Slovenke (na fotografiji Teja Ferfolja) bodo v nedeljo napadle preboj med najboljših osem na svetu. Foto: EPA
Slovenke (na fotografiji Teja Ferfolja) bodo v nedeljo napadle preboj med najboljših osem na svetu. Foto: EPA
Slovenke pred izločilnim bojem: Moramo dvigniti našo obrambo
Slovenke še niso rekle zadnje besede

Slovenska reprezentanca je nasmejana zapustila Trier. Močno zdesetkana zasedba - iz različnih razlogov so manjkale Miša Marinček, Barbara Lazović, Tamara Mavsar in Polona Barič, ob tem so poleti reprezentančno pot sklenile Sergeja Stefanišin, Nina Jeriček in Maja Užmah - je že v skupinskem delu marsikoga presenetila. Že po uvodni zmagi nad Francijo je bilo jasno, da je zelo blizu preboja med najboljših 16, kar je potrdila na tekmah z Angolo in Paragvajem, spodbudne predstave pa je navkljub porazoma prikazala tudi proti Romuniji in Španiji.

Pred letom dni zmaga Slovenk
Zdaj so na vrsti Švedinje. Njun zadnji medsebojni dvoboj na lanskem evropskem prvenstvu v Stockholmu se je končal s senzacionalno zmago izbrank slovenskega selektorja Uroša Bregarja s 25:23. Za Slovenijo je bila to prva zmaga na medsebojnih tekmah, predtem je izgubila oba kvalifikacijska dvoboja za evropsko prvenstvo v Srbiji 2012 - v Skövdeju z 20:27, v Velenju pa s 23:26.

"Cilj, ki smo si ga zadali pred odhodom v Nemčijo, smo izpolnili, zdaj pa nas čaka dvoboj s Švedsko, ki je v skupini B zasluženo osvojila prvo mesto. Če pogledamo naš prvi del zaključnega turnirja v celoti, potem lahko rečem, da sem zelo zadovoljen, saj smo igrali na visoki ravni z veliko dinamike, igralke pa so se zelo borile," je skupinski del ocenil Bregar.

Po uvodnem porazu Švedinje nanizale štiri zmage
Švedska je veliko pričakovala od lanskega evropskega prvenstva na domačih tleh, na koncu pa je propadla na celi črti in zasedla končno osmo mesto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji pa se je iz grde račke prelevila v laboda. V Bietigheim-Bissingenu je postopoma stopnjevala svojo pripravljenost, po uvodnem porazu proti Poljski je nato nanizala štiri zmage proti Madžarski, Češki, Argentini in Norveški. Po zadnji zmagi nad norveškimi sosedami, ki so v Nemčijo prišle kot absolutne favoritinje in branijo naslov iz Danske 2015, so se Švedinje izstrelile v rokometno orbito, nekateri pa jih celo uvrščajo v najožji krog kandidatk za kolajno.

Vse tekme osmine finala bodo v Leipzigu in Magdeburgu. V nedeljo se bodo pomerile Madžarska - Francija, Srbija - Črna gora (obe tekmi ob 17.30), Slovenija - Švedska in Nemčija - Danska (obe ob 20.30), v ponedeljek pa Romunija - Češka, Rusija - Južna Koreja (obe ob 17.30), Španija - Norveška in Japonska - Nizozemska (obe ob 20.30).

SVETOVNO PRVENSTVO 2018

OSMINA FINALA

Nedelja ob 20.30 (Leipzig):
ŠVEDSKA - SLOVENIJA
Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.

NEMČIJA - DANSKA

MADŽARSKA - FRANCIJA

SRBIJA - ČRNA GORA

Ponedeljek:
ROMUNIJA - ČEŠKA

JAPONSKA - NIZOZEMSKA

ŠPANIJA - NORVEŠKA

RUSIJA - JUŽNA KOREJA

Slovenke pred izločilnim bojem: Moramo dvigniti našo obrambo
Slovenke še niso rekle zadnje besede