Poleg tega, da je Nikola Karabatic garal v obrambi, se je z 11 zadetki izkazal tudi v napadu. Foto: EPA
Poleg tega, da je Nikola Karabatic garal v obrambi, se je z 11 zadetki izkazal tudi v napadu. Foto: EPA
Francoski rokometaši s pokalom
Francoska reprezentanca se takole veseli prvega evropskega naslova. Foto: EPA
Ivano Balić
Ključni trenutek tekme- poškodba Ivana Balića Foto: EPA

Ob polčasu je bilo 17:15, trikolori pa so nasprotnike dokončno dotolkli med 40. in 55. minuto, ko jim je uspel delni izid 6:0. Za francosko vodstvo z osmimi goli v 55. minuti je treba vzroke iskati tudi v številnih napakah Špancev in trdi francoski obrambi z vratarjem Thierryem Omeyerjem, ki je ustavila že razigrane Hrvate v polfinalu. Ti so izgubili še boj za 3. mesto, saj so bili Danci boljši z 32:27.

   

Španci na začetku nevarni s krila


V prvem delu prvega polčasa si nobeno moštvo ni priigralo velike prednosti, nato pa je z delnim izidom 4:0 Francija v 26. minuti povedla za tri gole. Španci so sicer v prvem delu s pridom izkoriščali prostor na krilnih položajih, ki ga je puščala francoska obramba 5-1 (krilna napadalca Juan Garcia in Albert Comas skupaj sedem golov s teh položajev v prvem delu).

Romero se ni proslavil
V drugem delu Španci od 40. minute nikakor niso mogli zadeti. Črni niz je v
55. minuti prekinil šele Rolando Urios. Krožnega napadalca Španije so sicer trikolori dobro zapirali na črti, tako da je dosegel zanj skromne štiri zadetke. Na sredini je bila obramba galskih petelinov najtrdnejša. Nevarna španska zunanja linija se tako ni proslavila. Zvezdnik Barcelone Iker Romero, ki je imel do te tekme povprečje skoraj šest zadetkov na tekmo, je s tremi goli ob metu 1/8 krepko zaostal za svojim povprečjem.

Karabatic junak finala
Na drugi strani je francosko ladjo do prepričljive zmage pripeljal Nikola Karabatic, z 11 goli najboljši strelec tekme. Član Kiela je imel sijajni izkoristek strelov iz igre (11/14) in je gole pridno zabijal skozi celo tekmo. Glavni delež je s tremi goli prispeval tudi pri odločilnem delnem nizu 6:0, ki je Francoze 5 minut pred koncem tako rekoč že zasidral na evropskem tronu.

Hrvatje večji del brez prvega igralca prvenstva
V tekmi za tretje mesto je Danska premagala Hrvaško z izidom 32:27. Hrvatom je sicer pretil mnogo večji poraz, saj so sredi prvega polčasa ostali brez prvega igralca letošnjega evropskega prvenstva Ivana Balića.

Posledice Balićeve poškodbe so se poznale tudi pri izidu, saj so Danci v 36. minuti ušli na deset zadetkov prednosti (20:10). Hrvaška se je po zaslugi rezervistov Denisa Buntića in Denisa Špoljarića približala na štiri gole zaostanka (18:22), kaj več pa jim Danci niso pustili. Najboljši strelec je bil Lars Madsen z devetimi goli.

FINALE:
FRANCIJA - ŠPANIJA 31:23 (17:13)

Karabatic  11      Garcia      6    
Abati       6 (1)  Urios       4    
Narcisse    4      Rocas       4    
Fernandez   2      Romero      3 (2)
B. Gille    2      Entrerrios  2    
Kempe       2      Ortega      2    
Guigou      2      Rodriguez   1    
Abalo       1      Belaustegui 1    
G. Gille    1                       
                                    
Sedemmetrovke: 1/3    2/3           
  Izključitve: 6 min    6 min       


ZA 3. MESTO:
HRVAŠKA - DANSKA 27:32 (9:16)
Lacković in Džomba po 6; Madsen 9, Jensen in Stryger po 5.

Končni vrstni red: 1. Francija, 2. Španija, 3. Danska, 4. Hrvaška, 5. Nemčija, 6. Rusija, 7. Islandija, 8. Slovenija, 9. Srbija in Črna gora, 10. Poljska, 11. Norveška,
12. Ukrajina, 13. Madžarska, 14. Švica, 15. Portugalska, 16. Slovaška.