Slovenska rokometna reprezentanca za svetovno prvenstvo v Franciji. Slovenci bi morali brez večjih težav napredovati v osmino finala, nato pa sledi tekma, na kateri ni več
Slovenska rokometna reprezentanca za svetovno prvenstvo v Franciji. Slovenci bi morali brez večjih težav napredovati v osmino finala, nato pa sledi tekma, na kateri ni več "popravnega izpita". Slovenci se križajo s skupino A, v kateri so Francija, Poljska, Rusija, Brazilija, Norveška in Japonska. Slovenci so bili pred dvema letoma v Katarju osmi, pred štirimi leti v Španiji pa četrti. Foto: RZS
Slovenija
Rokometaši so se pred četrtkovim odhodom v Francijo predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani, kjer je predsednik RZS-ja Franjo Bobinac s predsednikom uprave največje slovenske banke Blažem Brodnjakom podpisal pogodbo o "sodelovanju" do olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu. Tam bo Slovenija po besedah Bobinca "napadla medaljo". Foto: BoBo
Veselin Vujović in Jure Dolenec
Selektor Veselin Vujović, Jure Dolenec, v ozadju pa Borut Mačkovšek in Matevž Skok. Foto: BoBo
Vujović: Vsi, ki nas želijo premagati, bodo izkrvaveli

S spiska 19 sta kot zadnja odpadla Jan Grebenc in David Razgor. Na položaju levega zunanjega, na katerem igra Grebenc, sta prednost dobila Borut Mačkovšek in Nik Henigman, medtem ko se je na položaju organizatorja igre, kjer igra Razgor, Vujović odločil za Marka Bezjaka in Miho Zarabca. Novinca na velikih tekmovanjih sta Urh Kastelic in Tilen Kodrin, ki je dobil prednost pred Razgorjem na levem krilu.

Tokrat brez Zormana, Škofa in Bombača
Že prej je bilo jasno, da v Franciji ne bo dolgoletnih reprezentantov Uroša Zormana, Gorazda Škofa in Deana Bombača. "Veterana" Zorman in Škof se pripravljata na reprezentančno upokojitev, uradno naj bi se poslovila junija na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo proti Portugalski. Bombač pa po poškodbi reber še ni pripravljen za naporen ritem svetovnega prvenstva. Dirigentska palica slovenske igre bo tako v rokah Bezjaka in Zarabca.

Vujović: Četrtfinale bi bil sijajen izid
"Ne vem, kako bo odreagirala pomlajena reprezentanca, zato so cilji morda nekoliko nejasni. Vsekakor je cilj, da še naprej uveljavljamo oziroma igramo kakovosten rokomet. Izid med osem bi bil sijajen. A če pridemo med osem, bi si sam kot selektor želel priti v polfinale. Če bomo že tam, pa si želim prvo mesto. Tako razmišljam jaz kot selektor. Skratka, iti moramo tekmo za tekmo. A uvrstitev med osem bi bil kar realen izid. Vlagamo v mladost, ki se vedno izkaže za dobro, zato sem prepričan, da bo ta mlada ekipa še bolje igrala čez šest mesecev, nato čez eno leto, čez dve in tako dalje," pravi selektor Vujović, ki je pojasnil, da bo "Zorman prišel iz Kielc, če ga bo Slovenija potrebovala". Med prvenstvom lahko vsaka reprezentanca napravi še dve menjavi. A Vujović upa, da ne bosta potrebni, saj bi to pomenilo, da se je "bodisi kdo poškodoval bodisi kdo igra slabo".

O slovesu Zormana in Škofa je črnogorski strokovnjak še pojasnil, da je prepričan, da bo zveza poskrbela "za dostojno slovo obeh od reprezentance, ker sta si to po človeški in športni plati zaslužila".

