Slovenska kadetska rokometna reprezentanca je edini poraz na svetovnem prvenstvu v Jekaterinburgu doživela v finalu, kjer je bila s 33:26 boljša Francija. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenska kadetska rokometna reprezentanca je edini poraz na svetovnem prvenstvu v Jekaterinburgu doživela v finalu, kjer je bila s 33:26 boljša Francija. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Blaž Janc in Tilen Sokolič
Blaž Janc in Tilen Sokolič sta se uvrstila v idealno sedmerko prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
V Ljubljani sprejem za srebrne rokometaše

Zasedba selektorja Janija Klemenčiča je v Jekaterinburgu priborila prvo medaljo za Slovenijo med kadeti. Poleg tega je Blaž Janc postal najboljši strelec turnirja, s čimer se je kot desni zunanji uvrstil tudi v idealno postavo prvenstva, kamor je bil izbran tudi levokrilni Tilen Sokolič.

Klemenčič: Vedel sem, da lahko pridemo daleč
"Po pravici povedano, sem vedel, da lahko pridemo tako daleč. Vedel sem, da imamo kakovost. Seveda pa moraš za takšen dosežek imeti tudi nekaj sreče. Kar se pa tiče finala, so bili nosilci igre iztrošeni, tako da se nismo mogli enakovredneje boriti s Francozi, ki so imeli na voljo 14 enakovrednih igralcev," je ocenil selektor Klemenčič, ki je poleg Janca, Sokoliča, Urha Kastelica, izpostavil še Jako Malusa in Darka Stojniča. "Stojnič je morda celo največje odkritje turnirja. Na prejšnjih prvenstvih smo bili na položaju krožnega napadalca nenevarni, tokrat pa je Darko odigral na vrhunski ravni tako v obrambi kot v napadu."

Janc se je zahvalil ekipi
18-letni Janc je zabil 69 golov in osvojil lovoriko za najboljšega strelca turnirja. "S tem je bil poplačan moj trud. Hkrati je to spodbuda, da bom še bolj treniral. A brez tako dobre ekipe mi to ne bi uspelo," ostaja skromen 184 cm visoki Sevničan. O samem prvenstvu pa je dejal: "Imeli smo skrite želje in cilje, o katerih pa nismo govorili. Vsekakor pa smo vedeli, da lahko naredimo nekaj velikega. Žal potem v finalu nismo imeli več moči. Želja in volja sta bili vsekakor prisotni. Igrali smo z osmimi, devetimi igralci, medtem ko so imeli Francozi dve enakovredni postavi, kar se na turnirskem sistemu pozna. Zasluženo so postali prvaki." Janc se je zahvalil tudi članskim kolegom Urošu Zormanu, Draganu Gajiću in Juretu Dolencu, ki so jih vseskozi bodrili in svetovali prek družbenih omrežij.

V imenu Rokometne zveze Slovenije je reprezentanco nagovoril podpredsednik Boštjan Kozole, ki ji je čestital in poudaril, da je srebro praktično enako zlatu.

Nekaj utrinkov s sprejema si oglejte v spodnji galeriji.

V Ljubljani sprejem za srebrne rokometaše