Francozinje so svetovnemu naslovu dodale še evropskega in potrdile vlogo favoritinj, hkrati pa so stopile po poteh moških kolegov, s čimer je Francija postala prva rokometna velesila. Foto: Reuters
Francozinje so svetovnemu naslovu dodale še evropskega in potrdile vlogo favoritinj, hkrati pa so stopile po poteh moških kolegov, s čimer je Francija postala prva rokometna velesila. Foto: Reuters
Francoski obrambni zid
Francija je osvojila svojo deseto jubilejno kolajno na velikih turnirjih. Na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 je osvojila srebrno kolajno, na svetovnih prvenstvih je bila dvakrat zlata (Hrvaška 2003 in Nemčija 2017) ter trikrat srebrna (Danska in Norveška 1999, Kitajska 2009 in Brazilija 2011), na evropskih prvenstvih pa je pred današnjim zmagoslavjem trikrat osvojila odličje bronastega leska (Danska 2002 ter Švedska 2006 in 2016). Foto: Reuters
Ana Vjahirova
23-letna Rusinja Ana Vjahirova, članica Rostova na Donu, je bila izbrana za najboljšo igralko finala in celotnega evropskega prvenstva v Franciji. Foto: Reuters
Francozinje na domačih tleh do naslova

Pred 20 tisoč francoskimi navijači so svetovne prvakinje prvič postale še evropske prvakinje. V prvem finalu je bila Francija ves čas za gol, dva ali tri pred Rusinjami. Izbranke ruskega selektorja Jevgenija Trefilova so že zgodaj iztirile odločitve danske sodniške dvojice, a ob koncu so vseeno imele priložnost za dramatično končnico, ko bi se lahko pri 22:20 približale na gol zaostanka, a so se Rusinjam zatresle roke, Francozinje pa druge priložnosti niso več ponudile.

Izbranke francoskega selektorja Olivierja Krumbholza so na začetku drugega polčasa ostale brez nosilke igre v obrambi Allison Pineau, ki je prejela rdeči karton po "namernem" strelu v glavo v rusko vratarko Ano Sedojkino. Gostiteljice so bile kljub temu vselej v vodstvu, a nikoli niso vodile več kot za tri gole. V prelomnih trenutkih dvoboja jim ni popustila zbranost, predvsem to velja za obrambo, ki je bila naravnost granitna.

Lani prvič zlate na svetu
Francozinje, ki so slavile na lanskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji, so prvič nastopile v velikem finalu. Pred tem so na zaključnih turnirjih na Danskem 2002 ter na Švedskem 2006 in 2016 osvojile odličja bronastega leska. Rusinje so na 13. evropskem prvenstvu v rokometu za ženske osvojile drugo srebro, prvič so bile druge leta 2006. Rusinje in Francozinje so se že pomerile na letošnjem evropskem prvenstvu. V skupinskem delu v Nancyju so gostiteljice klonile s 23:26. V boju za bron je Nizozemska s 24:20 premagala Romunijo.

Poraženi Vjahirovi v tolažbo naziv MVP
Najkoristnejša igralka (MVP) evropskega prvenstva v Franciji je Rusinja Ana Vjahireva, najboljša obrambna igralka Nizozemka Kelly Dulfer, najboljša strelka pa nekdanja krilna igralka ljubljanskega Krima – Srbkinja Katarina Krpež Šlezak s 50 goli.

V idealni postavi letošnjega turnirja so vratarka Amandine Leynaud (Francija), krilni igralki Carmen Martín (Španija) in Majda Mehmedović (Črna gora), zunanje igralke Alicia Stolle (Nemčija), Stine Bredal Oftedal (Norveška) in Noemi Hafra (Madžarska) ter krožna napadalka Crina Pintea (Romunija).

Finale:
FRANCIJA - Rusija
24:21 (13:12)
Lacrabere 6, Nze Minko 4, Pineau, Ayglon Saurina, Zaadi Deuna, Houette, Flippes in Kanor po 2, Niombia in Coatanea po 1; Vjahireva 7. Dimitreva 5, Sen 3, Kuznecova 2, Samohina, Makejeva, Managarova in Petrova po 1.

Za 3. mesto:
NIZOZEMSKA - Romunija
24:20 (15:8)

Polfinale:
RUSIJA - Romunija
28:22 (16:15)
FRANCIJA - Nizozemska
27:21 (12:11)

Za 5. mesto:
NORVEŠKA - Švedska
38:29 (22:14)

Končni vrstni red EP-ja 2018
1. Francija
2. Rusija
3. Nizozemska
4. Romunija
5. Norveška
6. Švedska
7. Madžarska
8. Danska
9. Črna gora
10. Nemčija
11. Srbija
12. Španija
13. Slovenija
14. Poljska
15. Češka
16. Hrvaška

Francozinje na domačih tleh do naslova