Slovenski rokometaši se po aprilski uvrstitvi na olimpijske igre veselijo preboja na še eno veliko tekmovanje - svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2017 v Franciji. Foto: Twitter RZS
Slovenski rokometaši se po aprilski uvrstitvi na olimpijske igre veselijo preboja na še eno veliko tekmovanje - svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2017 v Franciji. Foto: Twitter RZS
Dean Bombač
Dean Bombač je bil z osmimi goli prvi strelec tekme. "Za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2017 je zaslužna cela ekipa! Tekme nismo začeli, kot smo si želeli, obramba ni stekla kot v Celju, mučili smo se v igri 1:1 in nismo se postavljali dovolj gosto. Kljub vsemu je na koncu uspelo, zdržali smo pritisk in zasluženo napisali nov uspeh slovenskega rokometa," je dejal Bombač. Foto: BoBo
Matej Gaber
Matej Gaber se je znova dobro boril na črti. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši gredo na SP v Franciji
Zadnjih pet minut tekme Norveška - Slovenija

Slovenija je na koncu brez težav ubranila naskok šestih golov iz obračuna v Zlatorogu, ki se je v soboto končal s 24:18.

Kljub skupnemu uspehu je v Stavangerju nekajkrat postalo nekoliko vroče, saj je Norveška povedla s petimi goli, nazadnje pri 29:24 v 57. minuti. A sledila sta dva zaporedna gola Marka Bezjaka za miren konec tekme.

Poleg Bezjaka sta bila za slovensko uvrstitev v Francijo najzaslužnejša prvi strelec Dean Bombač, ki je dosegel osem golov, in vratar Urban Lesjak.

Žreb skupin za januarsko svetovno prvenstvo bo 24. junija.

Vujović moral hitro vzeti minuto odmora
Norvežani so odprli tekmo z golom Kenta Robina Tönnesena, za Slovence pa je v 4. minuti izid poravnal Miha Zarabec s sedemmetrovke. Se je pa v akciji pred tem (lažje) poškodoval Blaž Janc, ki ga je zamenjal Vid Kavtičnik. Norvežani so v 10. minuti ob igralcu več povedli s 5:3, a je nato lepo zadel Jure Dolenec. Slovenci so imeli v napadu precej težav, kar so domači znali kaznovati. Magnus Jöndal je tako iz protinapada v 13. minuti povišal na 7:4, tako da je selektor Veselin Vujović vzel minuto odmora. Po njej je Dolenec znižal na 7:5.

Tönnesen zadel za 13:8, Slovenci so se vrnili
A temu je sledila še druga zaporedna izključitev Deana Bombača. Primorec je po vrnitvi na igrišče zabil za 8:6, malo pozneje pa je najbolj razpoložen igralec pri Slovencih Dolenec znižal na 9:7. Slovenija je imela tako v obrambi kot tudi v napadu precej težav, tako da so Norvežani v 23. minuti po sedemmetrovki Tönnesena ušli na 13:8, hkrati pa je bil izključen še Blaž Blagotinšek. Postalo je nekoliko vroče, a sta za "lažje dihanje" z zadetkoma poskrbela Bombač in Simon Razgor. Ko je Razgor zadel še drugič zapored, je semafor v 26. minuti kazal za Slovence "znosnih" 13:11. Enaka razlika je bila tudi ob polčasu (15:13).

Bombač zabijal v pravem trenutku
Na začetku drugega polčasa je na igrišče prvič stopil tudi kapetan Zorman. Po dobrih petih minutah nadaljevanja je semafor kazal 17:16, potem ko je zadel Razgor, ki pa je bil takoj zatem izključen na drugi strani. Sledilo je nekaj slabih slovenskih minut, pri igralcih je bila po dolgi sezoni vidna utrujenost, tako da so Norvežani kaznovali zapravljene slovenske napade za vodstvo z 21:17 v 41. minuti. V 45. minuti je bil pri vodstvu Norvežanov s 23:19 izključen Vid Poteko. A Slovenci so ob igralcu manj vzdržali, nato pa je Bombač s svojim sedmim golom znižal za 23:20.

Pri 26:21 postalo vroče, a so Slovenci ohranili hladne glave
In ko je po obrambi Lesjaka Bombač izsilil izključitev, Janc pa zabil za 23:21, je v 50. minuti že zadišalo po Franciji. Toda dve minuti pozneje so Norvežani spet ušli na +4 (25:21), Vujović je moral vzeti minuto odmora. Ni pomagala. Kristian Björnsen je po zapravljenem napadu Bombača v 53. minuti zadel za 26:21. Obetala se je dramatična končnica.

Bezjak in Lesjak zatrla apetite Norvežanov
Po zadetku Bezjaka se je dihalo malo lažje (26:22), Lesjak je ubranil projektil še Hansena, na drugi strani pa je Bombač z osmim golom znižal na 26:23, kar je pomenilo, da ima Slovenija pred zadnjimi petimi minutami štiri zadetke prednosti. A Norvežani se niso predali. V 57. minuti so spet ušli na +5 (29:24). Znova je postalo napeto, na slovensko srečo pa sta sledili obrambi Lesjaka in dva zaporedna gola Bezjaka za zasluženo pot v Francijo (29:26).

Vujović: Videli bomo, kje so naše meje
"Že od samega začetka sem verjel v uspeh, pa čeprav je proti nam igrala četrta ekipa z zadnjega EP-ja, saj imamo tudi mi ekipo, ki je v vzponu. Naša tekma je bila tekma v Celju, tukaj smo imeli nekaj padcev, a nadzirali smo položaj in se zasluženo uvrstili na SP. Norvežani so bili mrtva ekipa, tudi če bi povedli za šest golov, bi jih na koncu ujeli. Mislim, da smo dobra in resna ekipa, ki ima kontinuiteto. Imamo olimpijski turnir, imamo svetovno prvenstvo, naredili smo tudi majhno menjavo generacije in videli bomo, kje so naš meje,"
je po tekmi povedal selektor Vujović.

Slovenci gredo zdaj na zaslužen počitek, ki pa ne bo dolg, saj se bodo že na začetku julija zbrali na pripravah za olimpijske igre.

ROKOMET (M)
KVALIFIKACIJE ZA SP - FRANCIJA 2017
POVRATNA TEKMA, Stavanger
Norveška - SLOVENIJA 29:27 (15:13)

Norveška: Barthold, Sagosen 3, Kristensen, Hykkerud, Myrhol 4, Överby, Erevik, Rambo, Tönnesen 5 (3), Joendal 3, Björnsen 5, Sörheim, O'Sullivan, Johannessen 3, Bergerud, Hansen 6.

Slovenija: Blagotinšek, Henigman, Janc 3, Dolenec 3, Škof, Kavtičnik 1, Skube 1, Poteko, Miklavčič 1, Gaber, Bezjak 3, Razgor 6, Zarabec 1 (1), Bombač 8 (3), Zorman, Lesjak.

Sedemmetrovke: 3/3; Slovenija 4/5

Izključitve: 8 min; 12 min


Prva tekma (Celje):
SLOVENIJA - NORVEŠKA 24:18 (10:8)

Svetovno prvenstvo bo med 11. in 29. januarjem 2017 v Franciji.

Slovenski rokometaši gredo na SP v Franciji
Zadnjih pet minut tekme Norveška - Slovenija