Francija, ki je v polfinalu premagala Slovenijo, je na koncu opravila še z Norveško in ubranila naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Francija, ki je v polfinalu premagala Slovenijo, je na koncu opravila še z Norveško in ubranila naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Vincent Gerard
Norveška je vodila za tri gole (nazadnje 13:16), potem pa je Vincent Gerard ubranil nekaj norveških strelov in Francija je do polčasa že vodila (18:17). Foto: Reuters
Karabatić naslov proslavljal s svojim sinom
Francozi z nizom 5:1 napovedali pohod na zlato

Izjemna francoska generacija je naredila tisto, kar so vsi pričakovali: brez izgubljene tekme (devet tekem, devet zmag) je ubranila naslov svetovnih prvakov in po spodrsljaju na olimpijskih igrah v Riu (v finalu so bili boljši Danci) spet pokazala, kdo je gospodar rokometnega parketa.

Norveška se je v prvem polčasu odlično upirala in nekajkrat povedla za tri gole, ko pa se je francoski stroj ogrel na polne obrate in je tudi izjemni vratar Vincent Gerard zaklenil vrata, Norveška ni mogla slediti francoskemu ritmu.

V 37. minuti je francoska prednost dosegla pet golov (23:18), Norvežani pa so se uspeli le enkrat (25:22) približati na tri gole zaostanka. Kapetan Nikola Karabatić, najboljši igralec (MVP) turnirja, je bil s šestimi zadetki prvi strelec Francije, Kent Robin Tonnesen pa je za Norvežane, ki so na prvenstvu nastopili s povabilom organizatorja, zadel petkrat.

"Norvežani so igrali odlično. Pred odmorom smo se vrnili v igro in jim na začetku drugega polčasa vsilili svoj ritem, naredili razliko in zaigrali odločneje. Do konca smo nadzorovali potek tekme," je povedal Valentin Porte.

SP v rokometu, finale:
FRANCIJA - Norveška 33:26 (18:17)
Karabatić 6, Mahe, Guigou in Porte po 5, Remili 4, Sorhaindo 3, Narcisse in Fabregas po 2, Abalo 1; Tonnesen 5, Hansen, Björnsen in Myrhol po 4, Tangen 3, Jondal 2, Sagosen, Gullerud, O'Sullivan in Johannesen po 1.

Sedemmetrovke: 5/7; 0/0
Izključitve: 2 min; 4 min
15.600 gledalcev.

Tekma za 3. mesto:
SLOVENIJA - Hrvaška 31:30 (13:18)
Bezjak, Cingesar in Marguč po 4; Cindrić 7, Štrlek 6.


Idealna postava SP-ja v Franciji:
- vratar: Vincent Gerard (Francija)
- levo krilo: Jerry Tollbring (Švedska)
- levi zunanji: Sander Sagosen (Norveška)
- srednji zunanji: Domagoj Duvnjak (Hrvaška)
- desni zunanji: Nedim Remili (Francija)
- desno krilo: Kristian Bjornsen (Norveška)
- krožni napadalec: Bjarte Myrhol (Norveška).

Najboljši strelec SP-ja:
Kiril Lazarov (Makedonija), 50 golov.

Slovenski strelci:
Gašper Marguč 38
Blaž Janc 30
Jure Dolenec 24
Borut Mačkovšek 24
Darko Cingesar 24
Marko Bezjak 23

Karabatić naslov proslavljal s svojim sinom
Francozi z nizom 5:1 napovedali pohod na zlato