Slovenski rokometaši so se pobrali po visokem porazu s Španijo in se še na tretjem svetovnem prvenstvu zapored prebili med osem najboljših na svetu, med elito, kar kaže na veliko kakovost. Tem dosežkom so lani dodali še šesto mesto na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši so se pobrali po visokem porazu s Španijo in se še na tretjem svetovnem prvenstvu zapored prebili med osem najboljših na svetu, med elito, kar kaže na veliko kakovost. Tem dosežkom so lani dodali še šesto mesto na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Darko Cingesar
Za igralca tekme je bil razglašen Darko Cingesar, ki je garal v obrambi, ob tem pa zabil še šest golov iz prav toliko poskusov. Foto: EPA
Jure Dolenec
Jure Dolenec je vse štiri gole dosegel v prvem polčasu. Foto: EPA
Borut Mačkovšek in Matej Gaber
Borut Mačkovšek in Matej Gaber skupaj ustavljata 207 cm visokega Azata Valiulina. Foto: Reuters
Rusija
Slovenci so dobili bitko z Rusi, ki jim je v drugem polčasu pošla sapa. Foto: Reuters
Nikola Karabatić
Francozi (na fotografiji Nikola Karabatić) so pred rekordnimi 28.000 gledalci v Lillu izločili Islandce. Foto: EPA
Slovenski rokometaši med osem na svetu
Analiza tekme Slovenija – Rusija

Slovenci so prvi polčas odigrali nekoliko slabše, premehko, očitno nervozno, tako da so Rusi ob glavnem odmoru vodili s 15:13.

Nadaljevanje je prineslo boljši, odločnejši obraz Slovenije, ki je hitro izničila zaostanek, nato pa s serijo 6:1 v 42. minuti ušla na 23:18. Odpor Rusije je bil (presenetljivo) zlomljen, Slovenci so tekmo mirno pripeljali do konca.

Za igralca tekme je bil razglašen Darko Cingesar, ki je dosegel šest golov iz prav toliko poskusov.

Slovenci se bodo v četrtfinalu, ki bo v torek, pomerili z zmagovalcem dvoboja med Nemčijo in Katarjem.

Rusija povedla s 5:3
Slovenija je tekmo začela v postavi Miha Zarabec, Jure Dolenec, Gašper Marguč, Matej Gaber, Borut Mačkovšek, Darko Cingesar in Matevž Skok. Rusi so trikrat povedli, Slovenci pa so po drugem golu Cingesarja izenačili na 3:3. Rusi so vse uvodne zadetke dosegli z zunanjih položajev. Ko je zabil še Danil Šiškarev s krila, je semafor v 8. minuti kazal +2 za Ruse. Na slovensko srečo je malo pozneje Cingesar s krila znižal na 5:4.

Prvo slovensko vodstvo v 16. minuti
V 12. minuti je Mačkovšek v protinapadu izenačil na 7:7, a je na drugi strani razpoloženi Sergej Šelmenko s tretjim golom znova poskrbel za rusko vodstvo. Sledili sta dve ruski izključitvi, kar so Slovenci izkoristili. Dolenec in Marguč sta v 16. minuti s sedemmetrovk poskrbela za prvo slovensko vodstvo (9:8). Malo pozneje je Gaber zapravil "zicer" za +2.

Rusi kaznovali slovenske napake
Kar ni uspelo Gabru, je v 20. minuti Dolencu, ki je ob prednosti igralca več zadel za 11:9. Sledila sta dva zapravljena napada (Vid Poteko je zastreljal "zicer"), kar so Rusi kaznovali in v 23. minuti po protinapadu Gleba Kalaraša izenačili na 11:11. Selektor Veselin Vujović je vzel minuto odmora.

Polčas 15:13 za Rusijo
Po njej je debitant Jan Grebenc zadel za 12:11 in si prislužil Vujovićevo pohvalo. Črnogorski strokovnjak pa je bil že nekaj minut pozneje slabše volje. Po zapravljenih slovenskih napadih je Rusija v predzadnji minuti ušla na 15:13, kar je bil tudi izid polčasa. Slovenci so imeli veliko težav pri prebijanju visoke ruske obrambe, "tepli" pa so jih tudi vsaj trije zgrešeni "zicerji". Dolenec je dosegel štiri gole.

