Slovenke so se vrnile na evropsko prizorišče. Foto: Reuters
Slovenke so se vrnile na evropsko prizorišče. Foto: Reuters
Prva strelka Slovenije je bila Barbara Lazović z osmimi zadetki. Foto: Aleš Fevžer
Slovenske rokometašice potujejo na EP

Slovenke so po razpletu drugih kvalifikacijskih tekem vedele, da jim nastop na evropskem prvenstvu lahko prepreči le poraz z več kot desetimi goli razlike.
Črnogorke so ob polčasu vodile za dva gola in na koncu slavile z enako razliko ter osvojile prvo mesto v skupini. Druga je bila Hrvaška, Slovenija pa je imela najboljši izkupiček od tretjeuvrščenih ekip.

Slovenija se je na evropsko prvenstvo znova uvrstila po šestih letih. Prvenstvo stare celine bo od 4. do 18. decembra na Švedskem. Tam bodo ob domači ekipi in Sloveniji igrale še Norveška, ki bo branila naslov evropskih prvakinj, Romunija, Srbija, Češka, Nizozemska, Španija, Črna gora, Hrvaška, Poljska, Madžarska, Rusija, Danska, Francija in Nemčija.

Slovenke proti četrti ekipi s prejšnjega evropskega prvenstva niti v enem trenutku niso zaostajale z več kot štirimi zadetki.

Z golom Tamare Mavsar so slovenske rokometašice povedle z 1:0, v 11. minuti pa so domače rokometašice prvič na tekmi prišle do treh golov prednosti (7:4). Slovenska obramba ni bila tako čvrsta kot na tekmi proti Hrvaški, na kateri so si Slovenke z zmago odprle vrata na letošnje evropsko prvenstvo. Z vstopom Sergeje Stefanišin so se gostujoče rokometašice popravile tudi v tem elementu igre in z golom Ane Gros so v 23. minuti izid izenačile na 10:10. Nato so imele dva napada za drugo vodstvo na tekmi, a so obakrat izgubile žogo v napadu. Kazen je hitro sledila, domača ekipa pa je na odmor odšla z dvema goloma prednosti.

Drugi polčas se za slovensko ekipo ni začel najbolje, saj je Milena Raičević s sedmih metrov vodstvo Črnogork povečala na 15:11. Bregarjeve izbranke so se z zaporednima goloma vrnile v igro, ko pa je v 48. minuti Tamara Mavsar izkoristila sedemmetrovko in se je Slovenija domačinkam približala na gol zaostanka (19:20), je bilo bolj ali manj jasno, da bo Slovenija znova zaigrala med najboljšimi evropskimi reprezentancami.

6. krog:
ČRNA GORA - SLOVENIJA
24:22 (13:11)

Črna gora: Radičević 5, Bulatović 2, Jauković 2, Ramusović 1, Mehmedović 3, Raičević 11 (4).

Slovenija: Krhlikar 3, Gros 1, Kranjc 1, Jeriček 3, Mavsar 2 (1), Lazović 8, Irman 3, Petrinja 1.

HRVAŠKA - MAKEDONIJA
35:19 (17:7)

Vrstni red: Črna Gora 10, Hrvaška 8, Slovenija 6, Makedonija brez točk.

Slovenske rokometašice potujejo na EP