Igralci so po koncu družno pozdravili navijače. V Stožicah se jih je zbralo 4.000. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Igralci so po koncu družno pozdravili navijače. V Stožicah se jih je zbralo 4.000. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Ukrajinskemu vratarju Genadiju Komoku je največ težav povzročal Dragan Gajić, z 9 goli prvi strelec tekme. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Zorman in Boris Denič
Kapetan Uroš Zorman (levo) je selektorja presenetil s "hladnim tušem", ki pa tokrat ni imel prenesenega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Matej Gaber
Mladi Matej Gaber jo je skupil v boju z ukrajinskimi dvometraši na črti. Z mladim Gorenjcem naj bi bilo vse v redu. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Slovenci gladko prek Ukrajincev

Slovenci so se še desetič v zgodovini uvrstili na zaključni turnir stare celine, največji uspeh pa so dosegli leta 2004, ko so na domačih tleh osvojili srebro, potem ko so jih v finalu premagali Nemci.

Ukrajinci v prvem delu nemočni
Slovenci so v prvem polčasu igrali solidno. V obrambi so dobro zaustavljali Ukrajince, v napadu pa so igrali hitro in učinkovito. V prvem delu so največ vodili za osem golov, ob polčasu so imeli pet golov prednosti (22:16). V prvem polčasu je bil zelo učinkovit Dragan Gajić, ki je mrežo tekmeca zatresel šestkrat, najboljši Ukrajinec je bil Jurij Manjkovski, ki je zbral štiri zadetke. Slovenci so bili v napadu zelo učinkoviti, izkoristili so 71 odstotkov napadov, tudi vse štiri sedemmetrovke in oba protinapada. Na drugi strani Ukrajinci niso bili pretirano uspešni v napadu (16/30), zapravili so edini protinapad na tekmi, ko se je z obrambo izkazal Gorazd Škof, izgubili so šest žog.

Poškodba Gabra nekoliko zmedla Slovence
V drugem polčasu Slovenci niso narekovali več tako hudega ritma iz prvega dela. Občasno so gledalce navdušili z vrhunskimi potezami, nato pa jih razočarali z začetniškimi napakami. Vseeno so popolnoma nadzorovali potek srečanja in Ukrajince držali na varni razdalji. V 43. minuti je po trku z Maksimom Biegalom na tleh obležal Matej Gaber. Po prvih informacijah naj ne bi šlo za hujšo poškodbo, ampak le za udarec v glavo. Nesreča mladega gorenjskega krožnega napadalca je malce zmedla slovenske rokometaše, Matjaž Brumen in Jure Dolenec sta najprej zastreljala dve sedemmetrovki, nato pa so znova ujeli pravi ritem in v 47. minuti prvič na tekmi povedli za deset (34:24). Najvišjo prednost so si igralci v modrem priigrali v 56. minuti, ko so vodili za 13 golov (41:28). Po tekmi so selektorja Deniča njegovi varovanci zalili z vodo.

Vsi igralci so dobili priložnost
"Najpomembneje je, da smo z zmago končali kvalifikacije. Moji varovanci so na koncu dolge in naporne sezone odigrali zelo dobro tekmo v izjemno visokem ritmu in jim čestitam za uvrstitev na evropsko prvenstvo," je po tekmi dejal selektor Denić, Sebastian Skube pa je še dodal: "V nasprotju s tekmo s Portugalsko nam je na današnjem dvoboju šlo vse od rok. Igrali smo tako, kot smo se dogovorili v slačilnici. Vsi igralci so dobili priložnost, prav vsi pa so jo tudi izkoristili. Vesel sem, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo."

Žreb skupin za evropsko prvenstvo, ki bo med 17. in 29. januarjem 2012 v Srbiji, bo v sredo, 15. junija, v Beogradu.


KVALIFIKACIJE ZA EP

SLOVENIJA - UKRAJINA 43:32 (22:16)

Slovenija: Gajić 9 (1), Brumen 7, Dolenec 6 (1), Bezjak, Natek, Špiler in Bilbija po 3, Skube, Sušin in Bundalo po 2, Dobelšek in Gaber po 1.

Ukrajina: Mankovski 6 (5), Doroščuk 5, Ostruško 4, Krivčikov in Žuk po 3, Ljubčenko, Karamšev in Biegal po 2, Petručko, Gančev, Konstantinov in Južbabenko po 1.

Sedemmetrovke: 7 (5); 5 (5)
Izključitve: 8;12 min
Gledalcev: 4.000

POLJSKA - PORTUGALSKA 30:22

Lestvica:
POLJSKA 6 4 1 1 +25 9 točk SLOVENIJA 6 4 0 2 +15 8 PORTUGALSKA 6 2 1 3 -1 5 UKRAJINA 6 1 0 5 -39 2

Na evropsko prvenstvo sta se uvrstili prvi dve ekipi.

Slovenci gladko prek Ukrajincev