208 cm visoki Nenad Bilbija, ki na prvi tekmi ni igral, je tokrat blestel s streli od daleč. Z devetimi goli je bil skupaj z Gašperjem Margučem najboljši v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
208 cm visoki Nenad Bilbija, ki na prvi tekmi ni igral, je tokrat blestel s streli od daleč. Z devetimi goli je bil skupaj z Gašperjem Margučem najboljši v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Jure Dolenec
Jure Dolenec je dosegel šest golov. Foto: BoBo
Gudjon Valur Sigurdsson
Gudjon Valur Sigurdsson je bil skorajda neustavljiv. Foto: EPA
Aron Palmarsson
22-letni zvezdnik Kiela Aron Palmarsson je Slovencem povzročal veliko težav. Foto: EPA
Islandci še drugič premagali Slovence

Tekmo je z golom 12 sekund pred koncem odločil Alexander Petterson. Slovenci so znova odigrali odličen prvi polčas, v katerem so celo povedli s 15:10, a so nato Islandci v drugem na krilih odličnih Gudjona Valurja Sigurdssona (13 golov) in Arona Palmarssona (9 golov) napravili preobrat.

Slovenija je igrala brez poškodovanih Mateja Gabra, Uroša Bundala, Dragana Gajić, Uroša Zormana, Petra Puclja in Matevža Skoka. Strelsko sta se najbolj izkazala Gašper Marguč in Nenad Bilbija, ki sta dosegla po devet zadetkov.

Slovenija mora zdaj za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2014 na Danskem, 12. junija v gosteh premagati Romunijo, 16. junija pa doma še Belorusijo.

Dober začetek Slovencev
Slovenija je odlično odprla tekmo, saj sta po obrambah Primoža Prošta Luka Žvižej in Nenad Bilbija zadela za 2:0. Islandija je izenačila na 4:4, nato pa je Slovenija po dveh "kontrah" ušla na 6:4. Sledili so trije goli Islandcev (7:6), pri katerih je spet dobro branil Edvardsson. Po 7:7 sta Marguč in Bezjak poskrbela, da je semafor v 17. minuti spet kazal +2.

Marguč, Prošt, Dolenec in Dobelšek za 15:10
Deničevi varovanci v nadaljevanju niso popuščali, tako da je Marguč v 23. minuti povišal na 13:10. Malo pozneje je Prošt ubranil še sedemmetrovko "nezgrešljivemu" Sigurdssonu, kar je izkoristil Dolenec, ki je povišal na 14:10. Domači selektor Aron Kristjansson je moral vzeti minuto odmora. Po njej pa je Dobelšek v protinapadu zadel celo za +5 (15:10). Slovenija je na odmor odšla s prednostjo 18:15, za kar je bil najzaslužnejši Bilbija, ki je dosegel pet golov.

Sigurdsson izenačil na 22:22 ...
Drugi polčas so Islandci začeli bolj agresivno in se v 35. minuti približali le na gol zaostanka, na kar je s svojim sedmim golom za 21:19 odgovoril Bilbija. Sledile so minute Islandcev, ki so prek Sigurdssona (39.) izenačili na 22:22.

... in zadel za vodstvo z 29:28
Slovenija je v 41. minuti po sedmem golu Marguča znova ušla na +2 (25:23). Sledila je izenačena tekma, Slovenci pa so ohranjali minimalno prednost vse do 47. minute, ko je spet Sigurdsson izenačil na 27:27. Malo pozneje (50.) je Sigurdsson s sedemmetrovke poskrbel za prvo vodstvo Islandije (29:28) v drugem polčasu.

Sigurdsson in Palmarsson prevesila tehtnico na islandsko stran
A Slovenci se niso predali. Marguč je v 55. minuti zadel za ponoven preobrat (31:30), toda Sigurdsson je odgovoril z dvema goloma zapored (32:31). Sledila je končnica "gol za gol", v kateri sta Islandce v igri držala Palmarsson in Sigurdsson, ki je s 13. golom minuto in pol pred koncem zadel za 34:33. Z enako mero je vrnil Marguč (34:34).
Pettersen od tal in od vratnice v polno
40 sekund pred koncem so Islandci začeli zadnji napad, ki ga je prekinil domači selektor z minuto odmora. Po njej je Pettersen s pomočjo vratnice poskrbel za 35:34. Slovenci so imeli minuto odmora, nato pa osem sekund za zadnji napad, v katerem pa je Bilbiji ob slabi podaji žoga ušla iz rok. Islandija se je z zmago že uvrstila na evropsko prvenstvo.

Dolenec: Že prej smo vedeli, da se bo odločalo junija
"Tekmo smo dobro odprli, držali prednost do 45., 50. minute, na koncu pa spet nesrečno izgubili. V dvoboju z Islandci smo bili 110 minut v prednosti, a žal v zadnjih 10 minutah klonili," je za TV Slovenija dejal Bilbija, medtem ko je Dolenec dodal: "Kot kaže, brez Gabra ne moremo odigrati kvalitetne obrambe vseh 60 minut. Mogoče plačujemo tudi malo davek s svetovnega prvenstva, kjer smo tekme dobivali v končnici, zdaj pa jih izgubljamo. Kakorkoli, ti dve tekmi z Islandijo nista bili tako pomembni, saj smo že prej vedeli, da se bo o potnikih na Dansko odločalo junija."

KVALIFIKACIJE ZA EP
SKUPINA 6, 4. krog


ISLANDIJA
- SLOVENIJA 35:34 (15:18)
Islandija: Sigurdsson 13 (4), Palmarsson 9, Gudjonsson 5, Pettersson 3, Olafsson 2 (1), Gunnarsson, Gustafsson in Hallgrimsson 1.

Slovenija: Bilbija in Marguč (3) 9, Dolenec 6, L. Žvižej 4, M. Žvižej in Skube 2, Bezjak in Dolenec 1.

Sedemmetrovke: 6/8; 3/3
Izključitve: 10 min; 6 min


BELORUSIJA - ROMUNIJA
31:25 (17:14)

Lestvica: Islandija 8, Belorusija 5, Slovenija 3, Romunija 1 točka.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2014 na Danskem, se uvrstita najboljši dve reprezentanci.

Islandci še drugič premagali Slovence