Elizabeth Omoregie bo prvič zaigrala za slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Elizabeth Omoregie bo prvič zaigrala za slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska izbrana vrsta se bo na priprave podala z dvema pomembnima okrepitvama. Po evropskem prvenstvu na Švedskem leta 2016 se v dres z državnim grbom vrača Barbara Lazović, z njo pa prihaja tudi njena klubska soigralka v Bukarešti in nekdanja članica Krima Elizabeth Omoregie. Bolgarka nigerijskih korenin je slovenski potni list pridobila pred dobrima dvema letoma, zdaj pa se ji obeta tudi debi v slovenskem dresu.

Sorodna novica Norveška tik pred zdajci odpovedala EP-ja

Poleg omenjene dvojice iz zasedbe romunskega prvaka je Bregar na svoj spisek uvrstil še krilne igralke Emo Abino, Tijo Gomilar Zickero, Majo Svetik (vse Krim Mercator), Živo Čopi (Krka Novo mesto), zunanje igralke Ano Abino, Erin Novak (obe Krka Novo mesto), Nušo Fegic (Mlinotest Ajdovščina), Ano Gros (Brest Betagne, Francija), Tjašo Stanko (Meth Handball, Francija), Hano Vučko, Nino Žabjek (obe Krim Mercator) in Nino Zulić (Kastamonu Belediyesi GSK, Turčija), krožne napadalke Anejo Beganović (Podravka, Hrvaška), Valentino Tino Klemenčič in Natašo Ljepojo (obe Krim Mercator) ter vratarke Amro Pandžić (Kastamonu Belediyesi GSK, Turčija), Majo Vojnović (Krim Mercator) in Branko Zec (VfL Waiblingen, Nemčija).

Skladno s pravili Evropske rokometne zveze (EHF) bo reprezentanco vseskozi spremljal poseben zdravstveni protokol. Ta med drugim v razmiku devetih dni prinaša štirikratno obvezno testiranje na novi koronavirus za vse igralke in člane strokovnega štaba, izmed katerih bosta dva testa na sporedu že v tednu pred zborom. Dodatno, peto testiranje reprezentanco čaka pred potjo na Dansko, kamor se bo podala v sredo, 2. decembra.

Slovenija bo na evropskem prvenstvu v uvodu nastopala v skupini A, ki jo bo gostil danski Herning. V tej skupini so še Danska, Francija in Črna gora. Tri najboljše izbrane vrste iz vsake skupine bodo napredovale v drugi del tekmovanja. Ta bo združil trojice iz skupin A in B ter C in D. Najboljši reprezentanci skupin v drugem delu bosta napredovali v polfinale.

"V prvi vrsti si želim, da vabljene igralke do zbora ostanejo zdrave, da se jih bodo poškodbe ognile v visokem loku ter da ne pride do kakšne okužbe s koronavirusom. Na vsaki reprezentančni akciji se zberemo v nekoliko spremenjeni postavi. Tudi tokrat ne bo nič drugače, saj nam na nekaterih igralnih mestih manjka kakšna igralka. Vesel sem, da se v reprezentanco vračata Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie. Tudi kapetanka Ana Gros je v izjemno dobri formi. Vsi komaj čakamo, da se priprave začnejo, obenem pa upamo, da se bo evropsko prvenstvo odvilo po zastavljenih načrtih," je povedal Bregar.