Hrvaška reprezentantka Andrea Penezić je najodmevnejša okrepitev letošnjega Krima, ki odkrito načrtuje vrnitev med najboljše v Evropi. Foto: EPA
Hrvaška reprezentantka Andrea Penezić je najodmevnejša okrepitev letošnjega Krima, ki odkrito načrtuje vrnitev med najboljše v Evropi. Foto: EPA
Marta Bon
Marta Bon je lani s "tigricami" presenetila z dobrimi igrami in izidi, letos pa nameravajo vse to nadgraditi, k čemur naj bi prespevala tudi selitev v Stožice. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Varlec
Barbara Varlec se je po letu dni igranja v Srbiji vrnila v Krim Mercator. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko se je rokometna liga prvakov že začela, se bo čez deset dni tudi Liga prvakinj. Prvi del tekmovanja bo zelo zahteven, saj Galjevičanke čakajo že v skupini D izjemno težki tekmeci. Ob Krimu bodo tam namreč igrali še hrvaška Podravka, madžarski Györ in ruska Zvezda Zvenigorod.

Osmerica močnejša od Krima
"Polfinale bi bil zelo dober dosežek, saj lahko v hipu naštejem osem ekip, ki so v tem trenutku finančno, organizacijsko in kadrovsko močnejše od nas. To so pač dejstva, pred katerimi ne gre bežati. Če primerjamo našo ekipo in, denimo, Györ, Valceo, Larvik, Viborg in Budućnost, potem ne vem, kdo bi nas kar tako uvrstil v vrh. Lahko pa smo tam, ko se bomo povezale in ko bomo dale od sebe tisto, kar računam, da lahko," napoveduje trenerka Krima Marta Bon.

Številne spremembe na Galjevici
Bonova bo imela na voljo kar spremenjeno ekipo v primerjavi s preteklo sezono, odšlo je osem igralk, najvidnejša med njimi je Ana Gros, ki je okrepila prav Györ, prišle pa so Hrvatica Andrea Penezić, Ana Kosmač, Sanja Gregorc, ki je bila lani na posodi v Španiji, Barbara Varlec, ki se je vrnila iz Zaječarja, zadnja pa se je Krimovi ekipi priključila "veteranka" Olga Čečkova, ki bo na desnem krilu menjava za Aljo Koren.

Glavna okrepitev je Penezićeva, ki bo nova rešitev tako v obrambi kot v napadu na levi strani. Od nje v Krimovem taboru veliko pričakujejo, toda 24-letna Hrvatica pravi, da se zna spopasti s pritiskom. "Navajena sem prevzeti odgovornost. Toda tu je še Andrea Lekić, ki je nosilka ekipe. Sama si želim, da bi bile uspešne v ligi prvakov. Najprej, da preskočimo težko skupino, potem pa si želim najmanj polfinale," pravi nekdanja igralka Podravke.

Lekićeva si želi lovorik
Še bolj odločna je 23-letna Lekićeva, ki bi ji "samo" polfinale pustil grenak priokus. "Vsak igralec, ko začne trenirati, si želi osvojiti kakšno veliko lovoriko. Odločila sem ostati v Krimu, ker je že čas, da pridemo malo dlje. Lani nas je na naši poti mogoče malo ustavila tudi moja poškodba, toda zdaj je naš klub okrepila še Penezićeva, ki je odlična igralka in imamo tako na obeh straneh prave strelke z zunanjih položajev," pravi srbska organizatorka igre, ki je bila po lanski sezoni prav zaradi osvajanja lovorik malce v dvomih, ali ostati v Ljubljani ali ne.

Nekaj težav pozročajo poškodbe Ljudmile Bodnjeve, Marine Vergeljuk in Szandre Zacsik, ki še kakšen mesec ne bo pripravljena za igro.

Evropske tekme od zdaj v Stožicah
Klub naj bi sicer imel v tej sezoni proračun med 1,2 milijona in 1,5 milijona evrov. Kakšni so stroški selitve tekem v Stožice, kjer bo vstopnina po pet evrov, uprava kluba danes še ni znala (hotela) razkriti, jasno pa je, da se bodo krimovke prvič v novem "domu" pomerile 16. oktobra, ko bo v novi dvorani gostovala ruska Zvezda. Prvo tekmo nove sezone lige prvakinj pa bodo igrale 10. oktobra v Koprivnici pri Podravki.