V slovenskem taboru se zavedajo pomembnosti bližnjih tekem in so trdno odločeni, da nadaljujejo kontinuiteto nastopov na svetovnih prvenstvih. Na lanskem mundialu v Franciji so zasijali v polnem sijaju in osvojili odličje bronastega leska, pred tem pa so še sedemkrat nastopili na svetovnih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
V slovenskem taboru se zavedajo pomembnosti bližnjih tekem in so trdno odločeni, da nadaljujejo kontinuiteto nastopov na svetovnih prvenstvih. Na lanskem mundialu v Franciji so zasijali v polnem sijaju in osvojili odličje bronastega leska, pred tem pa so še sedemkrat nastopili na svetovnih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Selektorju slovenske reprezentance Veselinu Vujoviću je umrla mama, katere pogreb bo v soboto v Cetinju. Vujović se je odločil, da bo kljub temu vodil Slovenijo na obeh tekmah. Foto: Reuters
Slovenci v dvoboj z Madžari kot rahli favoriti

Pred slovensko rokometno reprezentanco sta izjemno pomembni tekmi. V kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na začetku prihodnjega leta v Nemčiji in na Danskem se bo pomerila z Madžarsko. Prva tekma se bo v koprski Bonifiki v soboto začela ob 20. uri, povratna bo 13. junija v Veszpremu. Slovenci so svoje načrte predstavili na novinarski konferenci v 700 let stari Pretorski palači v Kopru.

Od četrtka trenirajo na Obali
"Moji varovanci imajo veliko izkušenj s tovrstnimi tekmami, tudi pod mojim selektorskim mandatom so jih odigrali kar nekaj in verjamem v njihove sposobnosti," je povedal slovenski selektor Veselin Vujović, ki je bil z reprezentanti v prvem delu priprav v Zrečah, od torka pa je na Obali. Delo je bilo zaradi klubskih obveznosti Vida Kavtičnika, Marka Bezjaka, Blaža Janca, Mihe Zarabca in Igorja Žabiča sprva malce okrnjeno, a je ekipa zdaj že popolna.

V primerjavi z letošnjim evropskim prvenstvom na Hrvaškem je Slovenija močnejša za dva pomembna moža – desnega zunanjega Jureta Dolenca in krožnega napadalca Mateja Gabra.

Kavtičnik: Zelo smo motivirani
"Pred nami je izjemno pomembna tekma. Ne gre le za kvalifikacije za SP 2019, temveč tudi za poletne olimpijske igre v Tokiu 2020. Smo zelo motivirani in dali bomo vse od sebe," je dejal Vid Kavtičnik, ki je v tej sezoni z Montpellierem osvojil Ligo prvakov. Medtem ko je krilni igralec madžarskega Veszprema Marguč dodal:

"Madžarska je izjemno kakovostna ekipa, ki se po nekoliko slabšem nastopu na EP-ju na Hrvaškem želi prikazati v lepi podobi in ima v svojih vrstah izjemne posameznike. Ne glede na to pa menim, da je naš ekipni duh veliko močnejši od madžarskega, in verjamem, da bomo to na tekmah v Kopru in Veszpremu tudi dokazali."

Vujović bo kljub smrti mame vodil ekipo
Vujović bo vodil Slovence na obeh tekmah kljub smrti mame. Črnogorski strokovnjak na novinarski konferenci niti z besedo ni omenil tragičnega dogodka, informacija o tem je zaokrožila šele po koncu novinarske konference. Direktor reprezentance Uroš Mohorič je za časnik Delo pojasnil, da bo Vujović kljub vsemu vodil Slovence na obeh tekmah. "Vuja je zelo dobro prenesel tragično novico, odločil se je, da bo v soboto normalno na klopi vodil ekipo. Pogreba, ki bo v soboto v Cetinju, pa se ne bo mogel udeležiti."

25 tekem in 12 slovenskih zmag
Slovenska izbrana vrsta je doslej odigrala 25 tekem z Madžarsko. Na njih je dosegla 12 zmag, dve tekmi sta se končali z neodločenima izidoma, enajstkrat pa je izgubila. Reprezentanci sta se na velikem turnirju nazadnje pomerili na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012, ko je Slovenija v Novem Sadu zmagala z 32:30. V kvalifikacijah za SP na Švedskem 2011 je bila boljša Madžarska, ki je tesno slavila s skupnim izidom s 53:52, v kvalifikacijah za SP v Katarju 2015 pa je Slovenija slavila s skupnim izidom 52:51.

ROKOMET (M)

KVALIFIKACIJE ZA SP 2019

PRVE TEKME

Sobota ob 20.00 (Koper):
SLOVENIJA - MADŽARSKA
Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.
Povratna tekma bo 13. junija ob 18.00 v Veszpremu.

SRBIJA - PORTUGALSKA
LITVA - ISLANDIJA
ČEŠKA - RUSIJA

BELORUSIJA - AVSTRIJA
MAKEDONIJA - ROMUNIJA
NIZOZEMSKA - ŠVEDSKA

NORVEŠKA - BIH/ŠVICA
HRVAŠKA - ČRNA GORA

Svetovno prvenstvo bo med 9. in 27. januarjem 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Slovenci v dvoboj z Madžari kot rahli favoriti