Cingesar, Kavtičnik in Janc zadevali za preobrat
Drugi del je Slovenija začela v postavi Blaž Janc, Cingesar, Gaber, Vid Kavtičnik, Grebenc, Marko Bezjak in Skok v vratih. Slovenci so ga odprli dobro, saj je Gaber znižal na 15:14, Grebenc v 35. minuti izenačil na 16:16, Cingesar pa v 37. minuti poskrbel za vodstvo z 18:17. Isti igralec je v 40. minuti spretno "ukradel" žogo in povišal na 20:18. Ruski selektor Dmitri Torgovanov je moral vzeti minuto odmora. Po njej je Janc zabil za 21:18. Ko je Janc po obrambi Skoka uspešno zaključil še protinapad, je semafor kazal 22:18. A to še ni bilo vse. Janc je malo pozneje povišal na 23:18.

Slovenci ušli na +6
Ruska ladja se je začela potapljati, Slovenci pa so postajali vse samozavestnejši. Rusom so začeli popuščati živci, tako da so pri 24:20 zaradi prekrška in ugovarjanja dobili štiri minute kazni. Marguč je povišal na +5, Cingesar pa s svojim šestim golom v 48. minuti na +6 (26:20). Torgovanov je moral spet vzeti minuto odmora. Ta ni pomagala, saj so Slovenci s skoncentrirano in odločno igro tako v obrambi, kjer se je razigral Skok, kot v napadu držali lepo prednost 5-6 golov. Že nekaj minut pred koncem je postalo jasno, da v četrtfinale zasluženo potuje Slovenija.

Norveška izločila Makedonijo; Brazilci namučili Špance
Kot prva si je četrtfinale zagotovila Norveška, ki je v drugem polčasu zlomila odpor Makedonije za zmago s 34:24. Nepričakovano težko delo so imeli Španci, ki so se mučili z Brazilci, na koncu pa zmagali z 28:27. Odločilni gol je na začetku zadnje minute dosegel Alex Dušebajev.


Francozi zmagali pred 28.000 gledalci v Lillu
Gostiteljica Francija je z 31:25 ugnala Islandijo. Francozi so slavili pred 28.000 gledalci na stadionu Pierre Mauroy v Lillu. Gre za rekord na svetovnih prvenstvih, ne pa absolutni. Poleti 2014 si je namreč tekmo nemške Bundeslige med ekipama Rhein Neckar Löwen in HSV Hamburg na nogometnem stadionu v Frankfurtu ogledalo kar 44.189 gledalcev.

25. SVETOVNO PRVENSTVO

OSMINA FINALA

Pariz:
SLOVENIJA - Rusija 32:26 (13:15)

Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 5 (5), Kavtičnik 3, Janc 3, Dolenec 4 (1), Cingesar 6, Poteko, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec, Mačkovšek 4.

Rusija: Bogdanov, Pavlenko, Kirijev, Kiselev, Šiškarev 5, Kovalev 1 (1), Škurinski, Černoivanov 1, Dereven 5, Čipurin, Kalaraš 3, Šelmenko 4, Dibirov 3, Soroka, Valiulin 1, Žitnikov 3.

Sedemmetrovke: 6/6; 1/1

Izključitve: 4 min; 14 min
RK: Kalaraš 54./Rusija


Albertville:
NORVEŠKA - Makedonija 34:24 (12:10)
Jondal in Tangen po 6; K. Lazarov 6.

Lille:
FRANCIJA - Islandija 31:25 (14:13)
Guigou 6, Fabregas in Remili 5; Karason 7, Gudmundsson 4.

Montpellier:
Brazilija - ŠPANIJA 27:28 (18:16)
Silva 7; Canellas in Dušebajev po 5.

Nedelja ob 16.00 (Albertville):
DANSKA - MADŽARSKA

Ob 16.00 (Lille):
BELORUSIJA - ŠVEDSKA

Ob 18.00 (Pariz):

NEMČIJA - KATAR

Ob 20.45 (Montpellier):
EGIPT - HRVAŠKA

Slovenski rokometaši med osem na svetu
Analiza tekme Slovenija – Rusija