Veliko razočaranje med hrvaškimi rokometaši, ki so v dveh dneh doživeli dva huda poraza. Foto: Reuters
Veliko razočaranje med hrvaškimi rokometaši, ki so v dveh dneh doživeli dva huda poraza. Foto: Reuters
Željko Babić
Največ kritik je usmerjenih proti selektorju Željku Babiću. Foto: EPA
Zadnjih 10 minut tekme Slovenija - Hrvaška

Hrvaška rokometna reprezentanca je ena najuspešnejših. Na velikih tekmovanjih so kavboji osvojili že 13 medalj, postali so tudi svetovni in olimpijski prvaki. Na svetovnih prvenstvih imajo pet medalj, zadnjo so osvojili pred štirimi leti v Barceloni, ko so v boju za bron premagali prav Slovenijo. Po 40 minutah tekme za tretje mesto, ko so vodili za osem, so bili v Parizu na dobri poti k ubranitvi odličja, toda Slovenci so se prebudili in v velikem slogu preobrnili rezultat.

V studiu sta bila na hrvaški televiziji RTL strokovna komentatorja, nekdaj odlična krilna igralca, Mirza Džomba in Goran Šprem povsem osupla. "Ne vem, kaj bi lahko rekel. Sem popolnoma pretresen. V zadnjih 15 minutah so Slovenci naredili 12:4. Ni to tekma v skupini, ki ne šteje nič. Dobesedno sem v šoku. To je res veliko razočaranje. V moji karieri smo izgubili polfinale in tekmo za tretje mesto, vendar izgubiti tako tekmo, ki je že tako rekoč dobljena … Po tisti petkovi smoli v polfinalu … Mislim, da smo imeli v zadnjih desetih minutah tri resne strele. Že med polčasom smo si rekli, da je konec in da tega ne moremo izgubiti. Nimam besed," je povedal Šprem.

"Izgubili brez sproženega strela"
Njegov nekdanji soigralec Džomba je dodal: "Neverjetno. Vrnilo se nam je, kar smo dobili na Poljskem. Izgubili smo brez sproženega naboja. Nihče ničesar ne razume, ne mi, ne igralci, ne selektor, ne javnost. Ne, da smo padli v črno luknjo, dobesedno smo ugasnili. Osem razlike, kdo lahko to zapravi? Oni so samo igrali, mi pa smo jim vse dali. Prvi polčas smo igrali dobro, bili smo samozavestni in tako smo tudi igrali. Česa takega še nisem videl."

Preobrat je povsem pretresel hrvaško javnost, ki je ostre besede namenila predvsem selektorju Željku Babiću, za katerega so enotni, da mora zapustiti klop, oditi pa mora tudi koordinator reprezentance in eden najboljših rokometašev vseh časov Ivano Balić. Sportske novosti so zapisale: "Takega poraza še ne! Zakockali osem golov prednosti in poklonili Slovencem bron. Šok na klopi, igralci v solzah …" Na 24sata so novico pospremili z naslovom: "Šok v Parizu: Kavboji imeli bron v žepu, a so izginili".

"V vseh skupinskih športih le razočaranja"
Na Indexu so celo zapisali, da je poraz "propad hrvaškega športa". V enem prispevku so zbrali tudi številne komentarje bralcev, ki so v večini povsem izgubili potrpljenje in za poraz okrivili Babića: "Babiću bi morali prepovedati vstop na Hrvaško, ne vzame minute odmora in drži v igri Duvnjaka, ki ne more več hoditi" in "Babić nima pojma, izgubil je dobljeno tekmo, ne glede na to, kako utrujen si, take tekme ne smeš izgubiti".

"Postali smo narod poražencev v vseh skupinskih športih. Nogomet, košarka, rokomet, vaterpolo … Vse sama razočaranja in debakli," je med drugim pisalo. Nekateri so se spraševali, zakaj njihovo reprezentanco ne vodi slovenski selektor Veselin Vujović, nekdanji trener Zagreba: "Če bi bili bolj pametni in ne bi šteli krvnih celic, bi vzeli Vujovića in bi bili v finalu." "Šli smo po zlato, nato srebro, nazadnje po bron, dobili pa nič. Te tekme ni zmagala Slovenija, ampak jo je izgubila Hrvaška. Nismo kavboji, postali smo indijanci," so bile ene izmed kritik.

Zadnjih 10 minut tekme Slovenija - Hrvaška