Vid Kavtičnik je nazadnje igral na velikem tekmovanju na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, kjer je Slovenija osvojila 11. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Vid Kavtičnik je nazadnje igral na velikem tekmovanju na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, kjer je Slovenija osvojila 11. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Vid Kavtičnik
Kavtičnik je blestel na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2004, ko je bil pri 19. letih med najzaslužnejšimi za srebrno medaljo. Foto: EPA
Vid Kavtičnik
Poškodovano koleno je vzdržalo vse napore. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Rokometaši po turnirju na Danskem

28-letni Velenjčan si je marca lani strgal križne vezi, po poškodbi pa je nato okreval osem mesecev. Na igrišče se je vrnil šele pred nekaj tedni. Selektor Boris Denič ga je poklical na reprezentančne priprave, vendar zaradi daljše odsotnosti Kavtičnik ni bil predviden za odhod na svetovno prvenstvo. Po poškodbi Davida Miklavčiča pa je vozovnica za Španijo pripadla njemu.


Smola Davida Miklavčiča vam je omogočila odhod na svetovno prvenstvo. Kako doživljate dogajanje zadnjih 14 dni, ko se spet pripravljate za veliko tekmovanje?
Dogovorjeno je bilo, da po težki poškodbi kolena na prvenstvo ne odpotujem. Potem je Davida doletela neugodna poškodba. Želim mu čimprejšnje okrevanje in hitro vrnitev na igrišča. Sam se na treningu počutim dobro, zato pričakujem, da bom oddelal tisto, kar igralci pričakujejo od mene.

Kaj je po vašem mnenju pokazal turnir na Danskem, ki ga je Slovenija končala na 2. mestu? Kje morate še največ postoriti?
Odigrali smo tri tekme proti različnim rokometnim šolam. To nas čaka tudi na svetovnem prvenstvu. Dobro smo odreagirali, le na zadnji tekmi proti Danski smo naredili nekaj preveč tehničnih napak. To je bila tudi posledica utrujenosti. Vsekakor imamo še dva, tri dni, da to popravimo.

Na igrišča ste se vrnili pred nekaj tedni po osemmesečni odsotnosti zaradi strganih vezi. Za koliko minut ste pripravljeni?
Tega ne vem. Na Danskem sem igral dvakrat po 15 minut, kar je zame zelo dobra minutaža. Vsekakor pa upam, da bom na prvenstvu rastel, da se bo forma dvigala in da bom seveda igral še kaj več.

Verjetno sta se s selektorjem Deničem kar temeljito pogovorila. Kaj pričakuje od vas?
Pričakuje, tako kot vedno, da bom pravi, ko bo to potrebno. Upam, da bom tega zmožen tako kot pred poškodbo.

Vaši soigralci in tudi selektor ne skrivajo visokih ambicij na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Kakšen je po vašem mnenju domet te reprezentance?
Lani je Slovenija presenetila na evropskem prvenstvu, ne samo z uvrstitvijo, ampak tudi z igro. Vedela je, kaj želi. Upam, da bomo to letos nadgradili in zmagovali tekme, ki bodo zares pomembne. Naredili bomo vse za dobro uvrstitev.

Ste sposobni osvojiti prvo mesto v skupini, s čimer bi se v osmini finala pomerili z lažjim nasprotnikom?
Mi smo lahko prvi, lahko pa smo tudi peti ali zadnji. Tega se zavedamo, odločale bodo malenkosti, vsekakor pa je treba biti 100-odstoten. Verjamem, da smo lahko prvi ali drugi v skupini, s čimer bi si odprli vrata za naprej.

Francozi, tudi olimpijski prvaki iz Londona, branijo naslov. Bi znova stavili na njih?
Resda so osvojili olimpijski naslov, a Francozi so padli v igri. Niso več ista reprezentanca kot pred tremi leti. Ne bom prehitro dejal, da niso favoriti, saj znajo zmagovati odločilne tekme. Tu so še Danci, Hrvati in upam, da tudi Slovenci.

Ne moreva mimo afere Montpellier, v kateri ste bili zaslišani tudi vi. Kako ste jo doživljali in kako je zdaj v klubu, so se strasti umirile?
Jaz se s tem ne obremenjujem in se nikoli nisem. Nisem se ukvarjal s tem, moja prioriteta je bila noga, ne pa druge stvari. Zdaj je na sporedu svetovno prvenstvo in moja forma, tako da tega ne želim komentirati.

Koliko časa vas še veže pogodba v Montpellierju?
Do leta 2016. Upam, da jo bom oddelal do konca. Seveda, če ne bo kakšne boljše ponudbe.

Letos boste očitno težko ubranili naslov, saj je Pariz zelo močan.
Šest točk je pred nami. Zaradi afere smo izgubljali te točke. Bomo videli. Če Pariz ne bo delal napak, je, bojim se, prvenstvo že odločeno.

V naslednji sezoni se bo kolonija Slovencev v Montpellierju povečala za Mateja Gabra in Jureta Dolenca.
Veselim se prihoda Gabra in Dolenca. Sta odlična mlada igralca, ki trdo delata in verjamem, da jima bo tudi v Montpellierju uspelo. S prestopom sta naredila potreben preskok v karieri.

Rokometaši po turnirju na Danskem