Barcelona je v prvem polčasu prevzela pobudo in po sedmi minuti tekme vodstva ni več izpustila iz rok. Foto: EPA
Barcelona je v prvem polčasu prevzela pobudo in po sedmi minuti tekme vodstva ni več izpustila iz rok. Foto: EPA
Nikola Karabatić, Laszlo Nagy
Dvoboj Nikole Karabatića in Laszla Nagyja. Foto: EPA

a z 28:23 premagala Veszprem in devetič osvojila naslov evropskega prvaka.

Katalonci, ki so 13. igrali v finalu, so rekorderji po številu evropskih naslovov, štiri manj ima nemški Gummersbach. Barca je Ligo prvakov osvojila po štirih letih. Veszprem je drugič zaigral v finalu in tako kot leta 2002 izgubil. Veszprem je prekinil vladavino španskih in nemških klubov v finalu. Nazadnje so bili finalisti, ki niso prihajali iz Nemčije ali Španije, Celjani leta 2004. Najboljša strelca novih evropskih prvakov sta bila Gudjon Valur Sigurdsson in Nikola Karabatić, ki sta zabila po šest zadetkov, na madžarski strani pa jih je osem dal Laszlo Nagy, nekdanji rokometaš Barce. Igral je tudi Gašper Marguč, ki se je dvakrat vpisal med strelce.

Sigurdsson je v sedmi minuti zadel za prvo vodstvo Barcelone na tekmi, tega pa španski prvaki niso več izpustili iz rok. Med 19. in 21. minuto je Barcelona prišla od 7:6 do 9:6, Veszprem je vrnil z dvema zaporednima goloma, nato pa se mu je nekoliko ustavilo. V zaključku prvega polčasa se je razigral še Karabatić, ki je dal zadnje tri gole svoje ekipe. Drugi polčas so Katalonci brez težav zadržali razliko iz prvega polčasa, ko so v 34. minuti prvič na tekmi povedli za pet golov (16:11), pa je bilo bolj ali manj jasno, da bo Barcelona pretrd oreh za Veszprem.

Zorman na tekmi za tretje mesto ni igral
Tretje mesto je zasedla ekipa Vive Tauron Kielce, ki je bila z 28:26 boljša od Kiela. Uroš Zorman tokrat ni bil v kadru poljske ekipe, ki je drugič v treh letih osvojila tretje mesto. Kiel je bil v uvodu tekme nekoliko boljši, a je v zadnji četrtini prvega polčasa poljski prvak izenačil, z 12:12 sta ekipi tudi šli na odmor. Po vrnitvi na igrišče so Kielce povedle, po 20:17 pa se je tehtnica nagnila v korist Zormanovih soigralcev. Ti prednosti niso več zapravili. Prvi strelec tekme je bil Karol Bielecki z devetimi goli, pri Kielu je Marko Vujin zadel petkrat.

Finale:
BARCELONA - VESZPREM
28:23 (14:10)

Barcelona: Nöddesbo 3, Tomas 5, Enterrios 4, Sarmiento 1, Gurbindo 3, Sigurdsson 6 (1), Karabatić 6.

Veszprem: Gulyas 2, Ivancsik 1, Schuh, Ilić 5 (1), Nilsson 2, Nagy 8, Marguč 2, Sulić 2, Lekai 1.

Izključitve: 10 min, 10 min

Sedemmetrovke: 1/1; 1/1


Tekma za 3. mesto:
TAURON KIELCE - Kiel
28:26 (12:12)
Bielecki 9, Lijewski 5, Buntić 4, Zorman ni igral; Vujin 5.

Polfinale:
Tauron Kielce - BARCELONA 28:33 (14:16)

VESZPREM - Kiel 31:27 (13:13)