Gremo v Katar! Gorazd Škof je v odločilnih trenutkih serijsko ustavljal madžarske strele in je poleg Dragana Gajića najzaslužnejši za slovenski čudež v Velenju. Foto: Aleš Fevžer
Gremo v Katar! Gorazd Škof je v odločilnih trenutkih serijsko ustavljal madžarske strele in je poleg Dragana Gajića najzaslužnejši za slovenski čudež v Velenju. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija
Slovenci bodo v Katarju branili četrto mesto z zadnjega prvenstva v Španiji. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija je šele v zadnjih minutah prišla do štirih zadetkov prednosti, s čimer je nadoknadila zaostanek s prve tekme v Veszpremu. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski reprezentantje so bučno in prisčrno proslavili uvrstitev na SP 2015. Foto: Aleš Fevžer
Denić in Škof po veliki zmagi nad Madžari
Slovenci v silovitem zaključku zlomili Madžare
Zadnje minute tekme Slovenija - Madžarska

žare so premagali z 32:26 in nadoknadili tri gole zaostanka s prve tekme.

Sedem minut pred koncem je bilo še 26:26, Slovenija pa je potrebovala zmago z vsaj štirimi goli razlike. Takrat je slovenska igra končno stekla, fante pa je podžgala še evforija v velenjski Rdeči dvorani. Niti izključitev Uroša Bundala ni bila usodna. Po delnem izidu 7:1 je bil nasprotnik na kolenih, slovensko slavje se je začelo. "Zaslužili smo si to. Pred drugim polčasom smo rekli: gremo na vse ali nič. Na koncu smo celo z igralcem manj odločili tekmo. Fenomenalni občutki. Hvala občinstvu. Vesel sem za to generacijo," je povedal Dragan Gajić, z devetimi goli prvi strelec tekme.

Kar 16 golov Madžarov v prvem polčasu
V prvem polčasu Slovenija niti enkrat ni vodila, potem ko so Madžari povedli z 0:3, prednost pa je znašala tudi štiri zadetke (6:10). Slovenija je imela težave pri igranju na postavljeno obrambo, odigrala pa ni niti enega protinapada. Le Dragan Gajić (pet golov v prvem polčasu) je bil razpoložen. Vratarja nista bila razpoložena, ubranila sta vsega dva strela. Madžare je dobro razigraval Laszlo Nagy (s šestimi goli na koncu prvi strelec Madžarov) in v prvih 30 minutah je bilo v slovenski mreži že 16 golov.

Gajić izenačil in priboril prvo vodstvo
Drugi polčas je Slovenija začela veliko udarneje. Gajić je v 39. minuti izenačil na 20:20, v 42. minuti pa po protinapadu Sloveniji priboril prvo vodstvo. Rdeča dvorana se je spremenila v pekel, toda Slovenija se nikakor ni mogla odlepiti za dva zadetka. Šele zadetek Luke Žvižeja za vodstvo 28:26 je dal slutiti, da je podvig mogoč, toda kaj, ko je bil štiri minute in pol pred koncem izključen Uroš Bundalo.

Škof v ključnih trenutkih zaklenil vrata
To ni ustavilo slovenskega naleta. Dean Bombač je z igralcem manj povišal prednost na 29:26. Madžari so bili vedno bolj nervozni. Gorazd Škof je ustavil njihov napad, Jure Natek pa je zadel za 30:26. Po protinapadu Gajića je bilo že plus pet. Škof je bil še enkrat uspešen in Madžari so bili dve minuti pred koncem zlomljeni ...


Boris Denić, selektor Slovenije: "Tekma je bila nervozna. Veliko bolje je tako, kot da bi že na začetku povedli s petimi ali šestimi goli prednosti in se pozneje zlomili. To je nevarnost takšnih tekem, nam se je zgodila lani proti Belorusom. Verjeli smo do konca, igralci so izpolnili vse dogovore iz garderobe. Prikazali smo kakovostno obrambo in Madžare silili v najslabše mogoče položaje za met. V prelomnih trenutkih dvoboja se je prebudil tudi Škof, kar smo nemudoma izkoristili. Vedel sem, da se bo naša serija zgodila. Fantje so jo čakali skupaj z mano, bili so veliko manj mirni kot jaz, a vedel sem, da bodo prišle naše minute."

Jure Dolenec: "Na drugi tekmi smo popravili nekatere zadeve iz Veszprema. To se je sicer zares zgodilo šele v drugem polčasu, a to je bilo dovolj. Vedeli smo, da imamo ogromne rezerve. Če pokažemo svojo pravo igro v napadu, takšno, kot smo je sposobni, potem lahko nadoknadimo tudi deset golov zaostanka. Drugi polčas je bil res fenomenalen, gremo v Katar. Verjamem, da tudi tam lahko kaj naredimo."

Dean Bombač: "V 50. minuti smo verjeli vase in tudi uprizorili preobrat. V tem obdobju smo povsem pretekli Madžare, po našem vodstvu s tremi goli pa so se gosti preprosto izgubili na igrišču. Čestitam soigralcem za izjemno zmago, prav tako gledalcem za podporo. Brez njihove pomoči nam ne bi uspelo. Zasluženo gremo na svetovno prvenstvo, kamor tudi sodimo."

Dodatne kvalifikacije za SP, povratna tekma:
SLOVENIJA - Madžarska (prva tekma: 22:25)
32:26 (13:16)

Slovenija: Škof, Prošt, Bombač 2, Miklavčič 1, Pucelj, Bezjak 1, Natek 4, Dolenec 3, Skube 5, Špiler 1, Bundalo, L. Žvižej 3, Gaber 3, Marguč, Nosan, Gajić 9 (4).

Madžarska: Tatai, Mikler, Balogh, Ilyes, Schuch, Csaszar 3 (1), G. Ivancsik 4, Harsanyi 4 (2), Putics 1, Nagy 6, Gulyas, Vadkerti, Zubai 2, Szollosi 2, Szalafai 1, Ancsin, Lekai 3.

Sedemmetrovke: SLO 5/4, Madžarska 3/3

Izključitve:
SLO 6, MAD 10 minut.

Preostale tekme:
Litva - RUSIJA 22:33 22:30
Nemčija - POLJSKA 28:29 24:25
ČEŠKA - Srbija 33:21 15:23
Norveška - AVSTRIJA 28:28 26:28
ŠVEDSKA - Romunija 27:21 25:24
MAKEDONIJA - Grčija 35:23 27:25
Islandija - BiH 29:29 32:33
BELORUSIJA - Črna gora 30:24 27:28

V krepkem tisku je izid prvih tekem. Zmagovalci dvobojev so se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2015 v Katarju.

Denić in Škof po veliki zmagi nad Madžari
Slovenci v silovitem zaključku zlomili Madžare
Zadnje minute tekme Slovenija - Madžarska