Nekoliko sramežljiva, vedno pa prikupna. Foto: MMC RTV SLO
Nekoliko sramežljiva, vedno pa prikupna. Foto: MMC RTV SLO
Szandra Zacsik
Najbrž neprijetna resnica za mnoge Szandrine (slovenske) oboževalce - že slabo leto dni hodi s fantom Petrom, sicer Madžarom, ki ga je spoznala leta 2008 na nekem poletnem rokometnem turnirju. Z njo je tudi v Ljubljani. Prisoten je bil na intervjuju, tako kot je skoraj na vsakem njenem treningu. Szandrina družina (poleg staršev ima še brata) jo je nazadnje obiskala v Ljubljani v času domače tekme s Hypom lani novembra. Foto: MMC RTV SLO
Szandra Zacsik
Szandra se v prostem času rada sprehaja po mestu, nakupuje in bere. Foto: MMC RTV SLO
Marta Bon
Marti Bon je s prispevkom Zacsikove Krimovim zmagam zelo zadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Rokometašice Krima
Krim za zdaj deluje kot dobro naoljen stroj. Foto: MMC RTV SLO

Slovenci igrajo hitro in lepo, vendar jim je že v prvem delu zmanjkalo tudi nekaj sreče. Tam so pustili dve točki, potem pa so po slabi igri s Čehi izgubili vse možnosti.

O nastopih Slovencev na Euru

Komaj 19-letna madžarska reprezentantka, rojena na Slovaškem, je letos ena glavnih atrakcij vročega Krimovega stroja pod vodstvom Marte Bon. Navdušuje z močnimi in natančnimi streli s položaja leve zunanje igralke, še bolj pa s prikupnim videzom. Po prvem delu Lige prvakinj je pri vrhu lestvice strelk, za drugega pa je prepričana, da se njenemu moštvu skupaj z Györom obeta napredovanje v polfinale.

Njena zgodba prodora med najbolj perspektivne igralke na svetu niti ni tako dobro poznana, zato pa toliko zanimivejša. Zacsikova izhaja iz majhnega kraja Nesvady blizu slovaško-madžarske meje z manj kot 5.000 prebivalci in zanimivo - tudi zaradi zgodovinskih migracij - narodnostno sestavo: 60 % Madžarov, 35 % Slovakov in 5 % Romov. V svoji karieri se je že pri 14 letih preselila na rokometno precej bolj razvito Madžarsko in tam igrala za dva kluba - Vaci (sezoni 2004/05 in 2005/06) in Ferencvaroš (2006-09). V zadnjem je bil njen trener tudi legendarni Andras Nemeth, ki je med drugimi dosegel, da je letos poleti začela nastopati tudi za madžarsko reprezentanco.

Kako ste se znašli v Ljubljani? Po predstavah na rokometnem igrišču sodeč, odlično - 35 golov v prvem delu Lige prvakinj ni mačji kašelj ...
Zelo sem zadovoljna. Celotna ekipa je izvrstna in mlada. Zelo sem vesela, da smo se prebile v drugi del Lige prvakinj.

Očitno ste s soigralkami in trenerko našli pravo harmonijo. Kako komentirate nadvse uspešen prvi del Lige prvakinj in kaj napovedujete za drugega? Kaj bi vas osebno zadovoljilo?
Ujela sem se tako z Marto kot s celotno ekipo. Res smo povezane in tu vlada prava harmonija. S svojimi igrami sem zadovoljna, tako kot tudi z Martinim načinom dela. V drugem delu nas čakajo zelo močne ekipe, vendar bi Krim moral napredovati. Mislim, da bo preostalo mesto zasedel še Györ.

Kako v boj z Larvikom, Györom in Leipzigom v drugem delu Lige prvakinj? Kakšen je vaš recept?
Györ zelo dobro poznam, saj sem z njim igrala tudi v madžarskem prvenstvu. V obrambi bo treba Anito Görbicz ustaviti z obrambo 5-1, v napadu pa igrati zelo hitro. Proti preostalima ekipama še nisem igrala, tako da z njimi nimam izkušenj. Izpostavila bi še, da vratarka Györa Katalin Palinger ni več v tako vrhunski formi, kar bi nam moralo olajšati delo, Larvik je pa že po imenih močan, saj ima v svojih vrstah precej reprezentantk.

V Györu je kar nekaj vaših soigralk iz madžarske reprezentance. Kako je prišlo do nastopanja za to reprezentanco? Na nedavnem SP-ju ste bili njihova prva strelka ...
Madžarska rokometna reprezentanca je po sami kakovosti in uspehih boljša od slovaške ter zato tudi primernejša za moj razvoj. Iz Slovaške sem se najprej preselila k Vaciju za dve leti, nato pa k Ferencvarošu za tri. Tam je bil moj trener tudi András Németh. Takrat sem se odločila tudi za spremembo državljanstva.

Kako je sploh prišlo do vaše selitve na Madžarsko?
Z mojim klubom Nesvadyjem smo gostovali na Madžarskem, kjer me je opazil tamkajšnji trener Jozsef Vura. Nekako sem vedela, da je čas za korak naprej. Na Slovaškem kakovost ni na takšni ravni.

Ste ena najperspektivnejših rokometnih igralk na svetu. Je to za vas dodaten pritisk ali motivacija?
To zame sploh ni problem. Želim postati še boljša igralka, zato imam še več motivacije. Z mediji in podobnim se sploh ne obremenjujem. Želim se posvečati le rokometu.

Imate kakšno vzornico?
Ne, vendar ko sem bila majhna, mi je bila všeč Bojana Radulović.

Med slovenskimi rokometnimi navijači ste sila priljubljeni tudi zaradi prikupnega videza. Kar nekaj MMC-jevih bralcev je opazilo tudi vašo tetovažo. Kdaj in zakaj ste jo dobili?
Gre za rožo, izbrala sem jo povsem po naključju, ko sem listala po katalogu s podobami. To je bilo še v času, ko sem igrala za Vaci pred približno štirimi leti. Si bom pa gotovo dala narediti še kakšnega, ker so mi všeč.

Najbrž ste spremljala tudi pravkar končani EP za moške v rokometu. Za koga ste navijali, kdo vas je navdušil?
Navijala sem za Madžare, najbolj pa so me navdušili Čehi in njihov prvi zvezdnik Filip Jicha.

Kaj pa Slovenci?
Slovenci igrajo hitro in lepo, vendar jim je že v prvem delu zmanjkalo tudi nekaj sreče. Tam so pustili dve točki, potem pa so po slabi igri s Čehi izgubili vse možnosti.

Koga med svetovnimi zvezdniki najbolj obožujete?
Jicha me navdušuje že od nekdaj. Spremljam ga že dve leti, vendar na tem evropskem prvenstvu je pa naravnost eksplodiral. Igra na mojem položaju, je odličen tako v obrambi kot v napadu. Krasi ga sijajen strel, ima sijajen pregled nad igro, je simpatičen ...

Slovenci igrajo hitro in lepo, vendar jim je že v prvem delu zmanjkalo tudi nekaj sreče. Tam so pustili dve točki, potem pa so po slabi igri s Čehi izgubili vse možnosti.

O nastopih Slovencev na Euru