Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Nemčiji v predtekmovanju premagala Francijo, Angolo in Paragvaj in se prebila v osmino finala, kjer je bila Švedska močnejša. Foto: EPA
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Nemčiji v predtekmovanju premagala Francijo, Angolo in Paragvaj in se prebila v osmino finala, kjer je bila Švedska močnejša. Foto: EPA
Bregar: V Sloveniji imamo premajhno bazo rokometašic

Selektor se je najprej dotaknil tekme proti Švedski, ki je zmagala s 33:21: "Bile so zelo medle v napadu. Nina Zulić in Tjaša Stanko sta bili neprepoznavni. Šepala je že sama organizacija naše igre, Švedinje so izjemno dobro pokrile Ano Gros, ob tem pa smo zgrešili nekaj čistih strelov iz krilnih položajev. Glede na celotno našo predstavo v prvi polovici tekme smo imeli še sprejemljiv zaostanek šestih golov. V drugem polčasu smo hoteli narediti preobrat, a nam je zmanjkalo energije. Za mojo mlado in neizkušeno zasedbo je bilo prvenstvo zelo dolgo in naporno, šest tekem v devetih dneh je bil za nas enostavno prevelik zalogaj."

"Po žrebu skupin smo se prijeli za glavo"
Bregar, ki je tudi trener Krima, je bil kljub slabemu vtisu na tekmi proti Švedski zadovoljen z nastopi v Nemčiji. "Slovenija je naredila korak naprej že s prebojem na svetovno prvenstvo. Po žrebu skupin smo se vsi prijeli za glavo, a se nismo ustrašili izziva. Na pripravljalnem turnirju v Parizu, ki je bil dober teden pred svetovnim prvenstvom v Nemčiji, smo videli, da lahko premagamo tudi kakovostne ekipe, kar smo dokazali na naši uvodni tekmi v Trierju in zmagi nad Francijo. Na predstavo svojih deklet v Nemčiji sem zelo ponosen, vesel pa sem tudi odziva v domovini, kjer smo povzročili majhno evforijo."

Slovenija je fenomen
Bregar pravi, da bo poskušal razširiti igralski kader in najti ustrezne zamenjave za tiste, ki se počasi poslavljajo, opozarja pa, kako majhno bazo igralk ima na voljo: "Pred dnevi sva skupaj s sodelavcem Borisom Čukom preštela število članskih igralk na prvoligaški sceni in upoštevala njihova polnoletnost. Prišla sva do številke 150, tako da smo - sodeč po rezultatu na letošnjem svetovnem prvenstvu - pravi fenomen." Slovenija se je že drugo leto zaporedoma prebila do velikega sklepnega turnirja. Na lansko evropsko prvenstvo na Švedskem se je uvrstila po šestih letih, na letošnje svetovno prvenstvo pa po dolgih dvanajstih letih.

Osmina finala:
ŠVEDSKA - Slovenija 33:21 (18:12)

Nemčija - DANSKA 17:21 (7:11)

Madžarska - FRANCIJA 26:29 (11:14)

Srbija - ČRNA GORA 29:31 (9:14)

Romunija - ČEŠKA 27:28 (17:14)

RUSIJA - Južna Koreja * 36:35 (30:30, 16:13)

Japonska - NIZOZEMSKA * 24:26 (20:20, 10:10)
* - po podaljšku

Španija - NORVEŠKA 23:31 (10:31)


Četrfinale, torek ob 17.30:
ŠVEDSKA - DANSKA

Ob 20.45:
FRANCIJA - ČRNA GORA

Sreda ob 17.30:
NIZOZEMSKA - ČEŠKA

Ob 20.45:
NORVEŠKA - RUSIJA

Bregar: V Sloveniji imamo premajhno bazo rokometašic