Kavtičnik: Naredili bomo vse, da razveselimo ljudi v Sloveniji
Slovenski kapetan v Franciji bo Vid Kavtičnik, ki je to vlogo prevzel od Zormana. "Lep pozdrav v imenu ekipe. Hvala vsem za lepe želje in motivacijske besede. Gre za nekako prelomno prvenstvo, saj ne bo Škofa in Zormana, ki sta nosila ekipo. Zato pa bodo priložnost oziroma vidnejšo vlogo dobili mladi igralci. Motivacije vsekakor ne manjka. Smo pozitivno naravnani. Naredili bomo vse za uspeh in upam, da bomo razveselili vse v Sloveniji," je odločen Kavtičnik.

Bezjak: Ne bom se ustrašil vloge
Veliko bremena v Franciji bo na ramenih Bezjaka, sicer člana Magdeburga, ki bo ob Zarabcu organiziral slovenski napad. "Pri 30 letih imam izkušenj dovolj. Ne bom se ustrašil te vloge. Mislim, da bomo pokazali en dober rokomet. Kogar ni, brez tistega se mora. Nima se smisla ozirati nazaj. S tem, kar imamo, moramo dokazati, da smo vredni zaupanja. Skupina ni lahka. Makedonci, Tunizijci, Islandci so vse dobre reprezentance, Španci pa verjetno prvi favoriti. Moramo iti tekmo za tekmo, poskusiti vsako zmagati, nato pa priti v osmino finala s čim boljšega položaja, prvega ali drugega mesta, ki ti prinaša nekoliko lažjega nasprotnika v osmini finala. Videli smo v Španiji (leta 2013, op. a.), kako pomemben je prvi del," razmišlja Prlek, Ormožan v slovenski reprezentanci.

Marguč: Za desno krilo se ni bati
"Letos so priprave nekoliko krajše, a tisto, kar smo imeli, smo oddelali dobro. Na tekmah proti Franciji bomo videli, kaj nam še manjka. To bomo nato izpilili do prvenstva. Skupina je za nas v redu. Lahko premagaš vsakogar, lahko pa tudi izgubiš z vsakomer. Vse je odprto. Napredovanje si moramo zagotoviti, to kakovost imamo, potem pa je vse odvisno od nasprotnika. V bojih na izločanje je mogoče vse," pa je ocenil Gašper Marguč, ki si bo na desnem krilu delil minutažo z Blažem Jancem: "Zagotovo sva si konkurenta. A imava korekten odnos, dobro se razumeva. Na pripravljalnih tekmah igrava pol-pol, na prvenstvu pa bo selektor določil minutažo. Trenutno sva oba v dobri formi, tako da za desno krilo se ni bati."

Dve tekmi s Francozi
Slovenija se bo proti Franciji odpravila že v četrtek (5.) zjutraj, saj jo v petek (6.) v Toulousu čaka pripravljalna tekma z domačo reprezentanco. Slovenci bodo nato v nedeljo (8.) v Montpellieru odigrali še eno tekmo s Francozi, ki bodo nekaj dni pozneje, 11. januarja, proti Braziliji odigrali uvodno tekmo 25. svetovnega prvenstva.

Za uvod 12. januarja proti Angoli
Slovenija bo skupinski del odigrala v Metzu, kjer se bo pomerila z Angolo (12. 1.), Islandijo (14. 1.), Makedonijo (16. 1.), Tunizijo (17. 1.) in Španijo (19. 1.). V osmino finala se bodo uvrstile štiri najboljše reprezentance.

SLOVENSKA REPREZENTANCA

Vratarji:
Urh Kastelic (Maribor Branik), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško), Matevž Skok (Zagreb);

Krilni igralci: Darko Cingesar (Zagreb), Blaž Janc (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem), Tilen Kodrin (Celje PL);

Zunanji igralci: Marko Bezjak (Magdeburg), Vid Kavtičnik, Jure Dolenec (oba Montpellier), Nik Henigman (Riko Ribnica), Borut Mačkovšek, Miha Zarabec (Celje Pivovarna Laško), David Miklavčič (Zagreb);

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško).

Aleš Vozel, @vozela1

Vujović: Vsi, ki nas želijo premagati, bodo izkrvaveli