevž Skok je 50 sekund pred koncem z novo obrambo potrdil zmago.

Povratna tekma na Poljskem že v soboto
"Pred fantastičnimi gledalci nam ta zmaga res veliko pomeni. Naredili smo nov velik korak proti evropskemu prvenstvu v Srbiji. Čestitam fantom, naša reprezentanca je res prava ekipa. Vsi so dali svoj maksimum, kaj lahko bi se tekma prelomila tudi na stran Poljakov. Imeli smo več sreče, pa tudi 12.000 gledalcev na naši strani, ki so nas dobesedno ponesli do zmage. Bilo je tudi nekaj preveč srčnih trenutkov, za kar se Bogdanu Wenti iskreno opravičujem," je povedal Boris Denič. Konec tedna se bodo Slovenci v Zieloni Gori znova pomerili s Poljaki, v začetku junija pa bodo najprej gostovali na Portugalskem, nato pa na domačem igrišču gostili Ukrajince.

Plastenke zmotile Poljake
"Čestitam Sloveniji. Tekma je bila zelo težka, dvorana pa polna. Malo nas je zmotilo, ker je na igrišče priletelo nekaj plastenk, ampak bilo je veliko čustev, občinstvo pa odlično. Zormana je težko ustaviti, je velik igralec. Pri tem nima nobene vloge, ali sem jaz njegov trener, a Zorman je premagal našo obrambo. Pred povratno tekmo upam, da bomo odpravili vse naše napake. Pravzaprav jih moramo odpraviti," je povedal poljski selektor Bogdan Wenta.

Kvalifikacije za EP:
SLOVENIJA - POLJSKA 30:28 (14:14)

Slovenija: Gajič 8 (3), Natek 5, Zorman in Špiler po 4, Pucelj in Skube po 2, Brumen, Bezjak, Miklavčič, Gaber in Sušin po 1.

Poljska: Tluczynski 6, Tkaczyk 4, Kuchczynski in Jurecki po 3, Jaszka, K. Lijewski, Jurkiewicz, M. Lijewski, Rosinski in Orzechowski po 2.

Sedemmetrovke: 3/4; 0/1

Izključitve: 14 min; 12 min

PORTUGALSKA - UKRAJINA 28:16 (17:6)

Lestvica:
SLOVENIJA 3 3 0 0 +11 6 točk
PORTUGALSKA 3 1 1 1 +9 3
POLJSKA 3 1 1 1 +6 3
UKRAJINA 3 0 0 3 -26 0

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja v Srbiji, napredujeta prvi dve ekipi.

Rokometaši ugnali Poljake