Foto:
Foto:
Sergeja Stefanišin je blestela predvsem v prvem delu, ko je ubranila devet strelov.
Katja Kurent ni imela svojega dne v Györu.
Ana Burmistrova je bila nerešljiva uganka za slovensko obrambo ob koncu tekme.
Slovenske reprezentantke po porazu niso skrivale razočaranja nad slabo igro.

Varovanke selektorja Roberta Beguša so bile boljše tekmice v prvem polčasu, ki so ga dobile z 11:8. Po odmoru pa se je razmerje moči popolnoma spremenilo, saj so nasprotnice prevzele ritem igre v svoje roke in v 40. minuti prvič na tekmi povedle (14:13). Silvana Ilič je še izenačila na 15, nato pa je šel slovenski voz le navzdol, saj pravih rešitev v napadu ni bilo.

Uspešna obramba v prvem delu
Pred praznimi tribunami so tekmo bolje začele varovanke selektorja Roberta Beguša, ki so že v šesti minuti povedle s 4:1. Sledilo je obdobje, ko so boljšo igro prikazale tudi Ukrajinke in se približale na 4:3. V osrednjem delu prvega dela pa je v prvi plan stopila slovenska vratarka Sergeja Stefanišin, ki je ubranila nekaj nevarnih strelov ukrajinskih zunanjih igralk. Prednost treh zadetkov so Slovenke imele tudi pri izidu s 7:4, prednost štirih zadetkov pa so si prvič priigrale v 17. minuti, ko je na semaforju pisalo 9:5. Sledila je dvominutna izključitev Anje Frešer in po dveh hitrih in uspešno zaključenih napadih so se igralke v modrih dresih približale.

Tanja Oder je z drugim zadetkom povišala na +3, nato pa je vse do 27. minute sledilo obdobje raztrgane igre, kjer je bilo na obeh straneh storjeno obilo tehničnih napak. Do izenačitve najvišje prednosti so Slovenke znova prišle po zadetku Frešerjeve v 28. minuti. Do polčasa so uspele dobitnice bronaste kolajne z olimpijskih iger v Atenah znižati na 11:8. V prvem polčasu je bila najboljša strelka pri Sloveniji Mariborčanka Anja Frešer, ki je dosegla štiri zadetke.

Popoln mrk Slovenk v nadaljevanju
Drugi del so bolje začele nasprotnice, ki so dosegle dva zadetka zapored in se po zadetku
Olene Radcenko približale le na zadetek zaostanka. Slovenke so prvič zadele šele v 36. minuti, ko je bila uspešna Silvana Ilič. Omeniti velja tudi uspešne obrambe Natalije Borisenko v uvodnih minutah drugega dela, ki je ubranila sedemmetrovki Nataliji Derepasko in Tanji Oder.

Z uspešno igro je v napadu nadaljevala Radcenkova in v 39. minuti so Ukrajinke prvič izenačile po izidu 1:1 v tretji minuti, minuto kasneje pa celo prvič na tekmi povedle. Sledilo je obdobje izenačene igre, v katerem so Ukrajinke vodile za zadetek. V slovenskih vratih je priložnost dobila Barbara Gorski, nasprotnice Slovenk pa so prišle do prednosti dveh zadetkov v 45. minuti, ko je svoj peti zadetek dosegla krilna igralka Olena Reznir.

Katastrofalna igra v napadu se je nadaljevala, saj so od polčasa do 49. minute varovanke stratega Beguša zadele le štirikrat. Post, dolg šest minut, je prekinila Frešerjeva. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki in izkoriščenem protinapadu Reznirjeve je prednost Ukrajine narasla na +4. Slovenke je dokončno pokopala Ana Burmistrova, ki s štirimi zaporednimi zadetki v zadnjih minutah ni dovolila Slovenkam, da bi se približale na manj kot štiri zadetke. Slovenija mora za polfinale na preostalih dveh tekmah s Španijo in Norveško osvojiti vsaj tri točke.

Robert Beguš, selektor Slovenije: "V prvem polčasu smo odigrali fantastično v obrambi, število prejetih golov zgovorno priča o tem. V nadaljevanju smo močno padli in popustili v obrambi. Poraz ni katastrofa, naši načrti se niso spremenili. Spodrsljaj bomo skušali popraviti na naslednjih dveh tekmah."

Tanja Oder: "Močno smo si želeli zmage, motivacija je bila na visoki ravni. Prvi polčas je bil sijajen v vseh ozirih, v drugem pa smo nerazumljivo padle. Preveč smo igrale statično v napadu, Ukrajinke pa so vsako našo napako izkoristile in jo kaznovale. Jutri je nov dan in naredile bomo vse, da premagamo Španke. Seveda moramo odpraviti napake iz dvoboja z Ukrajinkami in prikazati veliko boljšo igro."

Aleksander Kubračenko, pomočnik selektorja Ukrajine: "V prvem polčasu smo naredili veliko napak, zato pa je bil drugi polčas naravnost odličen. V naši ekipi je manjkalo pet nosilk igre, vendar so jih mlade zamenjave sijajno in dostojno nadomestile."

V sredo ob 17.00 se bo Slovenija pomerila s Španijo.

GLAVNI DEL, skupina I, Györ

ŠPANIJA - SČG 32:29 (13:17)

SLOVENIJA - UKRAJINA 22:24 (11:8)

NORVEŠKA - RUSIJA 25:24 (10:9)

Lestvica:                        *  
NORVEŠKA        3  3 0 0  +5  6 (4) 
UKRAJINA        3  2 0 1   0  4 (2) 
SLOVENIJA       3  2 0 1  +9  4 (4) 
RUSIJA          3  1 0 2  +8  2 (2) 
ŠPANIJA         3  1 0 2  +1  2 (0) 
SČG             3  0 0 3 -23  0 (0) 
V polfinale napredujeta prvouvrščeni
reprezentanci.  
SLOVENIJA - UKRAJINA 22:24 (11:8) Ilič 5 Reznir 8 (5) Frešer 5 Burmistrova 6 (1) Derepasko 3 (1) Sjukalo 4 Kurent 3 Radčenko 5 Oder 3 Šinkarenko 1 Dajčman 2 (2) Čečkova 1 Sedemmetrovke: 3/8; 5/6 Izključitve: 8 min; 12 min 200 gledalcev

Skupina II, Debrecen
ROMUNIJA - FRANCIJA 31:25 (15:13)

NEMČIJA - MADŽARSKA 25:26 (13:10)

DANSKA - AVSTRIJA 25:22 (16:14)

Lestvica:                         *  
MADŽARSKA       3  3 0 0  +15  6 (4) 
ROMUNIJA        3  2 0 1   +5  4 (2) 
DANSKA          3  2 0 1   +5  4 (2) 
AVSTRIJA        3  1 0 2   -1  2 (2) 
NEMČIJA         3  1 0 2   -2  2 (2) 
FRANCIJA        3  0 0 3  -22  0 (0) 
V polfinale napredujeta prvouvrščeni 
reprezentanci.    
* - točke iz prvega dela