Slovenska reprezentanca (brez sedmerice, ki je v svoje klube odšla kar iz Danske) je pristala na zagrebškem letališču. Foto: RZS
Slovenska reprezentanca (brez sedmerice, ki je v svoje klube odšla kar iz Danske) je pristala na zagrebškem letališču. Foto: RZS
Veliko zaslug za uspeh rokometašev ima tudi selektor Veselin Vujović, ki je po prihodu v Zagreb povedal: "Kot igralec sem sodeloval na dveh olimpijskih igrah, te v Riu pa bodo druge tudi v vlogi trenerja. V tej vlogi še nisem osvojil medalje, zato mi je to velik cilj, saj gre za fenomenalno stvar." Foto: EPA
Vujović: Škofa smo imeli raje kot brata ali sestro
Uroš Šerbec: Je slovenski uspeh res presenetljiv?
Rokometaši ne gredo v Rio le sodelovat

V pogovoru za Val 202 je Tone Tiselj, ki je bil selektor Slovenije na olimpijskih igrah v Atenah 2004, povedal: "Res lepo, da so se naši fantje spet uvrstili na olimpijske igre. To so sanje vsakega športnika. Mogoče je težje nastopiti v kolektivni športni panogi, ker si moraš to izboriti v težki konkurenci. Drugače mi ni bilo všeč, kar sem slišal ob naši prvi uvrstitvi na OI, češ da nekateri športniki hodijo nabirat izkušnje na olimpijske igre. To je najvišje tekmovanje, ki si ga mora vsak športnik zaslužiti. Čestitke vodstvu reprezentance za enkraten rezultat. Slovenska rokometna šola je gotovo med najboljšimi na svetu."

Ekipa tudi psihološko zrela za medaljo
Leopold Jeras, ki je Slovenijo vodil v Sydneyju 2000, meni, da so se razmere v svetovnem rokometu spremenile: "Nekdaj je bilo jasno, da če je vrhunska ekipa vodila za pet, šest, sedem golov, je na koncu zmagala. A razmere so se v zadnjih letih spremenile in vsaka ekipa lahko premaga vsakogar. Slovenija bo dejansko eden izmed favoritov na olimpijskih igrah, kar poudarja tudi selektor Veselin Vujović. Mislim, da so fantje psihološko pripravljeni, da verjamejo vase in gredo lahko po olimpijsko medaljo."

Slovenija pred kvalifikacijskim turnirjem v Malmöju ni veljala za favorita, dogodki na evropskem prvenstvu na Poljskem in nekatere odpovedi pa so še podkrepili dvome. Tiselj, ki zdaj deluje na Madžarskem, je bil tudi negotov: "Občutki so bili vsaj pri meni zelo mešani, ampak pomembno je, da so verjeli fantje in selektor. Tudi če pogledamo tekmi v Malmöju: proti Španiji smo zaostajali 19:14 in potem zmagali za tri zadetke."

"Cadenas med uspešnejšimi slovenskimi trenerji"
Tiselj je cinično ocenil delo španskega selektorja: "Manolo Cadenas je eden izmed uspešnejših slovenskih trenerjev. Zaslužen je, da je Celje postalo evropski prvak, ko je na tekmi z Ademar Leonom poslal na tribune Kristiana Kjellinga in Petra Metličića. Tudi tokrat ni zdržal, in odkar je selektor, Slovenije še ni premagal.

"Proti Švedski je bilo podobno. Zaostajali smo 12:6, bili v precej izgubljenem položaju, a se je Slovenija vrnila in dokazala, da ima velik karakter."

Veliko zaslug za uspeh gre tudi selektorju Veselinu Vujoviću. Jeras se ga spomni še iz časov, ko je bil sijajen igralec: "Poznam ga še iz jugoslovanske lige in vedno je bil igralec, ki je želel zmagati na vsaki tekmi. Posledica tega so bili odlični rezultati njegove Metaloplastike, pa seveda tudi reprezentance. Spremljam ga tudi kot trenerja v Zagrebu. V tej sezoni je iz Zagreba, ki ni imel ne vem kakšnih igralcev, naredil ekipo, ki je dosegala izvrstne rezultate."

O svojem vrstniku je nekaj besed spregovoril tudi Tiselj: "Trdno sem prepričan, da je to njegov največji uspeh v karieri. Veličastno, da bo na olimpijskih igrah nastopil kot igralec in trener."

Vujović je na olimpijskih igrah leta 1984 dobil zlato kolajno, leta 1988 pa bronasto. Zdaj se bo drugič preizkusil še v vlogi selektorja. Čaka ga naporno delo. V Rio bo lahko peljal le 14 igralcev. A to bodo prijetne skrbi.

Za Škofa je uspeh enakovreden zlati medalji
Slovenska reprezentanca je danes iz Malmöja pripotovala v Zagreb. Igralci se zdaj vračajo h klubom, večina tistih, ki igra na tujem, je to storila iz Danske, vnovič pa se bodo zbrali v začetku junija, ko se bodo začele priprave na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2017 v Franciji. Slovenijo, ki se je tretjič uvrstila na olimpijske igre in še naprej tako ostaja najboljši slovenski kolektiv, 11. junija, ob 15.00, v Celju, in štiri dni kasneje, v Stavangerju, čakata dve tekmi z Norveško.

"Konec tekme proti Iranu je bil pravo odrešenje. Bili smo nervozni, nismo se mogli odpraviti k popoldanskemu počitku, čeprav smo se zavedali, da igramo proti Iran. Zame je ta uspeh kot zlata medalja. Hvala soigralcem, ki so v obrambi in napadu opravili levji delež pri tem uspehu, ter strokovnemu vodstvu, na čelu s selektorjem, za izredno dobro pripravo na tekme. Prvo mesto v kvalifikacijski skupini in vozovnica za Rio sta tu," je povedal vratar Gorazd Škof.

Žreb skupin za olimpijske igre bo 29. aprila.

Vujović: Škofa smo imeli raje kot brata ali sestro
Uroš Šerbec: Je slovenski uspeh res presenetljiv?
Rokometaši ne gredo v Rio le sodelovat