Nikolo Karabatića so po nedeljski prvenstveni tekmi pred dvorano pričakali policisti. Foto: EPA
Nikolo Karabatića so po nedeljski prvenstveni tekmi pred dvorano pričakali policisti. Foto: EPA
Po poročanju agencije DPA naj bi bil med zaslišanimi tudi Vid Kavtičnik, ki zaradi poškodbe ne igra že od marca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rokometašem Montpellierja se obetajo hude kazni
Montpellier vpleten v stavni škandal

"Res je, da sta oba stavila, vendar je to športni prekršek, nikakor pa ne kazenski. Tako da ostro zanikam, da bi oba rokometaša prirejala izide rokometnih tekem. Tožilstvo bi moralo dokazati, da sta prirejala izide in da se je kaj nepravilnega zgodilo na omenjeni tekmi. Če tožilstvo ne bo dokazalo, da je bil izid tekme prirejen, potem sama stava še ni prekršek," je dejal odvetnik Eric Dupond-Moretti.

Aretiranih kar 17 ljudi
Poleg dvakratnega olimpijskega prvaka Nikole Karabatića in njegovega brata je policija v rokometni aferi Montpellier, ki je v zadnjih dneh razburila francosko športno javnost, skupno opravila 17 aretacij, kar devet med rokometaši. Po tekmi tega kluba s pariškim klubom PSG - ta je zmagal z 38:24 - je iz dvorane odpeljala 12 oseb, med njimi tudi zvezdnika francoskega rokometa Nikolo Karabatića. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da sta bila med igralci, ki jih je policija v vozilih z vključenimi sirenami odpeljala iz dvorane, tudi dva slovenska člana tega kluba Primož Prošt in Dragan Gajić.

Zaslišali naj bi tudi Kavtičnika
Policija je v nedeljo izpeljala aretacije tako v Parizu kot Montpellierju, tako da je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poleg Prošta in Gajića zaradi vpletenosti v škandal zaslišala še enega slovenskega rokometaša, Vida Kavtičnika.

Sporna tekma francoskega prvenstva
Francoski prvak Montpellier se je znašel v primežu obtožb zaradi suma prirejanja izida prvenstvene tekme proti Cesson-Rennesu. Najboljši francoski klub je 12. maja letos klonil proti omenjenemu moštvu z 28:31; pred tem si je naslov prvaka že zagotovil.

Sumljivo povečano število vplačil
Televizija France 3 je poročala, da so bili na to tekmo na stavnicah vplačani sumljivo visoki zneski, med polčasom pa se je število stav na poraz Montpellierja tako povečalo, da je največje francosko stavniško podjetje Francaise des Jeux tekmo nato umaknilo s stavnega seznama. V Franciji lahko policija preveri, kdo je stavil, pri vseh vložkih, višjih od 500 evrov.

Vložek 70.000, dobitek 250.000 evrov
Na sporni tekmi, na kateri zaradi poškodb niso nastopili Nikola in Luka Karabatić, Mladen Bojinović, Slovenec Vid Kavtičnik in Samuel Honrubia, naj bi stave na poraz Montpellierja ob polčasu na treh različnih stavnicah na pariškem območju, v Bretanji in v okolici Montpellierja vplačali nekateri ljudje iz kluba, žene in dekleta igralcev. Skupno naj bi bilo vplačil za 70.000 evrov, dobitek pa je znašal blizu 250.000 evrov.

Če bo odločeno, da so rokometaši krivi, jih lahko doleti zaporna kazen do pet let ter denarna kazen po 75.000 evrov. Če bo šlo le za manjši prekršek, igralcem preti šest tekem suspenza in po 15.000 evrov denarne kazni.

Rokometašem Montpellierja se obetajo hude kazni
Montpellier vpleten v stavni škandal