Slovenske rokometašice so doslej šestkrat nastopile na svetovnih prvenstvih. Bodo tudi sedmič na letošnjem turnirju v Španiji? Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice so doslej šestkrat nastopile na svetovnih prvenstvih. Bodo tudi sedmič na letošnjem turnirju v Španiji? Foto: www.alesfevzer.com

Na seznamu 51-letnega črnogorskega strokovnjaka ni nobenih večjih sprememb v primerjavi z Bregarjevim igralskim naborom. V njej so vse nosilke igre iz preteklih let, Adžić pa je v delo vključil tudi najboljše posameznice letnika 2002 in 2003.

Slovenske rokometašice bodo priprave za kvalifikacijski tekmi z Islandkami začele v ponedeljek, 12. aprila. Celotne priprave bodo opravile v Ljubljani, na prvem reprezentančnem zboru pa bo Adžićev najtesnejši sodelavec selektor mlajših kategorij Gašper Kovač.

Selektor Adžić predstavil seznam za Islandijo

Bobinac: Adžić prva želja RZS-ja
"Po odhodu Bregarja so se nam ponujala mnoga uveljavljena trenerska imena na reprezentančni in klubski ravni, a veseli smo, da smo dobili Dragana Adžića, ki je bil vseskozi naša prva želja,"
je na torkovi spletni novinarski konferenci uvodoma dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac.

"Gre za izjemno karizmatičnega strokovnjaka, kar je že neštetokrat dokazal v svoji trenerski karieri, predvsem pa Adžića ne zanimajo zgolj kratkoročni, temveč dolgoročni cilji," je med drugim dodal Bobinac. RZS je z Adžićem podpisal pogodbo do konca leta 2024.

Novi selektor rokometašic se predstavi

Dvakratni evropski prvak, srebrn v Londonu 2021
Pod Adžićevim vodstvom je Budućnost iz Podgorice dvakrat slavila v Ligi prvakinj, Črna gora pa je pod njegovo taktirko leta 2012 najprej osvojila srebrno kolajno na poletnih olimpijskih igrah v Londonu ter nato še zlato na evropskem prvenstvu v Srbiji.

"Po Budućnosti in Črni gori po rokometni plati najbolje poznam igralke Krima Mercatorja in Slovenije. Med obema državama je veliko rokometnih podobnosti, obe imata le po eno vrhunsko ekipo in dokaj ozko kadrovsko bazo, tako da je vsaka igralka neke vrste zaklad. Zelo sem motiviran za nov izziv v karieri, verjamem v svoje nove varovanke. Z njimi sem že opravil nekatere pogovore, vse se veselijo skupnega sodelovanja in novih reprezentančnih akcij, ki so pred nami. Že prva bo zelo zahtevna, Slovenija se je nazadnje z Islandijo razšla z neodločenim izidom, podobno zgodbo je doživela tudi Črna gora pred petimi leti," je uvodoma dejal Adžić.

Novi selektor upa na vrnitev nekaterih igralk
"Na mojem seznamu ni nobenih večjih presenečenj, na njem so vse igralke, ki so bile tudi na seznamu mojega prijatelja Uroša Bregarja. Tu sta tudi Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie, ki sta odigrali le tri tekme na lanskem decembrskem evropskem prvenstvu na Danskem ter še dve na nedavnih prijateljskih tekmah z Nizozemsko,"
je dodal Adžić, ki še vedno upa, da bodo reprezentančni dres v bližnji prihodnosti znova oblekle tudi Tamara Mavsar, Alja Varagić in Polona Barič, morda celo Neli Irman.

Slovenija je doslej šestkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Najboljša je bila na Hrvaškem 2003, kjer je zasedla osmo mesto. V Italiji 2001 je osvojila deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v Nemčiji 1997 18., na Japonskem 2019 pa 19. mesto.

REPREZENTANČNI SEZNAM ZA ISLANDIJO

Vratarke: Branka Zec (Waiblingen), Amra Pandžić (Kastamonu Belediyesi), Maja Vojnović (Krim Mercator) in Karin Kuralt (Zagorje);

Krilne igralke: Ema Abina, Maja Svetik, Tija Gomilar Zickero (vse Krim Mercator), Živa Čopi (Krka) in Manca Kogovšek (Litija);

Zunanje igralke: Elizabeth Omoregie, Barbara Lazović (obe Bukarešta), Ana Gros (Brest), Nina Zulić (Kastamonu Belediyesi), Tjaša Stanko (Metz), Erin Novak, Ana Abina (obe Krka), Nuša Fegic, Nina Kovšca (obe Mlinotest Ajdovščina);

Krožne napadalke: Valentina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja, Manca Jurič (vse Krim Mercator), Aneja Beganović (Podravka Vegeta) in Teja Ferfolja (Mlinotest Ajdovščina).