David Špiler utegne izpustiti tekmo proti Portugalski. Foto: MMC RTV SLO
David Špiler utegne izpustiti tekmo proti Portugalski. Foto: MMC RTV SLO
Boris Denič
Boris Denič poudarja, da bo treba večjo kakovost dokazati še na igrišču. Foto: MMC RTV SLO

Pred slovensko reprezentanco sta zadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Srbiji. Izbranci Borisa Deniča bodo najprej v sredo v Espinhu gostovali pri Portugalcih, v nedeljo pa v dvorani Stožice gostili Ukrajince. Sloveniji za preboj na sklepni turnir zadostujeta že dve točki. Cilj je, da bi v skupini 3 osvojili prvo mesto. Po štirih tekmah imajo Slovenci točko prednosti pred Poljaki, tri pred Portugalci in štiri pred Ukrajinci.

Šest medsebojnih tekem in pet zmag Slovenije
Portugalci imajo minimalne možnosti za nastop na EP-ju, saj bi morali na zadnjih dveh tekmah premagati tako Slovenijo kot Poljsko. Statistika je na strani Slovenije, ki je doslej igrala šest tekem s Portugalsko in petkrat zmagala ter doživela en poraz. Zdravstveno stanje ni idealno: Luka Žvižej je nastop zaradi poškodbe pete odpovedal že pred pripravami, pod velikim vprašajem sta tudi David Špiler in Nenad Bilbija. Denič se bo o njunem nastopu odločil tik pred torkovim jutranjim odhodom iz Domžal, od koder se bo ekipa odpravila do letališča v Benetkah.

Portugalci s trdno obrambo 5-1
"Razmišljamo le o zmagi. Naši igralci so od Portugalcev močnejši po individualni plati in kot kolektiv, a to bo treba dokazati na igrišču. Portugalska obramba 5-1 je zelo dobra, prav tako njihovi (pol)protinapadi, v zadnjih letih igra tudi zelo disciplinirano," je na novinarski konferenci povedal selektor Denič, Uroš Zorman pa dodal: "Naš cilj je zmaga, le ta nas ohranja v boju za prvo mesto v skupini. Vemo, da je pred nami zahtevna naloga, a težko je bilo že na prvi tekmi v Celju. Portugalce spoštujemo, a se jih ne bojimo. Menim, da je Slovenija bolj kakovostna in zrela, predvsem pa bolj izkušena."

Kdo je na seznamu?
Denič še ni dokončno izbral igralskega kadra za Portugalce, na njegovem seznamu pa so naslednji rokometaši:
- vratarji: Primož Prošt (Bjerringbro-Silkeborg), Matevž Skok (Gorenje) in Gorazd Škof (Croatia Osiguranje Zagreb);
- krilni igralci: Matjaž Brumen, Jure Dobelšek (oba Cimos Koper), Dragan Gajič in Simon Razgor (oba Maribor Branik), Gašper Marguč (Celje Pivovarna Laško) in Jure Sušin (Trimo Trebnje);
- zunanji igralci: Marko Bezjak, David Miklavčič (Gorenje), Nenad Bilbija (Valladolid), Matevž Čemas (Slovan), Jure Dolenec (Loka), Jure Natek (Magdeburg), Sebastian Skube (Cimos Koper), David Špiler (Croatia Osiguranje Zagreb) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce);
- krožni napadalci: Uroš Bundalo, Matej Gaber (oba Loka) in Peter Pucelj.

Kvalifikacije za EP 2012, skupina 3
Sreda ob 21.25 (prenos TV SLO 2 in MMC):
PORTUGALSKA - SLOVENIJA (Espinho)
UKRAJINA - POLJSKA

Nedelja, 12. junija, ob 16.30:
SLOVENIJA - UKRAJINA (Ljubljana)
POLJSKA - PORTUGALSKA

Lestvica:                             
SLOVENIJA        4  3 0 1  +6  6 točk 
POLJSKA          4  2 1 1 +11  5      
PORTUGALSKA      4  1 1 2  +5  3      
UKRAJINA         4  1 0 3 -22  2      
Na EP se uvrstita prvouvrščeni ekipi.